Човешката дейност води до възникването на нова епоха

Учените предлагат антропоценът да стане официален термин
Обновена: 13 май 2011 12:56 | 13 май 2011 12:56,
6
Човешката дейност води до възникването на нова епоха
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Лондон се провежда конгрес на геолози, посветен на проблема за включването на нова епоха - антропоцен, в
геохронологичната скала, съобщи сп. "Нейчър". Самите специалисти подчертават, че процесът на приемане на нов термин, който се отнася към Стратиграфската комисия, може да се проточи с години.

Привържениците на новия термин подчертават, че човешката дейност е довела до мащабни промени на Земята. Така например, в една или друга степен хората са променили повече от половината от повърхността на планетата, свободна от ледове. Освен това затоплянето, предизвикано от парниковите газове, ще увеличи киселинността на океаните и, като следствие, ще остави следи в дънните геоложки отлагания. Накрая, ако измрат видовете, които вече са вписани в Червената книга, мащабите на явлението ще са съпоставими с големите масови измирания в миналото.

Според учените всичко това са признаци за една нова геоложка епоха. Противниците на предложението твърдят, че въвеждането на нова епоха няма смисъл от научна гледна точка, тъй като е ненужно да се раздробява най-близкото (в геоложки смисъл) към нашата съвременност време.

Терминът "антропоцен" е предложен за пръв път през 2000 г. от носителя на Нобелова награда по химия Паул Крутцен за обозначаване на отрязък от време в историята, в който дейността на човека започва да оказва сериозно въздействие върху околната среда. След това терминът се налага и започва редовно да се използва от специалистите в статии и в неформални обсъждания.

През 2008 г. Стратификационната комисия (комисията, която се занимава с проблема за разделяне на историята на периоди) на Лондонското геоложко дружество предложи антропоценът да стане официален термин. След това бяха предприети няколко официални стъпки, включително и конгресът в Лондон. Предвижда се възможността новият термин да бъде признат от специалистите да бъде обсъдена на конгреса на Американското геоложко дружество,
който ще се състои през октомври 2011 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: нова епохаантропоцен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
12
 
! Отговори
RedmoonZ преди 13 години
Вместо да престанем, ние приемаме нов термин. Полудяхме съвсем...
5
0
 
6
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
epohata na orangytanite,,,,
4
0
 
3
 
! Отговори
ceco преди 13 години
"3", "А за начало да е 6 август 1945! " мисля, че "2" има в предвид Хирошима, водородна бомба и .....
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо
2
2
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
А за начало да е 6 август 1945!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a?