Кучетата надушват инфекции – доказано!

Те правят това дори само по миризмата на хората
27 дек 2012 15:44,
2
Кучетата надушват инфекции – доказано!
Снимка: Reuters

Кучето действително ще се окаже най-добрият приятел на човека според способностите му, които се откриват напоследък. Неотдавна се доказа, че този домашен любимец може да надуши и разпознае раково заболяване. По тази логика холандски учени се заемат да проверят дали четириногите не могат да се използват и за определяне на вътреболнични инфекции.

За целта екипът на проф. Иво Смалдърс обучава двугодишното куче Клиф да разпознава специфичната миризма, която се излъчва от бактериите Clostridium difficile, пише в статия на British Medical Journal.
 
Инфекциите с Clostridium difficile се наблюдават често в болнични условия при пациенти на антибиотично лечение. Размножават се в червата, когато микрофлората им е унищожена от прилаганото лечение. Бактериите отделят токсини, които предизвикват диария. В някои случаи инфекцията е опасна за живота.
 
Два месеца Клиф е обучаван да разпознава специфичния мирис, който се отделя от екскрементите на болни с инфекцията. След това е подложен на изпит – той е трябвало да усети наличието на бактериите в образци на фецес на пациенти, като предварително било ясно, че 50 от тях ги съдържат. Клиф не само че се справя успешно със задачата, но и допринася за откриването на още 47 неустановени случая. Според преценките на експертите това означава, че чувствителността на кучето спрямо бактериите е 100-процентова, а специфичността - 94.
 
Въпреки отличните резултати учените продължават да изпитват Клиф. На следващ етап те използват кучето за откриването на инфектирани с бактерията измежду 300 пациенти на болницата. По миризмата, която излъчват, той разпознава 25 от 30 заразени, но и други 265 от контролната група, състояща се от 270 души. Това показва, че чувствителността на кучето относно надушването на бактериите по миризмата, излъчвана от хора, е равна на 83%, а специфичността – на 98%
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Кучетата надушват инфекции доказано!.................................и аз отдавна надуших една инфекция при 240 човека работещи в една сграда............ ама не ми вярват
1
1
 
21
 
! Отговори
Аристотел преди 11 години
Кучето е най- добрия приятел на човека. Ако кучето не ви е приятел, значи не сте човек.