Отпадналост и умора у детето – на какво се дължи?

Децата също като възрастните се изморяват по ред причини
3 мар 2013 13:55,
0
Отпадналост и умора у детето – на какво се дължи?
Снимка: Reuters

Децата също като възрастните се изморяват по ред причини, включително и нетипичните за тях – непълноценен сън, претоварване, психични проблеми.

Умората при децата е колкото естествено, толкова и нехарактерно за тях поведение. Децата под 5 години обичайно са постоянно активни. Те се захващат с някаква игра, завършват я, обикновено след това изпадат в кратък период на релакс, който набитото око на родителя може да отбележи като момент на лутане, кротък престой или поглезване. Този цикъл постоянно се повтаря през деня. Детето напълно възстановява силите си през нощта и на другия ден е готово за нови подвизи.
 
Макар и рядко възможно е при детето да се наблюдава липса на жизненост за един – два последователни дни, което то най-често компенсира с повече сън – удължава нощната почивка или спи (повече) през деня.
 
По принцип причините за необяснимата умора варират в широк диапазон: проблеми със съня, дефицити в храненето, психически проблеми, заболявания.
 
Усещането за умора през деня може да се дължи или изостри от глад или недостатъчно пълноценно и балансирано хранене, да се дължи на дефицит на витамини или минерали. Анемията е честа причина за отпадналост и умора при децата.
 
При проблеми със съня се има предвид не само недостатъчното часове сън –детето след 3 години до пубертета се чувства най-добре след минимум десет часа сън през нощта – но и дали той е пълноценен. Ако детето има големи сливици, трудно диша през носа, хърка, то има голяма вероятност да страда и от обструктивна сънна апнея, при която се наблюдава прекъсване на дишането за секунди. Това нарушава нормалните цикли на съня и влияе на пълноценната почивка, което през деня се изразява в липса на жизненост и сънливост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари