Най-често срещани рани в устната кухина

На какво се дължат?
Обновена: 31 май 2013 16:57 | 31 май 2013 16:44,
0
Най-често срещани рани в устната кухина
Снимка: Reuters

Оралното здраве не е ограничено само до зъбите. Ранички и раздразнения могат да се развият и в меките тъкани в и около устата. За щастие, в мнозинството от случаите те са бързопреходни и преминават от само себе си.

Четирите най-често срещани медицински състояния на меките орални тъкани са афти, херпеси, левкоплакия и орална кандидоза.
 
Афти
 
Афтите могат са се дължат на термично или механично нараняване (при миене на зъбите или прехапвания), емоционален стрес, недостиг на фолиева киселина или витамин В12, хормонални промени, хранителни алергии и др. Развиват се в устата като малки, бели или сиви ранички, отделени от околната здрава тъкан с червена граница. Налице могат да бъдат единични или множествени афти. Обикновено зарастват от само себе си до 1 – 2 седмици. Когато са по-болезнени, афтите могат да бъдат третирани с обезболяващи мазила, съдържащи локални анестетици. Пикантни, солени и кисели храни могат да раздразнят афтите.
 
Херпеси
 
Херпесите се развиват като червени, грапави подутини по устните, под носа или по брадичката. Херпесите са изпълнени с течност, която изпускат след спукването си. Течността съдържа големи количества херпес симплекс вируси, които се разпространяват във външната среда. Оздравителният процес преминава през образуване на коричка, която пада след зарастване. Целият процес отнема около една седмица. Първоначалното инфектиране с херпес симплекс вируса може да бъде съпроводено от грипоподобни симптоми и болезнени лезии в устата. Лекарствата за локално приложение, отпускани свободно в аптеките, обикновено са достатъчни за овладяване на болезнеността и ускоряване на оздравяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари