Трипофобия – най-често срещаната фобия, за която никой не е чувал

Или какво е да се боим от дупки
12 сеп 2013 18:16,
3
Трипофобия – най-често срещаната фобия, за която никой не е чувал
Източник: Reuters
Страх от високо, страх от змии, паяци или страх от тъмното - разбираемо е да изпитваме такива усещания заради опасностите, които те крият: отровно ухапване, фатално падане... Как обаче бихме обяснили страха от дупки? 
 
Въпреки че засега трипофобията не е засегната в Наръчника за диагностика и статистика на умствените заболявания, много учени и психолози потвърждават съществуването й като състояние – странно отвращение от струпването на дупки. 
 
Страхът би могъл да се „отключи“ както от естествени, така и от изкуствени обекти, в това число восъчни пити или пък коралови рифове. Видът на такива обекти може да причинипаническа атака, мигрена, потене или нарушаване на сърдечната дейност при страдащите от състоянието. 
 
Психологът от университета в Есекс, Източна Англия, Джеоф Кол обяснява, че трипофобията е най-често срещаната фобия. За нея обаче никой никога не е чувал. 
 
Проучване, подето от самия Кол, установява широко разпространена предимно латентна фобия, свързана със заплаха още от древността. Психологът смята, че всеки човек има склонност към проява на трипофобични страхове, дори и да не го осъзнава.
 
Според изследователите основната причина за страхаидва от група рядко срещани, но изключително отровни организми. Въпреки биологичното разнообразие на тези животни, те се свеждат до някои общи характеристики във външния им вид. 
 
Като основен пример може да се посочи октопод със сини „пръстени“ и петниста окраска, който е истински ужас за страдащите от трипофобия. 
 
В този смисъл страхът от дупки може да бъде близък до страха от пълзящи животни.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баси, и аз страдам от такова нещо! Не знаех, че така се казва!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-накрая!!!От малка изпитвам погнуса,страх и всякакви смесени чувства,когато видя много дупки една до друга .Бляк....Май за пръв път го осъзнах ,гледайки снимка на нещо като ембрана в учебник по биология.Има логика в обяснението защо е така:)