Кои са неживотинските източници на калций?

Когато избягваме консумацията на мляко
Обновена: 8 ное 2013 21:25 | 8 ное 2013 21:25, Румяна Тасева
0
Кои са неживотинските източници на калций?
Източник: Reuters

Нуждаем се от калций за здрави кости и не само. За тази цел от детска възраст се препоръчва консумацията на мляко и млечни произведения, не случайно още от 7-месечна възраст се въвежда в хранителния режим попарата със сирене. Желателно е сирене да се осигурява на трапезата ежедневно и се хапва количество минимум с размер на две кибритени кутийки.

Кои обаче са другите източници на калций, особено ако по някакви причини избягваме консумацията на мляко? Диетолозите изброяват няколко продукта в тази група. Това са био тофу, сардините, зелените листни зеленчуци, зелето, ряпата и сусамът. Тези храни се препоръчват особено при хора с повишен риск от остеопороза и заболявания, които налагат баланс на минерала, който е полезно да се осигурява от естествени източници при храненето.

Защо консумацията на определени продукти е за предпочитане пред хранителните добавки? Организмът е свръхсложна система, в която просто подаването на един елемент не би довел до желания ефект. В случая, за да се осигури добро костно здраве, организмът изпитва необходимост не само от калций, но и от съединенията, които придружават метаболитните процеси, в които участва. Тоест костният метаболизъм се нуждае, освен от калций, и от витамин D, витамин К, магнезий, силиций и ванадий и някои полезни мастни киселини.

Така например зелените листни зеленчуци, освен добър източник на калций, осигуряват и витамин К и магнезий, сардините пък са богати и на витамин D и омега-3 мастни киселини, известни със своето противовъзпалително действие. 

Добър източник на силиций и ванадий са водораслите. И докато добавката, съдържаща единствено калций обезсмисля приема й при ясната нужда от комплексно действие на няколко вещества, то приемът на водорасли под формата на хранителна добавка или като екзотично допълнение към храната може само да е от полза за костите и красотата. 

 

Още полезна информация за хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: млякокалцийзеле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари