Хапването на банани ни пази от инсулт

Богатите на калий продукти намаляват риска от мозъчен удар
5 сеп 2014 15:43,
5
Хапването на банани ни пази от инсулт
Снимка: Архив Reuters

Придържането към меню, включващо банани и други богати на калий продукти, намалява риска от инсулт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк са установили, че за хората, които си набавят повече калий чрез храната, рискът от опасния и често фатален мозъчен удар е по-нисък, отколкото за тези, в чието меню не присъстват богати на елемента храни.

Това означава, че човек може да се предпази от инсулт, като консумира достатъчно банани, бели и сладки картофи, и бял боб.

Изследването е обхванало над 90 000 жени на възраст между 50 и 79 години, наблюдавани в продължение на 11 години.

Резултатите от него показват, че за онези от тях, набавяли си най-големи количества калий, рискът от инсулт е по-нисък с 12 процента по-нисък, от исхемичен инсулт - с 16 процента, и от смърт - с 10 процента.

Препоръчителният дневен прием на калий за възрастни е 4700 милиграма. Един банан осигурява девет процента от него. Авторите на настоящото проучване обаче са установили, че само 2,8 процента от изследваните лица са си набавяли препоръчителната дневна доза.

Специалистите препоръчват хората да наблягат повече на богати на калий продукти и напомнят, че елементът не се съдържа в нездравословните храни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
ьь преди 9 години
Абе яжте всякаква пластмаса и пийте подквасен латекс па после бананите ще Ви спасят.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете го на разбираем език - калият понижава кръвното налягане, а натрият го повишава. Затова яжте храни богати на калий и намалете солта.
1
3
 
3
 
! Отговори
д преди 9 години
Не точно яденето на банани ни пази от инсулт. Яденето им е след употребата.Краставиците също пазят от инсулт и са по-твърди па и по-големи.