Какво прави супата толкова полезна?

Наблегнете на зеленчуците
24 сеп 2014 20:31,
7
Какво прави супата толкова полезна?
Източник: Reuters

Супата е ястие, което предлага много ползи за здравето, а в същото време не отнема много време за приготвяне, нито изисква кой знае какви кулинарни умения. 

Според специалистите в областта на храненето най-здравословни са бистрите супи, които съдържат много зеленчуци, пилешко месо, риба или яйца. Тези продукти са богати на фибри и протеини, което ги прави много засищащи. 

В зеленчуците могат да се открият малко калории и много хранителни вещества. Полезната зеленчукова супа съдържа кореноплодни зеленчуци като моркови, целина, както и домати, спанак, зелен боб. 

Хранително съдържание в супите

Витамини. Благодарение на разнообразието от зеленчуци, ястието може да осигури много и различни витамини. Хранителното съдържание зависи от количеството зеленчуци, които добавите. 

Най-често срещаните витамини в зеленчуците са витамин Е, витамин B6 и витамин А. Моркови, броколи и спанак например са богати точно на тези хранителни вещества. 

Антиоксиданти. Най-сигурният начин да се набави богат набор от различни антиоксиданти е консумацията на зеленчуци от всички цветове. Всеки цвят съдържа различни видове от полезните вещества. 

Те помагат на организма да се защити от свободните радикали, които увреждат клетките и тъканите. Доматите например са чудесен източник на ликопен – антиоксидант, който намалява риска от развитие на рак.

 

Повече информация на тема „Здравословно хранене“ може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
5
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Скоро не бях чел по-*** статия от тази. Безумно *** статия. Дали супа от свински изрезки и *** ще е наистина полезна? До Антон, с първия коментар, защо си мислиш,че българското е останало качествено? Тая мантра трябва да спре да се повтаря!
1
2
 
18
 
! Отговори
Антон преди 9 години
Така е - супите са полезни, а не храните от Макдоналдс. Но трябва зеленчука да е български, а не гръцки, турски, италиански, испански. Само, че бабите с натуралните продукти вече много намаляха и се стимулира вноса , а не българското производство.