Телепатия – с какви доказателства разполага науката?

И какво точно представлява телепатията
19 май 2015 21:48,
9
Телепатия – с какви доказателства разполага науката?
Източник: Reuters, архив

Телепатията представлява предаване на символи, цветове, образи, идеи, мисли, чувства, усещания между живи същества от различно разстояние без участието на 5-те сетива. Телепатията не е официално научно призната като феномен. С изучаването и се занимава парапсихологията. Една от фундаменталните хипотези във философското разбиране за телепатия е съществуването на общо съзнание, обединяващо живата материя на ментално ниво.

Има много теории и хипотези, обясняващи фините механизми на опериране на телепатията. Всички тези обяснения обаче, звучат, и наистина са прекалено метафизични в контекста на сравнението им с постулатите на конвенционалната наука. В този ред на мисли, обективното представяне на въпроса за телепатията в настоящия момент от развитието на човечеството изисква научни доказателства.

Един от малкото успешни научни експерименти в областта на телепатията е проведен през 2014-а година от екип от учени на Харвардския университет. Посредством специални устройства, те свързват и отчитат биоелектрическата мозъчна активност в един и същ момент на двама човека - единият в Мумбай, другият в Париж.

Използваните устройства комуникират едно с друго посредством Интернет. По този начин, съвременната технология се използва като средство за постигане на по-голяма обективност в конкретния експеримент. Това става чрез визуализация на процесите на пренос и мозъчна обработка на информация, което иначе е научно неуловимо.

Цялата статия за телепатията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
1
 
! Отговори
66 преди 8 години
Поле за изява на некадърници,мошеници ,врачки от рода на Вангелия,в която повярваха и бившите ни провалили се политици. Сега легнаха на гърба на изстрадалия ни народ нови грабители-репресирани,демократи,пожарникари,физкултурници,ренегати ...и всякая ***. Време е и ние като англичаните да вдигнем лозунга "Властта-на хората"!
5
8
 
4
 
! Отговори
еми да преди 8 години
Много ми е чудно вие "вЕрващите" защо ходите на лекар при нужда а не му удрята по една здрава молитва и всьо в порядке.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Науката малко знае за много неща, но това не означава, че не съществуват. Тя просто бе превърната в оръжие срещу християнството, от което загуби човечеството като цяло. Духовната връзка между хората, съществуването на душите, ада, рая, Бог...не са празни приказки, но отричането им беше нужно на някои, за да се сдобият с власт.
3
1
 
14
 
! Отговори
бау преди 8 години
ивотът ме е убедил в съществуването на телепатията. Няма научно обяснение, да. Но науката е обяснила малка част от света.
2
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2:Не знам дали телепатията съществува но за момента е безпоезна.Ако гледаме от научна гледна точка, интелигентността се измерва със способността да решиш някакъв проблем или задача за кратко време.Това изисква пределна концентрация, а във века на интернет може да намериш всякаква информация достъпна в мрежата - остава да се съсредоточиши да мислиш.Телепатията, обратно предполага да мислиш като други хора, така че едва ли води до прогрес, освен ако говорим за разкриване на прстъпления.
1
8
 
6
 
! Отговори
Теле-патарок преди 8 години
Става за умни приказки след втората чашка. Аз много се веселя, като чуя за "биополета". Използващите този термин не знаят нито размерността на мозъчните потенциали, нито тази на полетата, които предизвикват, нито колко пъти намаляват с квадрата на разстоянието между индуктора и реципиента и още куп неща. Ама карай да върви, забавно, интригуващо, весело!