Бум на алергични заболявания

Близо 30% от европейците страдат от алергия
1 май 2016 14:52, Петя Славова
5
Бум на алергични заболявания
Снимка: архив, Reuters

 Високите температури, които ни зарадваха още през април, предизвикаха ранен бум на алергичните заболявания и най-вече поленовите алергии. Оказва се, че близо 30% от хората в Европа имат някакъв вид алергия. 

„Сезонът е тежък, защото пациентите страдат с доста изявени симптоми. По принцип сенната хрема е с очна симптоматика. Тази година при голяма част от пациентите се включва и белият дроб. Много често тези хора миналата година не са имали астматични пристъпи, но тази - имат”, обясни доц. Соня Генова, алерголог в "Пирогов" пред Нова тв.
 
„Хубавото на сенната хрема е, че при една определена възраст оплакванията намаляват или в някои случаи напълно изчезват”, допълни алергологът.
 
„По принцип поленовата алергия е относително по-рядко срещана в детската възраст. Но и тази година се отчете пик на поленовите оплаквания. Най-вероятно това е свързано с по-ранен цъфтеж на дърветата”, коментира от своя страна д-р Тихоир Мустаков, детски алерголог в Александровска болница.
 
„Характерната поленова алергия обикновено се проявява около петата година, тъй като е необходимо няколко сезона имунната система да се срещне с полените, за да развие алергична реакция”, уточни д-р Мустаков.
 
„Много често при сенната хрема става дума за много по-комплексна алергия - към храни, например. В някои случаи се повишава риска от алергия към медикаменти. Затова всъщност има смисъл да се обърне внимание на това заболяване”, обясни детският алерголог.

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Заради нафтата и евро-гей-атлантическите "стандарти" за храната !
4
0
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Това е съвременният бич. Яжте ***, дишайте градски въздух и алергията ви е в кърпа вързана.Я питайте прародителите си дали знаят какво е това алергия.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Alergiite skoro shte stana problem na vsiiiichiki , I vsichko tova blagodarenie na novite gospodari na sveta....GOLEMITE ALCHNI KOMPANII
2
0
 
8
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Да продължават с ваксинките и с ГМО-то!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега, като се приеме и търговското споразумение с Америка и започнем да употребяваме все по широко техните "качествени" храни, Европейците ще станем все по "здрави".