Жените се увличат по мъже с нарцистичен характер

Но само на първа среща
14 сеп 2016 21:18,
0
Жените се увличат по мъже с нарцистичен характер
Източник: Reuters, архив

Жените са по-склонни да излизат с мъже, които имат нарцистичен характер, става ясно от данните на австрийско проучване. 

Специалистите споделят, че онова, към което дамите са привлечени, е не нарцисизмът, а по-скоро увереността, която тези личности излъчват. 

За своите цели изследователите проучват доброволци - жени и мъже, за да определят техните личностни характеристики, след което организират серия от бързи срещи. След всяка среща жените следва да споделят дали отново биха искали да видят или не съответния мъж. 

От анализа на данните става ясно, че дамите са в значителна степен по-склонни да пожелаят повторна среща с онези мъже, които имат нарцистични черти, включително такива, които обичат да бъдат в центъра на вниманието, в сравнение с мъжете, които не притежават подобен характер. 

Когато обаче изследователите насочват своя фокус към чертите, характерни за екстровертните личности, като увереност в себе си, тази връзка изчезва. 

Това означава, че увлечението на жените към нарцисисти може да се обясни с общителността на мъжете, а не с техния егоцентризъм или суета, допълват специалистите.

Нарцистичните личности често правят добро първо впечатление, тъй като те са приказливи, водят в разговора с цел да впечатлят околните и да привлекат вниманието им. Това е причина те да изглеждат чаровни, когато се срещат с някого за първи път. 

Германски изследователи успокояват дамите, като споделят своите наблюдения, че "нарцисите" стават все по-малко привлекателни за хората, когато връзката прерасне в дългосрочна. С течение на времето те все повече изявяват черти като егоцентризъм и себелюбие. 

Данните от проучването на австрийските изследователи е публикувано в European journal of personality.

Още любопитна информация може да намерите в рубриката „Взаимоотношения“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари