Какво да бъде храненето при заболявания на черния дроб?

Какво уврежда важния орган?
Обновена: 8 яну 2017 15:37 | 8 яну 2017 15:37, Eкип на Puls.bg
2
Какво да бъде храненето при заболявания на черния дроб?
Източник: Reuters, архив

Черният дроб е орган, изпълняващ многообразни функции. Той има отношение към синтеза на редица белтъци както и съединения, вземащи участие в процеса на храносмилане. Активно е участието на черния дроб в метаболизма и детоксикацията на организма.

Причините, водещи до увреда на неговата структура и съответно нарушение на функциите му могат да бъдат инфекциозни (хепатитни вируси, цитомегаловирус, ехинокок), автоимунни, интоксикация (медикаменти, алкохол) и други. За възстановяването му е нужно както лечение на основното заболяване, така и назначаването на подходяща диета, която да осигури приема на необходимите вещества и същевременно да ограничи тези, които влошават състоянието на черния дроб.

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, който може да протича остро и хронично. Според фазата, в която се намира заболяването, се определя и диетата. В острата фаза се препоръчва разнообразно хранене (с малки изключения), докато при хроничния хепатит, особено в случаите с развитие на цироза – диетата става значително по-рестриктивна.

Храненето при остър хепатит не се влияе от вида на инфекциозния причинител. Цели се набавяне на достатъчно въглехидрати, белтъци и мазнини, които са нужни за възстановяване на клетките. Ограничаване на мазнините би било грешка, поради факта че един от основните градивни материали на хепатоцитната мембрана са липополизахаридите.

Още за храненето при болести на черния дроб може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари