Кои са вредите от пиенето на плодово смути

Губят се ценните фибри
7 апр 2017 09:37, Eкип на Puls.bg
2
Кои са вредите от пиенето на плодово смути
Reuters

Приготвянето и консумацията на смути (гъста напитка от блендирани плодове и/или зеленчуци) е особено популярна активност, повечето хора приемат тези напитки за напълно здравословни и ги пият редовно. Това е вредно за здравето, особено при честия им прием, понеже се нарушава структурата на растителните фибри. 

Съществуват два вида фибри: разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри, като пектина, имат свойствата на гел, като този който стабилизира сладка и мармалади. Неразтворимите фибри са като целулозата, поемат вода в структурата си и улесняват преминаването на храната и изхождането. 
 
Полезни за човека храни, като плодовете, съдъжат и двата типа фибри. При консумацията на плодове се приемат и разтворими и неразтворими фибри, които действат комбинирано в полза на храносмилането. Заедно, те формират белезникав гел във вътрешността на червата и образуват вторична бариера, която забавя абсорбцията на хранителни вещества, включително и преминаването на захари към кръвта. Набъбването на неразтворимите фибри носи и чувство на ситост за по-дълго време. Храната се движи по-облекчено през червата и достига по-бързо бактериите в чревния тракт – те смилат храната и отделят множество полезни вещества, готови за усвояване от човека.
 
Проблемът със смутитата е, че когато плодовете бъдат блендирани (смлени), неразтворимите фибри биват разкъсани на много по-ситни парчета, от колкото зъбите биха могли. Нарушената им нишковидна форма не позволява създаването на гел с разтворимите фибри. Благодарение на разтворимите, храната все още ще се движи по-бързо през червния тракт, което означава, че сигналът за облекчение на глада ще настъпи по-бързо, което е положително. Но, от четирите положителни ефекта на фибрите за човешкото здраве, блендирането им унищожава три от тях – забавената абсорбция на хранителни вещества, понижаването на глюкозния скок и удълженото чувство за ситост.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това само ракиика, домашна!