Кои са вредите от пиенето на плодово смути

Губят се ценните фибри
7 апр 2017 09:37, Eкип на Puls.bg
2
Кои са вредите от пиенето на плодово смути
Reuters

Приготвянето и консумацията на смути (гъста напитка от блендирани плодове и/или зеленчуци) е особено популярна активност, повечето хора приемат тези напитки за напълно здравословни и ги пият редовно. Това е вредно за здравето, особено при честия им прием, понеже се нарушава структурата на растителните фибри. 

Съществуват два вида фибри: разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри, като пектина, имат свойствата на гел, като този който стабилизира сладка и мармалади. Неразтворимите фибри са като целулозата, поемат вода в структурата си и улесняват преминаването на храната и изхождането. 
 
Полезни за човека храни, като плодовете, съдъжат и двата типа фибри. При консумацията на плодове се приемат и разтворими и неразтворими фибри, които действат комбинирано в полза на храносмилането. Заедно, те формират белезникав гел във вътрешността на червата и образуват вторична бариера, която забавя абсорбцията на хранителни вещества, включително и преминаването на захари към кръвта. Набъбването на неразтворимите фибри носи и чувство на ситост за по-дълго време. Храната се движи по-облекчено през червата и достига по-бързо бактериите в чревния тракт – те смилат храната и отделят множество полезни вещества, готови за усвояване от човека.
 
Проблемът със смутитата е, че когато плодовете бъдат блендирани (смлени), неразтворимите фибри биват разкъсани на много по-ситни парчета, от колкото зъбите биха могли. Нарушената им нишковидна форма не позволява създаването на гел с разтворимите фибри. Благодарение на разтворимите, храната все още ще се движи по-бързо през червния тракт, което означава, че сигналът за облекчение на глада ще настъпи по-бързо, което е положително. Но, от четирите положителни ефекта на фибрите за човешкото здраве, блендирането им унищожава три от тях – забавената абсорбция на хранителни вещества, понижаването на глюкозния скок и удълженото чувство за ситост.
 

2
Още от
Напиши коментар Коментари
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това само ракиика, домашна!

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза
Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

10 суперхрани за здрави очи
10 суперхрани за здрави очи

10 суперхрани за здрави очи