Работно време – има ли идеално за организма ни?

Утре сме отново на бюрата, колкото и да не ни се иска
1 яну 2018 18:00,
13
Работно време – има ли идеално за организма ни?
Reuters

Оказва се, че времето, по което започваме и приключваме работа, има по-голямо значение, отколкото предполагаме. То може пряко да повлияе биологичния ни часовник и да се отрази не само на съня, но и на общото ни здравословно състояние.

Доказателство за това дава проучване на британски учени. В опит да установят дали работното време на служебно ангажираните хора съвпада с личните им предпочитания, учените организират мащабно допитване. Очаквано, работещите хора имат различни предпочитания за начален и краен час на работния си ден. 

Най-предпочитан е диапазонът от 8 до 16 часа, а веднага след него се нарежда диапазонът от 10 до 18 ч.
 
Според учените тези предпочитания отговарят на усещането на хората за това кога са най-работоспособни. По-подробният анализ на данните обаче показва, че двата най-предпочитани часови диапазони за работно време са избирани от точно определени възрастови групи и за това има чисто биологично обяснение.
 
Установено е, че до 24-годишна възраст хората предпочитат да спят до по-късно сутрин и с оглед на това по-младите работещи хора търсят работно време, което да започва след 10 часа.
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре отново на бюрата, колкото и да не ни се иска????За какво ревете, като вдовица за....Има хора, които са принудени от живота да захвърлят и бюра и образование, и да работят на крак по 10-12 часа на ден, или да зарежат родителите си и да гледат стари хора навън, само и само да имат някакви доходи.Знаете ли, колко безработни инженери карат такси, работят работа за среднисти, илисе борят със системата в свой езва кретащ малък бизнес? А уж има липса на кадри.Още по-зле ще става...
9
0
 
2
 
! Отговори
добре съм преди 6 години
а вие британците трудолюбиви ли сте или сте само наблюдателни
8
0
 
6
 
! Отговори
,,моите мацки,, бан преди 6 години
те некои само ,,купонясват,, други работят вместо тях ,затова пречат на нормалните да правят квото те не искат
7
0
 
15
 
! Отговори
ИМА! преди 6 години
Работно време - от време на време.Почивен ден - всеки ден!
6
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 6 години
Да, пич. В много институти на БАН се ходи на работа само във вторник, след 14.00 ч. Ако имат заседание, може да останат "чак" до 16.00 ч. Когато правят отчетно годишно събрание, остават и до 17.00 ч.През останалото време били събирали материали за изследванията си. Как ги събират и какво качество има онова, което после пишат, те си преценяват и си дават оценки един на друг.Но само се опитай да им кажеш нещо, да видиш как ще ревнат, че си *** и не разбираш, а те били висшата инстанция!
5
1
 
3
 
! Отговори
арбайт махт фрай преди 6 години
Точка.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама всеки вторник ли на работа?
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9-17.30е нормалното,за какво е обедна почивка 1час
2
1
 
8
 
! Отговори
Който иска идеално преди 6 години
работно време, да иде в БАН.Само вторник следобед на работа, кеф!В онези институти пък, които работят с лаборатории и апаратура, уж се ходи всеки ден и се стои на пълно работно време, но няма проблем да идеш чак към 10.00 ч., да си разтеглиш обедната почивка в рамките на час и половина - два часа и после да си тръгнеш още в 15.30 ч.Наскоро едни счупиха нагломера, като заскимтяха, че е най-добре да се ходи в института веднъж месечно.Да не дупчат билети всеки вторник, при тези малки заплати ...
1
0
 
14
 
! Отговори
:)) преди 6 години
На мен отсега ми се спи, макар че е 18.09 ч.Ама поне се напразнувах! :))Пък утре ще видим, може и да сме отпочинали.