Обмислят: Ваксинация срещу варицела от 2020 г.

Ангел Кунчев: Ще се намалят ваксинациите срещу туберкулоза
3 апр 2018 21:05, Анисия Иванова
7
Обмислят: Ваксинация срещу варицела от 2020 г.
Архив: Булфото

Експертният съвет по имунопрофилактика към Министерството на здравеопазване обсъжда промени в Националния имунизационен календар. Предлага се намаляване на броя на ваксините срещу туберкулоза и пневмококова инфекция в съответствие с препоръките на Световната здравна организация и синхронизиране с европейската практика. Сред обсъжданите идеи е и задължително въвеждане на децата срещу варицела.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни пред БНР, че решението за промените всъщност е на здравното министерство и то ще реши дали евентуалната ваксина за варицела ще е задължителна:

Експертният съвет се състои от експерти, които дават препоръки как те виждат нещата, как да развиваме българския имунизационен календар, така че той да е максимално полезен за всички деца, а решенията се взимат от Министерството на здравеопазването. Така че сега сме на етап обсъждания, дискусии, обясни той.

"Ние сме винаги много внимателни, когато говорим за имунизационния календар, тъй като това е нещо, което засяга абсолютно всички български деца. Знаете, един набор от новородени от една година е около 57-58 до 60 хиляди деца, така че каквото и решение да се вземе, то ще стане след много широка дискусия с всички заинтересовани – неправителствени организации, родителски организации, експерти, специалисти", допълни той.

Д-р Кунчев обясни, че до края на месеца ще стане ясно кои препоръки ще бъдат приети: "Предполагам, че още до края на месец април. Така или иначе протоколът от този експертен съвет с препоръките ще бъде внесен в ръководството на Министерството на здравеопазването и ако то утвърди тези насоки на развитие, те според мен са ясни".

Главният здравен експерт обясни, че ако ваксинацията за варицела стане задължителна, тя може бъде въведена най-рано от 2020 година:

"Ние имаме предварителни сондажи с производителите и се оказва, че те и за тази, и за следващата година, много трудно могат да намерят свободни количества. Според мен най-рано от 2020 година, защото тогава вече ако ние направим своевременна заявка, ще може да разчитаме на такива количества и то по ваксина, която да се вписва най-добре в календара, защото има различни видове – има моноваксини, има комбинирани, така че тя да се приема лесно и да не пречи на останалите имунизации в календара", обясни д-р Кунчев.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 9 месеца
Ваксината срещу варицела е с жив отслабен вирус и няма живак - съдържащите живак консерванти убиват вирусите.
6
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 9 месеца
Пак пустите пари.. Проблема е в това, че ваксината против туберкулоза е българска и ни излиза почти без пари.. Защо трябва да се намалява? Тази против варицелата, ок, но струва поне 60 лв. едната.. От варцела рядко има усложнения и евентуално смъртни случаи, но туберкулозата е изключено коварно заболяване, което се лекува трудно.
5
7
 
5
 
! Отговори
Ебати демокрацията преди 9 месеца
Tрябва да бъде о желание, който иска да му поставят на него или на децата му ваксини, който не иска, да не му поставят и на децата му също.
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди 15 години ми причиниха автоимунно заболяване на червата след поставена ваксина против туберкулоза т.нар. BCG. Много мои познати се сдобиха с автоимунни артрити и други проблеми след ваксинации.. След години установиха, че в мен има високи дози живак, от който трябва да се детоксикирам и така си оправих червата.
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Събиране на пари
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зашото малко ни тровят .. сега ще е и задължитено и ще си плащаме !!!
Това ли ви е "демокрацията " ???
Унищожихте народа !
1
13
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 9 месеца
Да се чете: Обмислят нови дози живак в организма на децата.

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини
Какво се случва, когато ядете твърде много протеини

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини