65% от българите са със сърдечносъдови или мозъчносъдови заболявания

Интервю на Puls.bg с доц. Красимира Христова
Обновена: 11 юни 2018 14:01 | 30 май 2018 13:07, Румяна Тасева
12
65% от българите са със сърдечносъдови или мозъчносъдови заболявания
Източник: Личен архив

Доц. д-р Красимира Христова е специалист кардиолог и експерт по ехокардиография в Национлана кардиологична болница. Специализирала е в престижни университети в Австрия и Белгия. Има успешно защитена магистратура в областта на Аdvance Medical Imaging в кардиологията към Католически университет в Льовен, Белгия.

Участва в разработването и клиничното приложение на първия софтуер за триизмерна миокардна деформация. 
Доц. Христова е носител на награда за млад изследовател на Международната асоциация по хипертония през 2006 г., както и на редица отличия на национални и международни организации.
 
Председател е на работната група по ехокардиография към Дружеството на кардиолозите в България, член е на борда на Европейската асоциация по ехокардиография – ЕАСVІ, на борда на научния комитет на Американската асоциация по ехокардиография.
 
От 2013 до 2015 г. е избрана за Президент на International College of Cardiology (ІСС). От 2016 г. е генерален секретар на ІСС, Fellow на Европейската асоциация по кардиология и почетен член на IACS – Meждународната Академия по сърдечно-съдови заболявания.
 
От месец декември 2013 г. е член на борда на директорите на Световната лига по хипертония , както и член на борда на Международната асоциация по хипертония. От 2015 г. е лектор и гост–професор в Creighton University, Oмаха, Небраска, САЩ.
 
Около 65% от българите гинем от сърдечносъдови заболявания. Повече от очевидно е, че е наложително да направим нещо, за да подобрим тези данни. Доц. Христова, конкретно, въпросът ми към Вас – доколко съвременната медицина днес позволява превенцията на сърдечносъдовите заболявания, общо и в областта на образната диагностика? Какво можем вече и какво предстои да развиваме?
 
Да, това е факт - повече от 65 % от българите страдат от сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания. През последните години единствено можем да отчетем положителна посока в намаляване на процента на смъртност при сърдечносъдови заболявания, но не и при мозъчносъдовите. Съвременната медицина почива на принципа на доказателствата, а именно превенцията, залегнала в ранните стадии, преди изява на болестта, е от особено значение. Стриктният контрол на теглото, на  липиден профил, кръвна захар, бъбречни показатели, контрол на стойностите на АН, повишената физическа активност, прекъсване на тютюнопушенето, са основните моменти в първичната профилактика на сърдечносъдовите заболявания.
 
Образната диагностика, в лицето на ехокардиографията, е в помощ при първична профилактика на сърдечносъдовите заболявания.  Ехокардиографията днес е вече на ниво да ни подскаже, че вероятно нашият пациент има страдание, което води до по-голяма или по-малка степен на увреждане на сърдечния мускул и ние с допълнителни изследвания можем да открием причината. 
 
Базирайки се на тези нови методи на неинвазивна диагностика - може да се  наблюдават и проследяват пациентите след миокарден инфаркт, исхемична болест,  сърдечна недостатъчност и др.
 

12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Микеланджело преди 7 месеца
Не яжте месо и преработени храни. Пърженото също е убийство за организма. Казвам това от личен опит.
11
0
 
2
 
! Отговори
Zdravec преди 7 месеца
Bg medii sa mafia. Tova sa christianski teroristichni laji.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
UPRAVLIAVACHITE IZTROVIHA NARODA ,A SEGA SE SETIHA 4E TRIABVA DA GO LEKUVAT.
9
1
 
1
 
! Отговори
Ганев преди 7 месеца
Хубави приказки - няма нужда от коментар . Оказва се че най-големите пияници и воденето на ненормален живот го правят хората с медицински дипломи.
То като онази приказка - не гледай какво правя а какво говоря.
Ще попитам въпросната персона - ти какво правиш за решение на това - още нещо - т.нар. специализации нямат никакво значение. Каквито да ми говориш - НЯМА ЛИ ТЕХНИКА - останалото го забрави Вс. се прави с компютри
Пари не се дават за това ЧЕ НЯКЭЪДЕ СИ УЧИЛ а за свършена работа
8
1
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца
Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И сега какво?
Ще мрем ли или май ще ни лекувате?
Май ще ни лекувате.
Колкото се може по-дълго ,че да ни вземете и последните стотинки.
Най лесно се лекува здрав човек като му обясняваш всеки ден колко е болен.
Това ли ви учат в католическия университет в Льовен.
Звучи ми като Северозападен свободен университет в Лютаджик
6
2
 
1
 
! Отговори
не вярвам преди 7 месеца
не лъжете ,,храна от ада,, лъжете
5
4
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 7 месеца
Точно такова фаталистично мислене целят да предизвикат подобни нелепи заглавия. Средната продължителност на живота в България е близка до средната за света. Доходите също, но това е друга тема.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нелепо заглавие. Става въпрос, че 65% смъртните случаи се падат на инфаркти и инсулти, а не че 65% от българите имат такива. Понякога се чудя дали журналистите изобщо са ходили на училище.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите сме един от най-болните народи в света за съжаление.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като са толкова болни българите, защо вдигате годините за пенсия. Болни са за да им правите ненужни операции, от които да си пълните джобовете.
1
1
 
14
 
! Отговори
Мозъковед преди 7 месеца
Особено вредни са мозъчните заболявания.Тяхното влияние се вижда и по резултатите от изборите///

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия
Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са
Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са

Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са