65% от българите са със сърдечносъдови или мозъчносъдови заболявания

Интервю на Puls.bg с доц. Красимира Христова
Обновена: 11 юни 2018 14:01 | 30 май 2018 13:07, Румяна Тасева
12
65% от българите са със сърдечносъдови или мозъчносъдови заболявания
Източник: Личен архив

Доц. д-р Красимира Христова е специалист кардиолог и експерт по ехокардиография в Национлана кардиологична болница. Специализирала е в престижни университети в Австрия и Белгия. Има успешно защитена магистратура в областта на Аdvance Medical Imaging в кардиологията към Католически университет в Льовен, Белгия.

Участва в разработването и клиничното приложение на първия софтуер за триизмерна миокардна деформация. 
Доц. Христова е носител на награда за млад изследовател на Международната асоциация по хипертония през 2006 г., както и на редица отличия на национални и международни организации.
 
Председател е на работната група по ехокардиография към Дружеството на кардиолозите в България, член е на борда на Европейската асоциация по ехокардиография – ЕАСVІ, на борда на научния комитет на Американската асоциация по ехокардиография.
 
От 2013 до 2015 г. е избрана за Президент на International College of Cardiology (ІСС). От 2016 г. е генерален секретар на ІСС, Fellow на Европейската асоциация по кардиология и почетен член на IACS – Meждународната Академия по сърдечно-съдови заболявания.
 
От месец декември 2013 г. е член на борда на директорите на Световната лига по хипертония , както и член на борда на Международната асоциация по хипертония. От 2015 г. е лектор и гост–професор в Creighton University, Oмаха, Небраска, САЩ.
 
Около 65% от българите гинем от сърдечносъдови заболявания. Повече от очевидно е, че е наложително да направим нещо, за да подобрим тези данни. Доц. Христова, конкретно, въпросът ми към Вас – доколко съвременната медицина днес позволява превенцията на сърдечносъдовите заболявания, общо и в областта на образната диагностика? Какво можем вече и какво предстои да развиваме?
 
Да, това е факт - повече от 65 % от българите страдат от сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания. През последните години единствено можем да отчетем положителна посока в намаляване на процента на смъртност при сърдечносъдови заболявания, но не и при мозъчносъдовите. Съвременната медицина почива на принципа на доказателствата, а именно превенцията, залегнала в ранните стадии, преди изява на болестта, е от особено значение. Стриктният контрол на теглото, на  липиден профил, кръвна захар, бъбречни показатели, контрол на стойностите на АН, повишената физическа активност, прекъсване на тютюнопушенето, са основните моменти в първичната профилактика на сърдечносъдовите заболявания.
 
Образната диагностика, в лицето на ехокардиографията, е в помощ при първична профилактика на сърдечносъдовите заболявания.  Ехокардиографията днес е вече на ниво да ни подскаже, че вероятно нашият пациент има страдание, което води до по-голяма или по-малка степен на увреждане на сърдечния мускул и ние с допълнителни изследвания можем да открием причината. 
 
Базирайки се на тези нови методи на неинвазивна диагностика - може да се  наблюдават и проследяват пациентите след миокарден инфаркт, исхемична болест,  сърдечна недостатъчност и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Микеланджело преди 5 години
Не яжте месо и преработени храни. Пърженото също е убийство за организма. Казвам това от личен опит.
11
0
 
2
 
! Отговори
Zdravec преди 5 години
Bg medii sa mafia. Tova sa christianski teroristichni laji.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
UPRAVLIAVACHITE IZTROVIHA NARODA ,A SEGA SE SETIHA 4E TRIABVA DA GO LEKUVAT.
9
1
 
1
 
! Отговори
Ганев преди 5 години
Хубави приказки - няма нужда от коментар . Оказва се че най-големите пияници и воденето на ненормален живот го правят хората с медицински дипломи. То като онази приказка - не гледай какво правя а какво говоря.Ще попитам въпросната персона - ти какво правиш за решение на това - още нещо - т.нар. специализации нямат никакво значение. Каквито да ми говориш - НЯМА ЛИ ТЕХНИКА - останалото го забрави Вс. се прави с компютриПари не се дават за това ЧЕ НЯКЭЪДЕ СИ УЧИЛ а за свършена работа
8
1
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво?Ще мрем ли или май ще ни лекувате?Май ще ни лекувате.Колкото се може по-дълго ,че да ни вземете и последните стотинки.Най лесно се лекува здрав човек като му обясняваш всеки ден колко е болен.Това ли ви учат в католическия университет в Льовен.Звучи ми като Северозападен свободен университет в Лютаджик
6
2
 
1
 
! Отговори
не вярвам преди 5 години
не лъжете ,,храна от ада,, лъжете
5
4
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Точно такова фаталистично мислене целят да предизвикат подобни нелепи заглавия. Средната продължителност на живота в България е близка до средната за света. Доходите също, но това е друга тема.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нелепо заглавие. Става въпрос, че 65% смъртните случаи се падат на инфаркти и инсулти, а не че 65% от българите имат такива. Понякога се чудя дали журналистите изобщо са ходили на училище.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите сме един от най-болните народи в света за съжаление.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са толкова болни българите, защо вдигате годините за пенсия. Болни са за да им правите ненужни операции, от които да си пълните джобовете.
1
1
 
14
 
! Отговори
Мозъковед преди 5 години
Особено вредни са мозъчните заболявания.Тяхното влияние се вижда и по резултатите от изборите///