Кои храни да избягвате, ако имате чувствителни зъби

Цитрусови плодове
28 окт 2019 22:42, Михаела Лазарова
1
Кои храни да избягвате, ако имате чувствителни зъби
Снимка: Istock

Високата чувствителност на зъбите е проблем с голяма честота. Повечето хора, страдащи от чувствителни зъби обикновено знаят кои храни предизвикват най-често внезапната и остра болка, характерна за този проблем. Обикновено това са киселинни, захарни, прекалено студени или твърде горещи храни и напитки, които отключват болковия синдром, придружен понякога с втрисане и разпространение на болката по съседни тъкани. Ето 5 от най-изявено провокиращите болка храни при чувствителни зъби.

Газирани напитки

Газираните напитки са висококиселинни, сладки, понякога по-сладки и от бучка захар, които на всичкото отгоре се сервират студени. Тази взривоопасна комбинация може да предизвика внезапна болка при силно чувствителни зъби, още повече в комбинация с лед. Избягвайте консумацията на газирани напитки не само заради чувствителните зъби, но и заради риска от диабет, който те повишават.

Сладолед

Друга храна, която типично предизвиква болка в чувствителните зъби е сладоледът. Освен че е леденостуден, той е и сладък, което е лоша комбинация за зъбите. Сладоледът дразни нерва на зъба заради тънкия емайл, което води до болка и изтръпване.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


1
Още по темата: зъбизъбоболболни зъби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари