Магическите гъби помагат при лечението на депресия?

Те са известни с това, че водят до халюцинации
29
Магическите гъби помагат при лечението на депресия?
Снимка: Istock

Магическите гъби могат да направят някои невероятни неща - от предизвикване на ярки халюцинации до временно "разтваряне" на егото на човека и потенциално дори облекчаване на резистентна на лечение депресия, съобщи Science alert.

Хората отдавна се възхищават на тези на пръв поглед свръхестествени гъби, но благодарение на съвременната геномика получаваме нови сведения за това, откъде наистина идва тяхната магия - и как бихме могли да я използваме по-ефективно.

В ново проучване са събрани геномни данни за 124 различни изолата и култивирани сортове на произвеждащата псилоцибин гъба Psilocybe cubensis, която хората вероятно са използвали в различна степен още от праисторията.

Изследователите са се опитали да хвърлят нова светлина върху Psilocybe cubensis, включително как опитомяването и култивирането от хората са повлияли на генетичното ѝ разнообразие.

Те секвенираха геномите на 38 изолата от популация на P. cubensis, които изглежда са били внесени и сега са натурализирани в Австралия, след което ги сравниха с 86 търговски култивара на P. cubensis, чиито геноми вече бяха секвенирани.

Екипът от Австралия и САЩ се надява да разкрие еволюционната история на диворастящите в Австралия гъби и да научи как опитомяването е променило наличните в търговската мрежа култивирани видове вълшебни гъби.

Изследователите съобщават, че при търговските сортове се наблюдава драматична липса на генетично разнообразие, което вероятно се дължи на последиците от опитомяването.

Натурализираната популация в Австралия показва много по-голямо разнообразие, включително уникални генни варианти, които контролират производството на активната съставка на гъбата - псилоцибин.

"Това, което беше изненадващо, беше изключителната хомозиготност на някои сортове магическа гъба", казва водещият автор и миколог Алистър Мактагарт от Университета на Куинсланд в Австралия.

"Някои от тези сортове са били почти лишени от всякакво разнообразие, с изключение на гените, контролиращи половото размножаване.

"Трудно е да се разбере дали това е станало умишлено, чрез целенасочено кръстосване за фиксиране на признаци през последния половин век, или неволно, поради липса на разнообразие, с което да се кръстосват", добави той.

Вместо на финансова подкрепа, проучването разчита на широка общност от ентусиасти, които събират проби и ги изпращат на свой риск и разноски, отбелязват авторите.

"Новаторите, които опитомиха вълшебните гъби, създадоха предпоставки за това как можем да напреднем в отглеждането и иновациите при гъбите, докато подобряваме разбирането си за псилоцибина и ползите от него", казва Мактагарт.

Проучването установява, че популацията на P. cubensis в Австралия наистина е натурализирана, като вероятно е била внесена от другаде и се е установила в дивата природа, развивайки достатъчно голяма популация, за да поддържа генетично разнообразие.

От друга страна, търговските сортове нямат разнообразие в генома си, съобщиха изследователите. Хората вероятно са имали пръст в това, въпреки че остават много въпроси за историята на култивирането на магически гъби, включително защо генетичното разнообразие е намаляло толкова много.

Независимо от това, генетичното разнообразие като това на натурализираната популация в Австралия може да помогне да се дръпне още повече завесата за магическите гъби, предлагайки ценни нови подробности за това на какво точно са способни те - и ние.

Тези резултати предполагат, че генните варианти на австралийските гъби могат да позволят разлики в начина, по който те произвеждат псилоцибин и свързаните с него съединения, съобщиха авторите, като отбелязват някои интригуващи последици от този вид прозрения.

Техните данни за съвместимостта при чифтосване и разнообразието на гените, контролиращи производството на псилоцибин, например, "ще допринесат за отглеждането на "дизайнерски гъби", при които хетерозиготността на псилоцибиновите алели може да отключи разнообразие в производството на психеделични триптамини", обясни Мактагарт.

Хората имат дълга история с гъбите и въпреки че в днешно време те са широко забранени като опасни наркотици, все повече изследвания повишават осведомеността за техния терапевтичен потенциал, включително при тежка депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство.

"Вълшебните гъби са най-евтиният източник на псилоцибин и могат да запълнят ниша в разработването на природни лекарства", казва Мактагарт. "Все още има какво да разберем за това как магическите гъби произвеждат други съединения, които могат да повлияят на псилоцибиновото преживяване, и това ще бъде вълнуваща област на изследване, която ще наблюдаваме".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: магически гъби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Сашо, много гъби вършат същата работа против депресията - мухоморкота например....
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мотиката оправя всичко.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Познат преди години имаше доста кофти трип.Явно е прекалил, от тогава е неадекватен седи и гледа, като теле преминаваща железница.
23
4
 
11
 
! Отговори
Против лгбт отново преди 7 месеца
Гъбите се казват liberty cap, вълчи зъб. Има ги на всяка наша планина есента и малко на пролет. Много е важно да не прекалявате и в никакъв случай не в града и около хора, които не са яли. Добре е да има и 1 адекватен около вас. Интересното е че те сами ви намират в даден момент от вашият живот, за болшинството от хора този момент така и не настъпва. Аз ям веднъж на 10 години примерно. Последният път осъзнах как всичко е реално живо, даже и камъните. Кой разбрал, разбрал :)
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От къде да закупим??
21
5
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
Яжте гъби калюцки и хич да не ви пука, ама си стойте вкъщи. Щото един приятел така като се наял с гъбки и после се събудил на една пейка без нищо в него и с наядени от уличните кучета крака :)))))
20
2
 
16
 
! Отговори
баба Пена преди 7 месеца
Тя и магическата мотика помага срещу депресия, може също и косене на ливадата, търмък, права лопада, бране на картофи
19
4
 
16
 
! Отговори
Не е за всеки преди 7 месеца
Като вземате за първи път трябва да има некой да ви наблюдава.Колега студент вилня в музея посред нощ на една практика по археология едно лето преди много години.Беше начупил доста грънци. На обяд разправя как се върнал в миналото и водил битки с византийците и гледал крум как пие от черепа на Никофор.
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затова ли Кирчо не страда от депресия и винаги е усмихнат?
17
3
 
14
 
! Отговори
С гъби ли лекуваме? преди 7 месеца
Гъбари са ми казвали, че при хальоциногенните гъби било от много голямо значение къде ще ги вземеш. Трябвало да е на някакво готино място, за предпочитане сред природа, за да бил трипа хубав. Сред града и в кофти среда трипорвете често били кошмарни и имали по-скоро обратния ефект при депресия.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Mного ми е смешно как народ като нашия зависим към тежките фармацевтични химии си мисли, че гъбите са по-лоши само защото са нелегални. В любимите ви ЩАТИ се продава хапче наречено Адерал, което съдържа 4 различни молекули на амфетамина. Биг Фарма не дава да ползваме натурални продукти, трябва да се тъпчем с техните отрови, които убиват стотици хиляди годишно.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От гъби гнили се правят магии за смЪрТ
14
0
 
7
 
! Отговори
Терънс Маккена преди 7 месеца
Малка поправка и няколко добавки: ПАВ (психоактивни вещества). Терънс Маккена в своите книги представя ,,храната на боговете" -- и тук трябва да бъдат разграничени т. нар. ,,наркотици" като някакви незаконни субстанции от ПАВ, които са много по-голяма група. В това число се включват и ,,растенията на силата", които са демонизирани и стигматизирани от аврамистичните религии, понеже нарушават монотеизма. А, да: другари, алкохолът и никотинът също са ПАВ. Водката, другари, лулата на Сталин...
13
5
 
17
 
! Отговори
Не съм лгбт преди 7 месеца
Анти лгбт, веган, тротинетки, коли на ток и тн съм но има едно голямо но! С гъбите е друга бира - първо че това не е за всеки ден и който е ял знае че след трип изобщо не ти се ядат веднага, а трябва време за преосмисляне. Гъбите отварят портала към другият свят и отварят закостенели чакри. 70тте години е имало изследвания и има доказателства че помагат при тежки зависимости и депресия. За това за забранени от Биг Фарма :)
12
2
 
13
 
! Отговори
Терънс Маккена преди 7 месеца
Херодот описва скитски религиозен ритуал, при който хвърляли коноп върху нагорещени камъни. След това се отдавали на видения. В ,,Махабхарата" надълго и наширико се говори за напитката ,,сома", която пиели безсмъртните. В книги на антрополози се анализират много обичаи, при които халюциногени и други ПСВ са път или сила, които превеждат посветените в други светове. В ,,Преспанските камбани" Лазар Глаушев и Андрея Бенков се захващат да търгуват с афион (маков опиум). Проклетите наглосакси...
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следващия път пишете за полезните свойства на хероина
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Закостенелия консервативен български мозък обича да плюе и цъка с език срещу медицинските ползи на субстанции като псилоцибина и просто не може да повярва, че има ползи от него. Колкото и да пишете наркотичните субстанции ще си останат заклеймени като нещо зло. Най-голямото зло са хазарта и алкохола, а не гъбите или тревата...
9
7
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Ясно. Министърът на САЩ Йелън е била силно депресирана като е видяла икономическия и индустриален напредък на Китай.
8
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и мухоморката лекува депресия и то завинаги, мухахаха
7
9
 
19
 
! Отговори
R.A.T.M преди 7 месеца
Тъкмо излекуваш депресията и те вкарват в лудницата