Лондон разреши екстрадирането на Асандж в Швеция

Адвокатите на основателя на сайта WikiLeaks ще обжалват
Обновена: 24 фев 2011 14:53 | 24 фев 2011 14:45, Елка Василева
36
Лондон разреши екстрадирането на Асандж в Швеция
Джулиан Асандж пристига в съда в Лондон. Снимка: Ройтерс

Съдът в Лондон разреши екстрадирането на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж в Швеция, където той е обвинен в сексуални престъпления, съобщи ВВС.

"Постановявам, че господин Асандж подлежи на екстрадиция в Швеция", заяви съдията Хауърс Ридъл.

Шведската прокуратура планира да разпита Асандж, който е обвинен от две гражданки на Швеция в сексуален тормоз и дори изнасилване по време на краткото му посещение в тази страна миналата година.

По думите на съдията „няма никакви основания да се смята, че /при издаването на заповедта за арест/ е била допусната грешка“.

Адвокатите на Асандж вече заявиха, че ще обжалват решението за екстрадиране. Съгласно закона те разполагат с една седмица да направят това.

Асандж беше арестуван във Великобритания през декември съгласно европейска заповед, издадена в Швеция. Повод за задържането му са показанията на двете жени, които обвиняват 39-годишния австралиец в сексуални престъпления.

Самият Асандж заяви, че разследването в Швеция е политически мотивирано. Той отхвърля обвиненията и те все още официално не са му повдигнати.

Адвокатът Клеър Монтгомъри, която представлява шведските власти пред съда, твърди, че Асандж е насилил пострадалите жени, макар че се е познавал с тях, така че обвиненията срещу него биха имали съдебна перспектива и в Англия.

Първото от двете съдебни заседания за обсъждане по същество на шведското искане за екстрадиране на Асандж се състоя в началото на февруари.

По време на гледането на делото за екстрадиция основателят на WikiLeaks беше освободен под гаранция. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
GUNLOVER преди 13 години
Abe kak moe da iznasilish Swedka tova sa zivotni ne zeni *** deto nema na sveta takiva Te swedekite iznasilvat maze lolZivel sam 12 godini v taja mizerna darzava no s sobstvenite si ochi sam videl samo swedkite da iznasilvat mazete
34
1
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
32 абе ти буква Т нямаш ли на клавиатурата?! Пише се *** и чесТно, ама явно ти е сложно писането. И не, не съм ченге, мразя ги в червата. Обаче са ми много смешни такива като тоз русолявия, дето тръгват да се правят на герои, на освободители, и като ги пипнат почват да реват като 5 годишни пикли. Чорапите му сигурно са с жартиери, ама тръгнал света да оправя. Виртуалния Че Гевара, айде моля!
33
1
 
0
 
! Отговори
MAYA преди 13 години
az jivei v london i mnogo se gordeia ot tova,ne 4e ne mi lipsvat lubimite mi hora,no tuk ne e zle ot kum magazini
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
20. Много си прос , чесно. Сигурно си ченге :)
31
1
 
4
 
! Отговори
JD преди 13 години
Има визия на съвременния Робин Худ!
30
3
 
3
 
! Отговори
7 преди 13 години
Сайта си е едно хубаво мероприятие. Технологията е елементарна и проста, пуска се нещо вярно, което уж е голямо и всичко го знаят или подозират и се изгражда доверие в него. След това всичко, което се публикува там априори се приема за вярно. Честито на вярващите :))))
29
6
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Правилно!Тоя си въобразява, че всичко му е розволено!*** , което за повече кинти е готово на всичко!
28
3
 
4
 
! Отговори
Шведски помияр преди 13 години
Слуги на големия брат, ще свършат черната работа.
27
5
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"IZVADI LAI..TA NA SVETOVNITE POLITIKANI"Ако беше така, наистина щеше да е герой, но аз поне не съм чул нищо особено скандално от това документите които е изкарал.Мнения за политици които са обществена тайна, случаи на измъчване на затвирници което също е обществена тайна, случаи на убити цивилни по грешка от приятелски огън което се случва във всички войни и само такива тривиални неща известни на всички.
26
0
 
3
 
! Отговори
DO 21 преди 13 години
ne gi e iznasilil, a gi e nakaral da pravqt sex bez kondom
25
0
 
12
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"чини ми се изфабрикувана работа..."Че е изфабрикувано обвинението е ясно на всички.Като го разиграват този фарс със сексуален тормоз а ги шубе да го обвинят за това за което реално го преследват, само му придават допълнителна важност, и си правят сами негативен PR.
24
3
 
6
 
! Отговори
UK-US преди 13 години
ASANDGE E GEROI.PODVIGA MU E NENADMINAT.IZVADI LAI..TA NA SVETOVNITE POLITIKANI I NA VSI4KI NI SVETNA KAKVI IGRI4KI IGRAJT.ASANDGE TRJBVA DA BADE ZA6TITEN I NITO KOSAM DA PADNE OT GLAVATA MU.
23
2
 
9
 
! Отговори
. преди 13 години
Първо- Поздрави за всички престрашили се да коментират под тази статия,жалко е,че за родните *** незаслужили с нищо да са публи4ни личности и да получават повече от минимална заплата,се изливат по 5 000 коментара за 1 час,а за наистина важни неща-10 коментара ....хахахха.Пред компа бил голям,а иначе страхливец....Мн плосък коментар,човекът може и да е марионетка,не знам,но ако не си луд,в никакъв случай,не си страхливец ако направиш това което прави Асандж,ако бяха повече като него...
22
2
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 13 години
"стотици известни личности от цял свят са събрали 315 хиляди долара, за да платят гаранцията му"И какво ще се изясни,***?
21
2
 
9
 
! Отговори
Хм преди 13 години
а бе маамустара - така и не разбрах - едновременно ли ги е изнасилил, или една по една? Щото ако е едновременно е абсурд...*** и дори една по една да е било - къв насилник е тоя - една плюнка и го е отвеяла коя да е шведка...чини ми се изфабрикувана работа...
20
8
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
Ама не разбирам какво друго е очаквал, да почне да раздухва свръх секретни документи и да му издигнат паметник ли?! Като е много отворен та се вре, където не му е работа, сега ще си духа супата, дето сам си е сготвил. ***, пред компа всеки знае да се прави на голям.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Асандж е повишен в чин "полковник" на КГБ
18
1
 
9
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
Аз като го гледам пича, не че имам нещо против него, ама и кутийка кола едва ли може да насили :). Това е е...си пародията!
17
0
 
4
 
! Отговори
JJ преди 13 години
или от Швейцария и Швеция хаха , той май се базикаше.
16
1
 
8
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 15Ти правиш ли ралика между Австрия и Австралия?

Спонсорирани публикации