Кървави безредици в Грузия

Опозиция искаше да попречи на парада за Деня на независимостта
Обновена: 26 май 2011 14:48 | 26 май 2011 13:18, Елка Василева
33

 

 

Двама души са загинали и 37 души са ранени при разпръскването на демонстрация в Тбилиси през нощта срещу четвъртък.

По-рано беше съобщено, че е задържан синът на един от лидерите на опозицията Нино Бурджанадзе, но скоро след това той е бил освободен.

Междувременно остава неизвестно къде се намират съпругът на Бурджанадзе и един от лидерите на опозицията – Ираклий Батиашвили. Грузинското МВР съобщи, че те не са сред задържаните, предаде Интерфакс.

Грузинската полиция разпръсна демонстрантите, събрали се в Тбилиси на площада пред парламента, за да попречат на провеждането на парад в чест на деня на независимостта, който трябва да се състои в четвъртък.

Кореспондентът на ВВС от Грузия съобщи, че полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, стреляла е с гумени куршуми срещу протестиращите.

Разпръскването на митинга е започнало малко след полунощ и е продължило около половин час под проливен дъжд. Според различните оценки протестиращите са били от няколкостотин до 2000 души.

Кметството на Тбилиси на няколко пъти е предупредило лидерите на радикалната опозиция, че разрешението за провеждане на митинга изтича в полунощ срещу 26 май.

Било е предложено акцията да бъде преместена на друго място, но опозиционерите са отказали.

Те не криели, че възнамеряват да останат в центъра на грузинската столица, за да попречат на провеждането на военния парад в Деня на независимостта на Грузия, 26 май, който трябва да бъде приет от президента Михаил Саакашвили.

Кореспондентът на Би Би Си в Тбилиси съобщи, че с приближаването на полунощ демонстрантите са започнали да се готвят за разпръскването на акцията. Мнозина са държали в ръце прътове, други са събирали камъни в очакване на спецчастите.

След като  изтече разрешеното време за протеста, служителите на полицията освободиха територията пред парламента от протестиращите, се казва в изявление на МВР на Грузия, огласено час след началото на операцията.

В четвъртък преди обед в центъра на Тбилиси се провежда военен парад в чест на Деня на независимостта. Саакашвили приема парада от трибуната, която в четвъртък беше превзета от опозиционерите, предаде агенция Новости-Грузия.

Опозицията в Тбилиси извърши опит за развитие на сценарий, написан извън Грузия – така президентът на Михаил Саакашвили коментира събитията от изминалата нощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Грузиятбилиси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
:)) преди 12 години
Дянков беше консултант там и им предвещаваше много бързо развиваща се икономика. Затри им грузинската академия на науките. Да ги оставим още няколко години да управляват и да направим като грузинците. Според мен си е време, вие какво мислите!
31
3
 
1
 
! Отговори
Absoliutno to4no преди 12 години
Как си го представяш ти това русия да подкара целия свят..Еей много фатазиии.. Момента в който се развие масирано ПРО,гарантиращо унищожаване на всяка руска ядрена ракета с руснаците е свършено..Друг ще е господар на ресурсите им! Закакво мислиш е това безкрайно циврене на кремъл против ПРО. ПРО означава RiP
30
5
 
4
 
! Отговори
Влади преди 12 години
***, ако спечели опозицията, платена от Москва, какво ще стане - Беларус, в каквказки вариант. Сегашния не е стока, ама алтернативата им е пак "Закавказкая губерния". Днес форумът ври от чугунени комунистичски тикви!!!
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По времето на Станишев така биха младежите, дето протестираха...
28
0
 
6
 
! Отговори
ферит за 27 преди 12 години
ЧЕ тя самата Руссия от доста време предлага на НАТО да се кооперират, като изградят заедно ПВО, тоест Русия да отговаря за онази част от ЕвроАзия, където са говорили, и да има взаимно кординиране на тия неща? Но от командуването на НАТО тохвърлят това. И защо да се чудим? Всички тия метежи в Северен кавказ, Грузия, Овсетия са разпалени от емисари на НАТО. което показва, че плана за ликвидирането на Русия и изобщо на всички държави и поставянето им под диктатурата на един световен център е в ход
27
0
 
1
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Gloubmaster!Само да попитам, Русия преди Грузия и Украйна ли ще влезе в НАТО или след тях? А Абхазия и Южна Осетия също ли ще влязат в НАТО или направо тях ще ги броят заедно с Русия?
26
6
 
2
 
! Отговори
Gloubmaster преди 12 години
До 10-на годинки Русия е в НАТО...Другия вариант е много по-болезнен,кървав и унизителен за самата нея!Русофилите да си цъкат минуси колкото искат. Те си остават впити в миналото и се опитват да го приложат в настоящето и бъдещето. Реалноста е друга отворете си очите заблудени бетонни тикви!
25
1
 
9
 
! Отговори
Тити преди 12 години
Брайх, лудият саакашвили, момчето е настъпило ***.
24
1
 
17
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Хайде сега НАТО да поиска Мишата Сакашвили да си подаде оставка тъй като праща гавази да бият собствения му народ!
23
1
 
20
 
! Отговори
Тити преди 12 години
Това ли хамеринакците наричат ""свободна, млада демокрация'" ?
22
1
 
24
 
! Отговори
Вени преди 12 години
Вратоврьзкояд е един от наи-чудовищните диктатори. Луд, страхлив и ужасно жесток.
21
2
 
22
 
! Отговори
Soviet преди 12 години
Пич (номер 13) първо се научи да пишеш, на български второ не говори против руснаците защото ако не са били те щеше да пишеш на турски неграмотно като на български език и да говориш турски
20
15
 
5
 
! Отговори
RiP 2020 преди 12 години
Абе ***...кажи ми какъв е този вариант който сънуваш ?? " цела Америка изтръпнА дали аджеба покрай Грузия нема да подкарат и тех. "Как си го представяш ти това русия да подкара целия свят..Еей много фатазиии.. Момента в който се развие масирано ПРО,гарантиращо унищожаване на всяка руска ядрена ракета с руснаците е свършено..Друг ще е господар на ресурсите им! Закакво мислиш е това безкрайно циврене на кремъл против ПРО. ПРО означава RiP
19
1
 
35
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Русия никога няма да стане част от НАТО. Защото по дефиниция НАТО е антируска организация, създадена с цел противодействие на СССР. А колкото до "джуджетата" ... цела Америка изтръпнА дали аджеба покрай Грузия нема да подкарат и тех. Затова се отказАха от всекаква военна помощ на Грузия. Аре нема нужда от американски сънища с елементи на ***
18
23
 
2
 
! Отговори
Нортроп преди 12 години
Пак ще стане оранжева! Джуджетата няма вечно да дерибействат и тяхното време ще дойде! Рано или късно НАТО ще глътне русия. Този процес е като смърта няма спасение!
17
1
 
31
 
! Отговори
bazil преди 12 години
До 16 Ако не се сещаш Украйна беше оранжева ! Но хората бързо поправиха грешката !И великите войни на алиянса бързо подвиха опашките и беж да ги няма ! :))))
16
28
 
3
 
! Отговори
Бъдещето преди 12 години
Ейй много руски *** четат тази статия бе....Руснаците изтарваха Грузия,сега да гледат да запазят Украйна и протежето си Янукович,че ако падне и Украйна пада и русия. Тогава ще има едно голямо НАТО с много руски роти и полкове в него но с американски генералитет!
15
1
 
32
 
! Отговори
един от всички преди 12 години
СУКАшвили-човекът, който говори с народа си на английски. СУКАшвили-човекът, който реши, че може да води война с Русия и да победи. СУКАшвили-страхливецът, който се бои от сянката си. СУКАшвили-хапващият вратовръзки. СУКАшвили-така го наричат в Русия. *** - прев. от руски - ***.
14
1
 
26
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
Айде да видим сега ще се гласува ли резолюция на ООН за въвеждане на забранена зона за полети над грузия и да почнат да бомбандират силите които разпръскват мирните демонстранти. Ще приемат ама друг път... Още "ядящия вратовръзки" им ходи по свирката.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В държави като Русиа , Грузия , нашта и подобните и нещата трудно се променят , излиза народа и застава срещу дадени *** , които не пускат кокала за нищо на света , а те ги "научават" като пращат кучетата си да ги бият по улиците.

Спонсорирани публикации