Да строим “Белене“ само с инвеститор, препоръча ДКЕВР

Вторият АЕЦ ще трябва да продава енергия на свободния пазар
Обновена: 31 юли 2012 16:14 | 31 юли 2012 14:38,
111
Да строим “Белене“ само с инвеститор, препоръча ДКЕВР
Ангел Семерджиев. Снимка: архив Булфото

Строителството на АЕЦ “Белене“ не трябва да започва, докато няма реален инвеститор, заяви председателят на Държавната комисия да енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев

По негови думи, ако се намери инвеститор, който иска да изгради такава централа и я смята за рентабилна, то “Белене“ трябва да се построи.

Семерджиев обясни, че изграждането на всяка централа трябва да бъде съобразено с пазара. Най-важното условие за инвеститора е дали може да реализира това, което произвежда и да си върне инвестицията, допълни той.

По негови думи АЕЦ “Белене“ ще трябва да продава енергия на свободния пазар, защото няма да има договори за дългосрочно изкупуване като при ТЕЦ Марица изток 1” и „Марица изток 3”.

Семерджиев обясни, че по тази причина изграждането на втората атомна централа няма да натовари енергийната система, а ще бъде риск за самия инвеститор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този на снимката, когато го видя и изпитвам неистово желание да му ударя един юмрук в мазната корумпирана физиономия.
41
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
16, АЕЦ Белене явно е много рисков проект след като вече 7-8 години не се появява нито един инвеститор, който иска да го изгради сам и без задължение от страна на държавата да му купуват тока! Истината е, че токът от Белене просто няма да има къде да се продава и този който поме гаранциите за проекта ще пие една много голяма студена вода!!!
40
9
 
17
 
! Отговори
ГРОБ преди 11 години
Какъв АЕЦ Белене, нали ще изрита от пазара цветелинкините фотоволтаици и американските тецове докат е Боко Кратунин на власт няма АЕЦ.
39
1
 
12
 
! Отговори
ДКЕВР-МАФИЯ преди 11 години
Няма ли кой да ни отърве от тоя гнусен индивид,който обслужва Енергийната мафия,чак наглостта им стигна дотам че си създадоха ДКЕВР чрез,която законно мафиотите си увеличават тока,водата и топлото,когато им скимне....
38
6
 
12
 
! Отговори
КОМУНИСТИТЕ..ОТ БСП. преди 11 години
.....КАКТО СЪБРАХА ПОДПИСИТЕ----ТАКА ДА СЪБЕРАТ И ПАРИТЕ В КУФАРЧЕТА , ОТ ПАРТИЙНИТЕ МИЛИОНЕРИ НА ПОЗИТАНО-20!ЕТО...ТАКА СЕ ПРАВИ "стратегическо финансиране"...??!!АМА....МАЙ САМО УСТАТА ИМЕ ГОЛЕМА .....А ИНАЧЕ Е ПЪЛНО у"СИРАНЕ"...
37
7
 
10
 
! Отговори
Господ преди 11 години
Атомната централа е хубаво нещо стига да не много скъпа като този проект Белeне 10млр евро един реактор 1мват. Пример ОАЕ строят в момента 5 мгват -5 реактора за 20млрд долара при изключително тежък проект охлаждане с морска вода в много топъл р-н на света . Корейско-американски проект. Очаквана производствена цена 0.025-0.03 usd - цена Белене 0.15 usd, цена Козлудой 0.08 usd. Ако се ползва тази технология ще построят мин 2 реактора но няма да има такова лапане за посредниците тука
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
toq na snimkata e edin ot nai golemite aidyci i boklyci...trqbva da se nabie na truba ot parno
35
5
 
10
 
! Отговори
220волта преди 11 години
Семерджиев подаи си оставката.Ако построят АЕЦ Белене ще си останеш с отворена уста!Ще ти секнат бонусите от Мариците .
34
1
 
8
 
! Отговори
марио преди 11 години
този ако излезе на "СВОБОДНИЯТ"пазар какво ще прави!?!?!?
33
3
 
9
 
! Отговори
Селянина преди 11 години
ДКЕВР е най-антибългарската шайка в държавния бюрократичен апарат.Язък, гласувах за батко ви Бойко с надеждата, че той ще ги разхвърли здраво тия гейове , но и той ги кътка.В социалното министерство готвят поредната простотия - т.н. Закон за детето,пак написан от *** посредствени и безотговорни чиновници-батко ви Боко пак пас,,, ааааа баста веке герберите да са стягат оти нема да видят 2-ри мандат !!!
32
11
 
25
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Рубладжиите от БСП искат да набарат тлъстите комисионни, това им е единствената цел. Въобще не ги е грижа за цената на тока, за хората, за бъдещето на държавата, за това кой ще плаща АЕЦ-а и т.н. Ако мислите, че ви желаят доброто жестоко се лъжете. Естествено в момента всичко се преекспонира и се спекулира, че видиш ли Белене е страхотна оферта и се прецакваме зверски, ако я откажем. А бай *** като чуе нещо за келепир му се наострят ушите и му текват лигите. Долу БСП, да живее България!
31
4
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Като започнат да се плащат квотите за въглеродни емисии, които ще растат всяка година, заради глобалното затопляне. И които ще се покриват с по-високите цени на тока, фотоволтаиците дават най-много 20% от енергията. А ядрените централи не плащат за въглеродни емисии.
30
3
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Също през последната година Гърция получи над 300 милиарда евро помощи от ЕС.--Гърция получи заеми, които трябва да се връщат, плюс лихви. Затова заплатите и пенсиите ги намалиха наполовина през последната година. Уволниха от работа стотици хиляди гърци. 1.5 млн. са безработните. Увеличиха им данъците, въведоха нови данъци. Очаква се ново намаляване на доходите и още безработица - поне още 300.000 души без работа.Не - такива "помощи" българите не желаем. Като искаш - бегом в Гърция.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей на тоя ще му късам брадата косъм по косъм
28
2
 
6
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Доларчето, 29, може ли да посочиш, къде по света енергийният пазар е "свободен"? Иначе, няма лошо да си сънуваш цветни сънища, вклучително и как евтината атомна енергия измества скъпата останала, цената на тока за потребителите пада и ... ТУК СЕ СЪБУЖДАЩ БОС И ОТВИТ!
27
8
 
11
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Огромна е заблудата, че с Белене ще плащате сметки за ток по 2 лв. В момента Козлодуй произвежда доста повече, от колкото реално използваме, ама пак плащаме на Чез, Мез и т.н. Освен това и турците и румънците строят централи, тоест после тоя излишен ток дето ще прозвежда Белене ще си го чукате в главите, защото няма да има кой да ви го купи...
26
3
 
16
 
! Отговори
ахххх преди 11 години
ей този трябва да го обесят като ГЕРБ загубят изборите!!!!
25
4
 
7
 
! Отговори
бивш българин преди 11 години
Анонимен 23, леле що си ***! Как в тиквата ти празна се е завъртяла мисълта, че някой отнякъде, от любимия Съветски съюз например, пардон - от "Русия" ще дойде, ще направи сам инвестиция он десетина милиардо и кусур, ще ти построи АЕЦ и после ще ти продава тока на безценица, хем АЕЦ ще е от най-сигурните в света. Ама, много сте, такива простаци, затова сме на тоя хал.А ИНВЕСТИТОР ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ НЯМА И НЯМА ДА ИМА, ВИЖ МЕРАКЛИИ ДА ЛАПНАТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА - БОЛ - ЦЯЛАТА СЪВЕТСКО-БЪЛГАРСКА ШАЙКА.
24
6
 
3
 
! Отговори
$ преди 11 години
Излиза, че няма да има пазар, за една бъдеща АЕЦ, защото всички акули в енергийния бранш си пробутаха проектите. Но при един свободен пазар, АЕЦ-ът, ще ги избута от пазара с ниската цена на тока.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БАХ ТИ САТАНАТА Е ТОЗИ *** !

Спонсорирани публикации