Зия Азази за мислите, мистиката и дервишното въртене

Спектакълът "Дервиш " е утре в "Топлоцентрала"
28 май 2024 17:45, Александър Попов
11
Зия Азази за мислите, мистиката и дервишното въртене
Снимка: Alex Damian/Топлоцентрала

Разговаряме със Зия Азази за връзката между наука и духoвност, за силата на дервишното въртене и предстоящият пърформанс Dervish, който публиката ще види на 29 май от 19:30 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала".

Здравейте, Зия! Срещаме се броени дни преди представянето на Dervish. Разкажете ни малко повече за спектакъла?

Спектакълът „Дервиш” има две части. Първата част - „Агония“, наистина навлиза дълбоко в света на мислите и себеразкриването, преминавайки през предизвикателствата на емоциите и тялото. Във втората част - „Dervish in Progress (DIP)“, въвеждам някои от класическите теми на дервишите, придавайки им съвременен привкус. Концепцията включва съчетаването на две древни практики от Суфизма със съвременния танц, така че да резонират с публиката и по този начин да бъдат съхранени непреходни теми и ритуали в съвременния свят.  

В Топлоцентрала ще представите и своя уъркшоп Dervish In Progress. Какво ще предложите на участниците?

По време на предстоящите уъркшопи в Топлоцентрала ще предложа две различни преживявания, които ще тазкрият различни умения в участниците. Първият уъркшоп, насочен към начинаещи, ще въведе в продължение на три дни участниците в основите елементи на моята практика. Ще разгледаме кръговете и ще направим анализ на тялото. Това ще предостави на новодошлите знанията и уменията, необходими за въртенето, както и разбиране на свързаните физически и емоционални аспекти. За напредналите участници провеждам тридневен майсторски клас, в който ще се потопим по-дълбоко в специфични техники и изрази, включително „Изучването на полата“, „Изпълнение на DIP (Dervish In Progress)“ и „Дервишко танго“. Този майсторски клас е предназначен да усъвършенства техните умения по-нататък като им позволява да изследват по-сложни аспекти на танца, подобрявайки техните възможности за изпълнение. В края на всеки уъркшоп, в последния ден от 19:00 часа, организираме открито изпълнение или т.нар. отворени врати. Поканени са приятели и членове на семействата на участниците. Тази презентация не е задължителна и само участници, които се чувстват готови и имат желанието да опитат, се насърчават за изпълнение.

Завършили сте Техническия университет в Истанбул. Има ли връзка между математиката и танца?

Изучването на инженерна специалност е свързано с когнитивните умения, калкулацията и точните мерки за време и пространство. Докато инженерството се фокусира в материалните аспекти в света, моята страст към изкуството и мистицизма ме отведе към абстрактното и духовното. Тази комбинация между видимо и невидимо, свързана с моето образование и интереси, обогати и моето развитие в танца, позволявайки ми да имплементирам с техническа прецизност и дълбоко духовно разбиране в моите пърформанси. Съчетанието от рационално познание и мистични търсения оформя моето творческо пътешествие.      
 
Вие избрахте суфизма или той Вас? И как започна това пътуване?

Идвайки от място, където Ислямът и мистицизмът са практикувани от моите предци, първоначално избрах друг път, фоикусирайки се върху инженерството, по-късно и в танца. Въпреки това, когато започнах да се навлизам в света на танца и да откривам въртенето, започнах да се свързвам с мистичните аспекти на моето културно наследство. Търсенето ме отведе към Суфизма, който ме намери веднага щом го забелзах. Моето пътуване направи пълен кръг от светско начало обратно към духовното, към мистичните корени на моята култура, намирайки израз в духовната практика на въртенето.

Отвъд това, виждам духовното като трансцендентна религия в различни форми, създаващи обща основа за глобалните и индивидуални търсения. Вярвам в създаването на научна, универсална духовност, която включва божествените традиции и може да бъде приложена от всеки.      
   
Каква е символиката на дервишкото въртене и защо то има водеща роля във вашия спектакъл?

С Dervish In Progress се стремя да свържа богатите традиции на класическия Суфизъм със съвременни художествени средства. Както класическият Суфизъм, така и моят подход подчертава духовното пътуване към просветление и осъзнаване, използвайки въртенето като възможност за прозрения. В класическия Суфизъм това често се символизира чрез алегории като въртенето на молеца около пламъка, представляващо желанието на душата да бъде единение с божественото. В DIP използвам акта на въртене като физическа метафора за това духовно израстване, където дисциплинираното, съзнателно въртене отразява душата и нейния копнеж да се свърже отново с източника си. Освен това DIP включва тези практики в модерния танц и изпълнение, което прави ученията на суфизма осезаеми и достъпни. Този синтез не само почита традиционните пътища, но и адаптира тяхната вечна мъдрост към съвремения културен контекст, което прави духовното пътуване универсално и споделено.

Какво може да ни помогне да се свържем със себе си в съвременния динамичен свят?

Свързването със себе си в днешния забързан свят може да се постигне чрез силата на въртенето. Тази практика, централна за Dervish In Progress, комбинира физическо движение с дълбока медитация, свързваща тялото и ума. Въртенето ви помага да намерите вътрешен мир и баланс. Чрез DIP предлагаме структурирани практики, които ви насочват към центъра себе си, насърчавайки дълбока връзка вътре. Този метод осигурява уникална комбинация от духовност и науката, който ни помага да се ориентираме в хаоса на съвременния живот.

Какви са впечатленията ви от България и какво бихте искал да пожелаете на публиката?

България заема специално място в сърцето ми. През годините имах привилегията да изпълнявам, преподавам и споделям изкуството си в различни градове в тази красива държава. Топлината и ентусиазмът на българската публика винаги са ме вдъхновявали. От COVID-2020 имахме почивка, но сега връщането се чувства като прибиране у дома. Пожелавам на публиката да продължи да изследва и възприема силата на движението, на медитацията. Надявам се да видя повече от вас да се занимавате с практики, свързани с вътрешното Аз, които създават усещане за мир и баланс. Очаквам с нетърпение  да споделя своето духовно пътуване с вас, наблюдавайки вашето лично израстване и трансформация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Зия Азази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Конфуций преди 1 месец
Добре е да се вижда че няма нищо скрито под полата, шашки с тротил, експлозиви, такива работи.
7
3
 
6
 
! Отговори
ала-бала преди 1 месец
Какво ли биха казали Левски, Ботев, Бенковски, Филип Тотьо, Райна Княгиня, Караджата, клането в Батак ?
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ислямът е много дълбока тематика за плиткоумни бай бълганьовци.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е хубаво, красиво и мистично, но...няма нищо конкретно. Мисъл ли чуваш, глас ли чуваш или...? Как навлизаш в себе си? Спокойствие и баланс е въпрос на самовнушение, нищо повече.
4
3
 
6
 
! Отговори
ДарАлШейх преди 1 месец
Красив танц с мистично послание възможно е и на тъмно да се танцува с огнено шоу и става още по интересен танца.
3
2
 
1
 
! Отговори
Еее преди 1 месец
3 какво по хубаво от това
2
3
 
3
 
! Отговори
Алах Акбар преди 1 месец
Хубаво е
1
9
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Зад всякакъв вид ислямизация... стоят юдеите! Те са го измислили за борба с/у християните...