21-годишен стажант в банка почина след 72 ч. работа без сън

Работата по 24 часа се възприема като част от работния процес в банки
Обновена: 23 авг 2013 14:26 | 23 авг 2013 09:03, Елка Василева
25
21-годишен стажант в банка почина след 72 ч. работа без сън
Снимка: архив, Reuters

Смъртта на стажант, работил в лондонските офиси на Банк ъв Америка Мерил Линч, предизвика призиви компаниите от Ситито да бъдат по-отговорни към амбициозните младежи, завършващи образованието си, които работят до предела на силите си, за да си осигурят място във водещите световни банки, информира Ройтерс.

21-годишният Мориц Ерхард бе открит мъртъв миналата седмица в лондонското си жилище към края на седемседмичен стаж.

Смята се, че германският стажант е работил 72 часа, без да спи, в инвестиционното подразделение на Банк ъв Америка.

Причината за смъртта му не е известна, тъй като се чакат резултатите от изследванията след смъртта му.

Говорител на Банк ъв Америка посочи, че банката изчаква фактите за смъртта на Ерхард, преди да реши дали да преразгледа стажантската си програма.

Привлечени във финансовите стъклени кули в Лондон, Ню Йорк или Сингапур от перспективата да бъдат наети на пълен работен ден и да имат огромни заплати, бъдещите "господари на вселената" често се сблъскват с 20-часов работен ден в някой от най-изцеждащите адреналина офиси по света.

Работа през уикендите и ядене в офиса са нещо нормално, наред с анекдотите за "вълшебната въртележка", когато стажантите си взимат такси до вкъщи след зазоряване, то ги изчаква, докато си вземат бърз душ и се връщат на работа.

Някои политици и група за защита на правата на стажантите осъдиха работната натовареност на стажантите, определена като "робство в Ситито" от един британски вестник. Те призоваха банките да вземат мерки, с които да се гарантира, че персоналът не работи до пълно изтощение.

Стажантите обаче се съмняват, че ще бъде възможно тази трудова култура да бъде променена, като казват, че от тях не се е искало изрично да работят толкова много часове, но си го налагат в отчаян стремеж да получат желаното място.

Работата по 24 часа се възприема като част от работния процес, който може да бъде жесток с години. Млади банкери си разказват как са се опитвали да получат свободен уикенд един път в месеца, как са работили три дни, без да спят, или са водили преговори да бъдат освободени за сватбите си.

Макар някои да "прегарят" и да напускат сектора, финансовото възнаграждение е голям стимул. Новоназначените в инвестиционна банка започват със заплата около 50 000 британски лири (80 000 долара), което е около 20 процента повече, отколкото при други млади специалисти в корпорациите.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е за вярване, но имаш +
21
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Интересно какво се разбира под "работа" в банка? Че стоят там непрекъснато е в разбиранията на боса че работиш. Всяка работа, било и такава псевдо работа, би могла да се свъши в нормално работно време по добре и повече. Явно боса е не само необразован, глупав а и евреин.
20
0
 
20
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Е, какъв е смисъла да работиш денонощно? Кога ще харчиш парите? *** свят, *** ценности, *** хора, гадни банки!
19
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
От познати знам че натегачите по добрите фирми наистина бачкат 60-80 часа на седмица само че се подполагат с амфетамини, инак грохват на 2рия ден. На момчето може да не му е понесла дозата.
18
0
 
25
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Това е луда работа,тая скапана неолиберална система ще довърши човечеството,рано или късно!Да се самообричаме на робство,в името на някакво имагинерно преуспяване,е лудост,и вече се виждат резултатите!Опитваме се да бъдем машини,ама забравяме,че възможностите ни са човешки,и природата не пропуска удобен случай,за да ни го припомни!
17
9
 
14
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
Съмнява ме тая история.И ние сме били на 21.От работа не може да се скъса 21-годишен човек,ако е здрав и читав,пък ако ще и 1 седмица да не спи.То толкова му е и работата де,след първите 36 часа без сън,но това е друг въпрос.Да си призная,намирисва ми на преразпределяне на благата в близко бъдеще.Цъфти пропагандата против лошите банки.Все по-често изпадат в немилост банкери и банки. Напоследък доста са намалили предишната си надменност.Нещо виси във въздуха, ама ако е каквото мисля- аз съм за!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Там наистина на всички им е мания да са инвестиционни банкери.Аз съм питала мои познати, които наскоро завършиха и сега работят дали си струва.Пари е ясно, че ще започнат да изкарват и то купища след време, ама другото...
15
0
 
27
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
Евреите лесно не дават кинти.
14
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"робство в Ситито" - хахахаха робство ли? Робството е тук! 12-14 часа на ден работа за 800-1000 лв.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До коко, е виж до къде води напъването
12
0
 
7
 
! Отговори
sando преди 10 години
tiq zimat qko cocaine da izdurjat na tempoto
11
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е. Истинският млад меринджей не се спира пред нищо....
10
1
 
35
 
! Отговори
манго преди 10 години
аз тогава си вземам кон и каруца и ще спя до обяд следобяд ще се разхождам с коня тук желязо там желязо и ще вземам помощи и детски
9
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не може в демократична Европа да се случи такова нещо! лъжат ни ! там всичко е прекрасно!
8
4
 
51
 
! Отговори
художника преди 10 години
Платил с живота си, за да изкара честно пари! Нашите пък крадат на воля, а ние плащаме с живота си- заради тях!Две крайности на един побъркан свят!!!!!!!!!!!
7
2
 
45
 
! Отговори
Роберто преди 10 години
Желанието на човек да се наложи над останалите себеподобни е безгранично! Дори и с цената на живота си. Това е просто още един пример от многото налични...
6
2
 
31
 
! Отговори
Христо преди 10 години
доказваш постоянно. И така докато не ти се усмихне късмета някъде и не напусне шефът, за да те повишат (е ако няма някой роднина или любовница замислени за това място )
5
7
 
40
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Ами и аз съм работил в моменти и тук по толкова в една фирма. Имал съм и серии от няколко месеца без почивен ден. Започвах в 9 и си тръгвах към полунощ от офиса. Така се случваше, защото шефът не искаше да наема нови квалифицирани служители. Искали много високи заплати според него, а и то сега има много работа, ама после ако намалее работата ще трябва да уволнява новия. Разликата обаче между тук и там е, че там може да се скъсаш от работа, но ще се докажеш и ще получаваш доста добра заплата. А тук получаваш жълти стотинки, с които едвам преживяваш и ако решиш да се махнеш, трябва на ново да се
4
4
 
57
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
и тук искат да работиш така, ама за "без пари"
3
3
 
48
 
! Отговори
Бай Пенчо преди 10 години
Издигането на монетаризма в култ води единствено до такива "благоденствия" !Естествено , съпътствано от човешката алчност и глупост .

Спонсорирани публикации