БАН: Българите стават кредитофоби

Пикът на необслужваните кредити обаче отминава
Обновена: 25 ное 2013 14:15 | 25 ное 2013 13:31, Екип на Dnes.bg
62
БАН: Българите стават кредитофоби
Снимка: ЕК

Желанието за вземане на кредит е силно намаляло, отчита проучване на Икономическия институт на БАН.

Над 58 процента от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи изследването.

Данните показват, че общата сума на кредитите от 2009 година насам остава относително същата – към 18 млрд. лева, но намалява броят на домакинствата, които ги обслужват.

По този начин тежестта се увеличава – от средно 14 хил. лева на домакинство през 2009 година до малко над 21 хил. лева днес. Притеснително е и увеличаването на лошите и необслужените кредити, отчитат още икономистите на БАН. По техни данни към края на 2008 година необслужените кредити са били в размер на 282 млн. лева, докато през 2013 година размерът им вече е 1,197 млрд. лева.

Според тях обаче пикът на необслужваните кредити е достигнат и банковата система се справя със ситуацията.
Сега един от сериозните проблеми е нежеланието на хората да теглят кредити, особено ясно изразено в София. В областните градове обаче домакинствата все още се престрашават да теглят кредити и всяко трето домакинство обслужва задължение към банкова институция.

Според данните от проучването на БАН през 2009 година над 1/3 от домакинствата в България са имали кредити. През 2013 година този процент намалява до 29%. В същото време кредитите са съставлявали около 80% от общия брой на депозитите през 2009 година, докато през тази година те вече са към 50 на сто.

Намаляващото желание за емитиране на кредити е лесно обяснимо, отчете проф. Гарабед Минасян. В първите години на 21 век имаше „кредитна еуфория“ и масово теглене на заеми. Тогава недобрата финансова култура на гражданите ги кара да теглят кредити на базата на получаваните доходи, без да се замислят как точно ще ги покриват, ако изгубят доходите си от заплата. Освен това примерът на безнаказаните „кредитни милионери“ също е основание за ръст на кредитирането в тези години.

Всъщност и сега основен източник на доходи за кредитополучателите са заплатите, а кредити се използват масово за ремонти и покупка на техника. Малко са кредитите на физическите лица, предназначени за образование или инвестиране в развитие на бизнес.

На второ място българите все по-рядко теглят кредити и заради високите разходи по обслужването им. Средно те са между 10 и 15% от размера на кредита, а по данни на Българската народна банка (БНБ) при едногодишните заеми разходите достигат и до 25-30%, при годишна инфлация от 1-2%, посочи още Минасян.

Според него намаляването на задлъжнялостта не винаги може да се приема като позитивно явление. Той посочи, че кредитът е „живот в бъдещето“ и стимулира хората да търсят начин за повишаване на доходите си и търсене на активност. По този начин „разумната задлъжнялост“ води до повишаване на динамиката на икономиката.
Разумни нива на задлъжнялост Минасян определи като съизмерими и леко изпреварващи темпа на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП).

В момента от около 3 млн. домакинства в България 700 хил. имат кредити. Изпаднали в неплатежоспособност и попаднали в съдебната система са към 6 хил. домакинства. При 50-60 хил. има риск от изпадане в неплатежоспособност (както обявяват самите домакинства) или забавят погасяването на задълженията си.

От БАН са изготвили и списък с мерки, които да подобрят ситуацията с лошите кредити, които са около 19-20% от всички теглени заеми в банковата сфера.

Едно от тях е създаването на банков омбудсман, който да консултира страните при възникване на спорове. Икономистите поискаха още и регулация на бързите кредити, единен стандарт за договорите за отпускане на кредити, както и прозрачна методология при образуването на лихвения процент.

Именно неяснотите с договорите и лихвите плашат хората да търсят кредитиране, посочи Борис Гюров от института. Сред предложенията са още и за максимален праг за частта от доходите, която отива за покриване на задълженията, както и поделянето на риска, което е от изключителна важност при срива на пазара за имоти.

От БАН се обявиха и за създаване на закон за фалитите на физическите лица, който да позволи най-тежките случаи да отпаднат от системата. Те трябва да бъдат ограничени 15-20 години да получават кредити, допълни още Гюров. Заплахата при тази възможност е недобросъвестни платци да се възползват от възможността за личен фалит.

Още финансови новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Удивително още колко хора не ценят свободата си. Банките това са съвременните роботърговци
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така и трябва.Няма да ставам роб на банките цял живот.
54
1
 
10
 
! Отговори
Бай Добри преди 10 години
Хората трябва да разберат че:1. Кредитите са рисков финансов инструмент а не социална помощ.2. Кредитите не са за бедни и безработни, а за хора и предприемачи които искат да финансират идеите си и да развиват бизнес. 3. Всеки който взема кредит за да финансира потребителските си разходи е *** без никаква финансова култура(сори, но си е така).4. Лихвите в България са прекалено високи!5. Бързите микрокредити за узаконено лихварство и крият големи рискове ( НИКОГА не вземайте такъв кредит!
53
1
 
6
 
! Отговори
k преди 10 години
До 41.!7 много ясно ти е написал. Нито ляга на банкерите, нито харчи. Спестява - после си купува. Какво не разбра, та пишеш глупости?Или си "банкерче"?
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам една карта, на която ми превеждат заплата, до там стигат отношенията ми с банката. Кредит никога не съм взимала, няма и да взема, като гледам хората с кредити буквално се състариха от нерви по лихвите.
51
1
 
11
 
! Отговори
Немо преди 10 години
" Изпаднали в неплатежоспособност и попаднали в съдебната система са към 6 хил. домакинства"Мда..това според БАН!А според Георги Дичев (председател на Камарата на ЧСИ) в интервю пред БТВ, за първата половина на 2013, новообразуваните дела срещу длъжници на банки са 20 000 от общо 100 000 нови дела.Това прави около 20% от делата.Пак според него, в момента "висят" при ЧСИ 600 000 дела!!!Пресметнато грубо - 20% от тези дела са заведени от банките или има-няма 120 000!!
50
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да вземат кредит, като официалната лихва е близка до тази на мафията, а кои всъщност са мафиотите?
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BRAVO 4udesna novina
48
3
 
44
 
! Отговори
лихвар преди 10 години
Сигурно няма нищо общо с факта, че България държи най-високите лихви по кредити в целия свят.ЛИХВАРСТВОТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
47
2
 
25
 
! Отговори
Сериозен икономист преди 10 години
Някой да ме светне защо изобщо хората вземат кредити? Така и така тези пари трябва да ги спести за да ги върне обратно и то с лихва! А не успее ли ще му конфискуват всичко което има.
46
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди време теглих 5000 лв . само след няколко месеца вече имах парите , но не погасявах а плащах вноските Оказа се обаче че едностранно банката ми е вдигала процентите Това го разбрах след една година Поисках да погася предсрочно и ми нахакаха наказателна и тн и в краина сметка върнах 8500 лв
45
5
 
15
 
! Отговори
Хохегер преди 10 години
Явно няма да има пак кредитно-строителен бум, но няма страшно другарите ще компенсират това с държавни заеми. Като видят че няма растеж хоп заем, социални плащания и ето ви растеж и гръцки сценарий.
44
1
 
30
 
! Отговори
. преди 10 години
Нищо по- нормално от това. С тия банки- кръволоци.
43
1
 
31
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Нормално е да има фобия.При тва съвременно банково робство и лихвените проценти в България и Умрялата БНБ- така е!
42
1
 
27
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Брееех цял БАН е трябвало да го разбере. Аз бих казал - логичен резултат при нашите любими банки, известни с високите си лихви, със скрити разходи (такси, макси и др.) и със това че може ЕДНОСТРАННО да вдигат лихвата когато си поискат
41
2
 
35
 
! Отговори
... преди 10 години
Искам само едно да кажа на тия дето искат да теглят някъкъв кредит лизин, ипотека и или прочие нещо от сорта, АКО НЕ ВИ Е ЖИВОТО СПАСЯВАЩО НЕ ГО ПРАВЕТЕ! *** СЕ РАЗКАТАВА! Говоря от собствен опит имах 3 годишен потребителски кредит към ОББ значи лихвите към тоя кредит се измениха поне 151 пъти за тия 3 години и познаите дали веднъж от тия 151 пъти тая лихва намаля! Ей ако някой тегли някъкъв заем от БГ банка по-добре да си е купил преди това 1.5 тона вазелинче и също толкова презервативи
40
2
 
45
 
! Отговори
вергил преди 10 години
Наложи ми се да тегля 11 хиляди лева и трябва да връщам на банката 24 хиляди.Просто нямах избор,защото парите ми трябваха за лечение.Това тяхното си е жив грабеж.Петко воевода е вкарал в правият път един чорбаджия,който е отпускал пари срещу 10 процента лихва,а сегашните банки са в пъти по-лоши от чорбаджията.
39
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кредитофоби.Предполагам,че означава фобия от кредит.Или страх от кредити.Така,че за какво желание става дума.Българите изпитват почти ужас от думата кредит.В малка България има около 40 банки.И всички те предлагат комфортен живот за своите кредитополучатели.Да,ама не.При тази икономическа ситуация и най-големият смелчага не тегли кредит.И най-големият наивник не вярва на рекламираните изгодни кредити.Вразумява се българинът.Лошо за ония,които се опитват да го хлъзнат по динена ***.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До номер 17Като не ти се чака две години имаш две възможности - или харчиш това, което си изкарал или лягаш надупен под банкерчетата и те ще те *** докато не им омръзне :))))
37
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кредитофоби? *** заглавия на разни агенцийки и ***. Българинът е беден и няма как да си изплаща кредитите. Няма бизнес среда, че да тегли пари и да ги вложи в бизнес. Дори със земеделие не може да се занимава вече. Българинът ще стане скоро и българияфоб, след като напуснат и останалите читави хора в България и останат само *** и кумунистически пенсионери.

Спонсорирани публикации