Вечните заеми и кредитни карти – как да се справим?

Избягайте от борчовете
Обновена: 12 дек 2013 22:37 | 12 дек 2013 22:35, Мария Дуковска
8
Вечните заеми и кредитни карти – как да се справим?
Снимка: Sxc.hu

Справянето с финансовите проблеми често е трудно и на пръв поглед невъзможно. Попаднете ли в омагьосания кръг ви се струва, че няма сила на света, която да ви изведе оттам. Ако избягвате следните грешки, може и да успеете да се справите с този оковаващ проблем.

Не попадайте в лапите на кредитната карта! Практиката да прибягвате до нея още преди да сте похарчили заплатата постепенно ще ви донесе поредица от закъснели дългове, в чийто порочен кръг ще потънете много дълбоко.
 
Гледайте да не просрочвате задълженията си и да не излизате на червено. Използването на кредитната карта за ежедневни разходи като пазаруването или зареждането на бензин неусетно ще опразни сметката ви. Не забравяйте и лихвите, които се трупат непрестанно.
 
Не взимайте заеми за щяло и не щяло! Ако ще се заробвате с кредит, било то и от приятел, по-добре е да бъде за някаква полезна инвестиция за вас. Да вземете пари назаем, за да се сдобиете с някоя глезотия, е безсмислено и вредно за вас. Ако планирате да си купите къща или да завършите образованието си обаче, е нещо съвсем различно.
 
Трябва да обмислите добре връщането на заема, така че да не рефлектира върху финансовото ви състояние. Попадането в списъка с лошите кредити е нещо, което всеки би искал да избегне! Помнете – взимането назаем за живот, който не отговаря на социалния ви статус, може да ви направи длъжник за цял живот!
 
Винаги извършвайте плащанията си навреме, доколкото това е възможно, и гледайте да са в пълен размер. Колкото повече задлъжнявате във времето, толкова повече лихви ще се трупат върху вашия дълг. А и кредитният ви рейтинг ще се намали драстично.
 
Разпределяйте така вашите средства, че да можете да внесете поне минимума по заема ви за месеца. Ако сте затънали в „опашка“ от закъснели плащания, единственият начин да наваксате е да платите главниците по заема до момента, за да можете да започнете да плащате минималните месечни задължения оттук нататък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
(: преди 10 години
Добре, че бабите и дядовците са оставили някои и друг имот. Изобщо не виждам как да купя някой апартамент за 100 бона. Икономически е невъзможно.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е,че повечето от нас нямат елементарни познания по лични финанси. Толкова ли е сложно да си правиш бюджет и да заделяш част от дохода за нова техника или друго. Да, трудно е да го правиш със заплата 800лв, но познавам хора с такава от 3 000лв, които са затънали в кредити и не могат да си подредят финансите. Заем от банка бих взела единствено за да купя актив, който ще ми носи доход.
6
0
 
10
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
За бога братяяяя не прекрачвайте прага на българска банка, не вземайте кредити и заеми и не купувайтеееее!!!!!
5
3
 
1
 
! Отговори
лош клиент -от бедно преди 10 години
Системата е теглиш и не връщаш ,които доиде да си иска ,да докаже от къде е имал толкова пари да раздаде кредити на половин Б-я.... и има и друго след като не си дал за залог къща и след като си без поръчител на огромна лихва ,откъде на къде ще ти взимат къщата ,,,то ако е искал човека е щял да заложи къщата си и е щял да бъде на много -по малка лихва и е щяло да мо бъде по леко ----то излиза че всички пътища водят към отнемане на имущество ...а все някои път на човек са му нужни пари па ако
4
0
 
17
 
! Отговори
Гошо тарабата преди 10 години
Има само едно решение! Повече работа, по-малко копуване на буклуци, и не вземане на никакви кредити.Знам, че е неприятно да се работи, ама е по-неприятно като дойдат да ти вземат къщата заради заем за някакъв скапан телевизор примерно.За съжаление живот с пари на заем, за подържане на изкуствен кух стандарт на живот е временен и почти задължително грешен.Ама решението си е ваше! И не са виновни тези, от които сте просили кредити, а вие самите, уви.
3
2
 
27
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Уви това е, че много хора, особено тук, не знаят нещата от статията.Колко народ си накупи LCD телевизори и т.н. с кредити и колко теглиха кредити на поразия преди кризата, а сега се чудят как да ги върнат.Като цяло финансовата култура в България е ниска.И аз не разбирам много,но гледам да се науча
2
3
 
17
 
! Отговори
.................... преди 10 години
и как ще стане без заеми с тези мизерни заплати, не можем да си позволим нищо и ако си купиш жилище със заем по-вече от половината ти заплата отива за заема. Всеки един знае това, което е написано в статията, но не може и като останем без работа е още по-зле
1
0
 
17
 
! Отговори
gtf преди 10 години
Извода - не вземайте ЗАЕМИ от банки - кръвопийци, овен ако не е обезпечен с някакъв депозит.

Спонсорирани публикации