Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години

БСК: Наблюдава се срутване на данъчните приходи
Обновена: 20 фев 2014 16:34 | 20 фев 2014 14:22, Миглена Иванова
64
Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години
Божидар Данев. Снимка: БСК

Делът на сивата икономика в България нараства - това отчита изследване на Българската стопанска камара (БСК) за сенчестия сектор.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 29% от 2007 до 2012 г. - от близо 65,2 млн. лева до 77,5 млн. лева. В същото време ръстът на данъчните приходи е само с 11%, аргументира се изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който представи анализа.

Ръстът на неформалната икономика е средно 3,4% годишно, като най-драматично е увеличението през 2010 г. - с 5,1%, а най-малко е през 2008 г. - 0,1%. За периода 2008 - 2012 г. щетите, нанесени от сивата икономика, са повече от 12,4 млрд. лева.

Според Данев парите отиват за „създаване на нови мощности, търговия с влияние и социално благополучие по некоректен начин“.

Най-голям е делът на сивата икономика в строителството, търговията и туризма, отчита изследването. Данев отбеляза тревожната тенденция чистите компании да аутсорсват дейността си към фирми, които са потопени в сивия сектор.

Ръстът на средната работна заплата за периода 2007 - 2012 г. е 80%, на минималната – 61%, на минималния осигурителен доход – 81%, на осигурителната ставка – с 25%. „Има гигантско увеличение в параметрите, които образуват приходната част на бюджета“, отчете Данев.

В същото време се наблюдава срутване на данъчните приходи при данък печалба, ДДС и осигурителните вноски. „Няма ръст в нито един от данъчните приходи, което е точен индикатор за сива икономика“, категоричен беше Данев.

Намалението на данъчните приходи не е заради кризата, а заради недалновидните промени в данъчните и осигурителните системи и невъзможността държавата да се справи със събираемостта, отчитат от БСК. "Все по-неефективната администрация все повече тласка бизнеса към сивата икономика", твърди Данев.

Той припомни, че преди две години Националната агенция за приходите (НАП) е инсталирала софтуер за данъчни нарушения, но ефектът от него не е ясен.

България е първа в Европа по обем на недекларирана заетост (22-30%), която е част от сивата икономика. Това се посочва в доклад на Главна дирекция "Заетост" на ЕК, посочи зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Според Европейската комисия сенчестият сектор у нас е 31,9% от БВП през 2012 г. спрямо 32,7% през 2007 г. Подобни са и данните на Световната банка за неформалната икономика в България – 33% от БВП през 2007 г., без съществена промяна в следващите години.

Какви мерки предлага БСК за намаляване на сивата икономика – четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-голям е делът на сивата икономика в строителството, търговията и туризма. А сега къде е ключът от бараката, тези сфери на икономиката не са ли БСК апропо в твоята колибка, а колко бизнесмени осигуряват хората на минимална заплата, а им дават повече, значи пак при вас е заровено кучето, НЕ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ ЗАЩОТО НЕ ИСКАТЕ, ако се криминализира неплащането на данъци и осигуровки ще оревете орталъка, но другарю Генчев, нали така ти ДОНОСНИЧЕСКИЯ псевдоним, от куки бизнесмени не става.
21
0
 
8
 
! Отговори
tuuuutt преди 10 години
така действат комунистите ... правят така че всичко да е мътно - така се краде най-лесно ;)
20
1
 
21
 
! Отговори
Бачкер преди 10 години
Тоя охранен *** дали през живота си е изкарвал и един лев с труда си ?
19
1
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
В последните години държавата се оля в дрането на кожи.Кой реши ,че шепа хора могат да носят на гърба си всички селски вождове и техните роднини ,братовчеди ,баджанаци и т.н.Огледайте се около себе си и вижте колко много хора са на някъкъв вид хранилка без никаква икономическа логика.Самата среда е абсурдна и в нея сивата икономика е най малкия проблем.
18
6
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
Сивата икономика не се свързва само с нелегално работещите или както ти ги наричаш "недеклариран работник". Масово се сключват договори върху минимална заплата за длъжността за да се внасят по ниски осигуровки и данъци, а на ръка и под масата се дава останалото възнагразжение. И дакото взимат са доволни, че и се гордеят, че са прецакали държавата, пък после ревът, че няма за образование, за здравеопазване, за инфраструктура
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 16, Нищо подобно. Логично е тогава да се качат оборотите на немските автомобилостроители, наркодилърите, публичните домове, самолетните компании, хотелите по екзотични места и т.н
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 9Ами логично е тогава,заплати,пенсии и вс.останали приходи да скочат дори с повече от тези %
15
2
 
19
 
! Отговори
Сивчо преди 10 години
Щетите от бизнесмени от категорията на Б.Данев (ченгета , политкомисари и др.) са петорно по големи от на сивата икономика
14
0
 
12
 
! Отговори
681 преди 10 години
Г-не ,не само вие искате да крадете от готовите пари, всеки иска да си вземе от тях и то ,колкото се може повече.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комисия за конфискация, съдии, прокурори, МВР всички са в играта.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
искам да се изпразни хазната ,че да няма откъде да крадът само така ще спрат да се натискат за високи постове
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дребният и среден бизнес бе принуден да съкрати персонала си, за да не фалира. С по-малко хора произвежда повече, но много трудно събира вземанията си. Плаща първо тока, после заемите и пари за осигуровки не останаха.Кой частник ще си позволи, да има недеклариран, работник? Никой, нали ако го хванат, ще му вземат прихода, от глобата, за цяла година напред. Данов, като твърди, че има ръст на сиваците, да ги посочи поименно!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До За последните 5 год.БСП -35 милиарда за последните 25 години -ей ти п о добра разбивка ,Ореха -4милиарда -за 6 месеца ,*** изпреварват в краденето
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако няма сива икономика цените ще скочат с 40%
8
3
 
10
 
! Отговори
За последните 5 год. преди 10 години
Разбивка на откраднатото:Боко - 5 милиарда, Дянков - 2 милиарда, Цеко - 1 милиард, Цеца, Искра и другите депутати на ГРОБ - 1 милиард, *** и ДПС - 3-4 милиарда (какво да правиш бяха опозиция 4 години и само толкова успяха).
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки път ще го повтарям! Сивата икономика в България не нанася щети, а е полезна за икономиката. Понеже политиците ни са много крадливи всички постъпили като данъци пари изчезват някъде по нагласени търгове и поръчки и свои хора. Така реално се спъва икономиката. Като има върху този порочен модел действаща сива икономика нещата са много добре - въртят се реални пари, без рушвети, предрешени търгове и рекет от ХЕИ, НАП и тн.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
г-н Данев иска да има проходи в хазната ,който да усвояват тайно и да забогатяват бизнеса не ще да храни чиновниците и политиците
5
3
 
24
 
! Отговори
България преди 10 години
Всички престъпления за България започват от една фраза: "Другари, назначавам ви за милионери". От същата партия, от която е и този. Крадците викат "дръжте крадците".
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам кой какво губи от сивата икономика, но аз няма да си наема фирма да ми боядиса апартамента срещу 5 лв. на квадратен метър, а майстор срещу 1,5 лв.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приходите от данъците в последната година колко са това да кажат.

Спонсорирани публикации