Новите центрове на НАТО - опит за силов натиск върху Русия

Руският отговор ще е адекватен, заяви постоянният представител на Москва в НАТО
Обновена: 6 фев 2015 14:05 | 6 фев 2015 11:02, Елка Василева
423
Новите центрове на НАТО -  опит за силов натиск върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Приетите в четвъртък от НАТО решения за укрепване на източните граници на пакта променят военно-политическата ситуация в Европа, представляват голям риск за Русия и ще бъдат взети предвид при военното планиране на Русия, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха в четвъртък да бъдат създадени шест центъра за командване и управление в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония. Бяха определени съставът и начинът на формиране на група в повишена готовност в състава на силите за реагиране на Алианса, като беше решено силите за реагиране да бъдат увеличени от 13 000 на 30 000 души.

Още по темата

„Ние също така сме обезпокоени, че НАТО последователно изпълнява решенията от срещата на върха в Уелс за защита на източния фланг на Алианс срещу мнима заплаха от изток. На днешното /в четвъртък/ заседание бяха приети някои нови решения, които засилват този негативен за европейската сигурност тренд под формата на военно планиране и и го превъплъщават в желязо“, заяви Грушко пред руски журналисти, цитиран от РИА Новости.

„Ако погледнем съвкупността от военна активност, която се осъществява днес от НАТО, виждаме, че се случват сериозни промени във военно-политическата ситуация, преди всичко на границите на Русия, и това естествено трябва да бъде взето предвид в нашето военно планиране, така че законните интереси на сигурността на Русия да бъдат надеждно обезпечени“, каза Грушко.

Според него става дума за много сериозни промени във военните формирования на НАТО и във военно-политическата обстановка в Европа. „Това представлява голям риск за Русия и става дума за най-безопасния от гледна точка на преки военни заплахи регион. Имам предвид преди всичко Прибалтика“, заяви Грушко.

Той посочи, че поради усилията на НАТО „днес, за съжаление, се създават материални предпоставки този регион да стане регион на военно противостоене“.

Руският дипломат изрази надежда, че „в НАТО няма такива горещи глави, които биха могли да хвърлят такова пряко предизвикателство спрямо Русия“. „Разгръщането на допълнителен военен потенциал по протежение на нашите граници не е нищо друго, освен опит за оказване на силов натиск върху Русия. Това е напълно безперспективно занятие, но във всеки случай нашият отговор ще бъде адекватен“, заяви още Грушко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 31 години съм,но ако започне война срещу Русия отивам да се сражавам за Русия!слава на братска Русия!Тя е непобедима защото руският човек е много по-кален генетически и издръжлив от западняка
196
1
 
37
 
! Отговори
същия преди 9 години
Марийка се оплакала на майка си,че Иванчо я е изнасилил.Майка и я попитала защо му е позволила. Тогава Марийка иказала,ами той ме излъга каза,че само ***. Тогава баба и казала-дъще х---й рамене няма. СЕГА КОМАНДНИ ПУНКТОЕ после "базички"и тн.
195
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм само тука...за да почета мнения на русофили и американофили...и да ви се посмея :)
194
2
 
35
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
изглежда кирливите янки не са си взели поука от историята-ще им напомня .НАПОЛЕОН ИХИТЛЕР също бяха тръгнали за натам??????????????????
193
2
 
32
 
! Отговори
gaskain преди 9 години
AMA SIDEROV BIL PROST
192
7
 
35
 
! Отговори
1492 преди 9 години
Мечката е силен звяр, предстои да видим дали "Гладна мечка хоро играе" та и това го има.
191
3
 
46
 
! Отговори
минувач преди 9 години
руския отговор ще е адекватен...това значи насочени бойни ракети и унищожението му в първите минути на войната!!! при нашето отстояние 1- 5 минути и бууум!
190
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в българия база на нато няма да има , българския народ няма да позволи това, а ако наистина стане значи българия не заслужава даже да съществува
189
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първи започнаха украинците на Майдана и техните управляващи,които обещаха на НАТО да му дадат Крим за военна база.Чети като не знаеш информирай се!
188
31
 
35
 
! Отговори
az преди 9 години
Май много хора забравиха вече как започна всичко. Да не би НАТО да е окупирало Крим, да не би НАТО да води война в Донбас ? КОЙ ЗАПОЧНА ПЪРВИ ! Май вече забравихте! Еми това е нормална реакция срещу страна ,която си помисли ,че може да нарушава международни договори .
187
3
 
43
 
! Отговори
ГРУ преди 9 години
ГАВАРИТ РОСИИ:Западни хорица! Блейте до припадък по форумите! Не ни интересува! НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА НИ НАПРАВИТЕ! НИЩО!
186
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С конвенционнални или в най-лошия случай с ядрени удари тези командни центрове ще бъдат неутрализирани страшно бързо ако се наложи.
185
2
 
48
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
BG vun ot NATO!
184
4
 
51
 
! Отговори
ГРУ преди 9 години
Гаварит Росии:Западняци, НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА НИ НАПРАВИТЕ! НИЩО!Най-много да прегракнете от крясъци!
183
6
 
38
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--310;След ДЕВЕТИ убиха ГЕРОЯ ОТ ДОЙРАН Ген. ВЛ. ВАЗОВ и тримата му сина също офицери.Райна Княгиня, спасена от Американския дипломат --ЮдЖйн СКАЙЛЪР, има 5 сина -Ген.Дипчев, 2. Полк. Дипчев и другите също са убити от ***. А само те ли са . В църквата СВЕТА НЕДЕЛЯ убиха 220 човека,между тях 12 генерала и 30 деца.
182
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A, be tova komunisti4eski sajt li e?
181
3
 
56
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
Порошенко е престъпник и целия режим в Киев е незaконен. Укрaинскaтa армия е в болшинството си прорускa нaсилa нaкaрaнa да воювa с руските опълченци. Тaкa че ще имa свaляне нa Порошенко и зaтвор а може и до стената дa го изпрaвят
180
0
 
32
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До 264Ако не разбирате метафори- това е само Ваш проблем. Трябва да се образоват!
179
3
 
41
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
Правилно Орaкуле нямa кой да държи Порошенко на власт. Укрaинскaтa aрмия щети го свaли .
178
2
 
37
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен. Тaкивa тикви като тебе които сa криминaлни бaндити в Ссср бе Горбaчов а в България Aндрей Лукaнов и който тайно създаде Сдс дето толковa го обичaте Предaтелите сa едни и същи

Спонсорирани публикации