Новите центрове на НАТО - опит за силов натиск върху Русия

Руският отговор ще е адекватен, заяви постоянният представител на Москва в НАТО
Обновена: 6 фев 2015 14:05 | 6 фев 2015 11:02, Елка Василева
423
Новите центрове на НАТО -  опит за силов натиск върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Приетите в четвъртък от НАТО решения за укрепване на източните граници на пакта променят военно-политическата ситуация в Европа, представляват голям риск за Русия и ще бъдат взети предвид при военното планиране на Русия, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха в четвъртък да бъдат създадени шест центъра за командване и управление в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония. Бяха определени съставът и начинът на формиране на група в повишена готовност в състава на силите за реагиране на Алианса, като беше решено силите за реагиране да бъдат увеличени от 13 000 на 30 000 души.

Още по темата

„Ние също така сме обезпокоени, че НАТО последователно изпълнява решенията от срещата на върха в Уелс за защита на източния фланг на Алианс срещу мнима заплаха от изток. На днешното /в четвъртък/ заседание бяха приети някои нови решения, които засилват този негативен за европейската сигурност тренд под формата на военно планиране и и го превъплъщават в желязо“, заяви Грушко пред руски журналисти, цитиран от РИА Новости.

„Ако погледнем съвкупността от военна активност, която се осъществява днес от НАТО, виждаме, че се случват сериозни промени във военно-политическата ситуация, преди всичко на границите на Русия, и това естествено трябва да бъде взето предвид в нашето военно планиране, така че законните интереси на сигурността на Русия да бъдат надеждно обезпечени“, каза Грушко.

Според него става дума за много сериозни промени във военните формирования на НАТО и във военно-политическата обстановка в Европа. „Това представлява голям риск за Русия и става дума за най-безопасния от гледна точка на преки военни заплахи регион. Имам предвид преди всичко Прибалтика“, заяви Грушко.

Той посочи, че поради усилията на НАТО „днес, за съжаление, се създават материални предпоставки този регион да стане регион на военно противостоене“.

Руският дипломат изрази надежда, че „в НАТО няма такива горещи глави, които биха могли да хвърлят такова пряко предизвикателство спрямо Русия“. „Разгръщането на допълнителен военен потенциал по протежение на нашите граници не е нищо друго, освен опит за оказване на силов натиск върху Русия. Това е напълно безперспективно занятие, но във всеки случай нашият отговор ще бъде адекватен“, заяви още Грушко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
34
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До Одисей 1 понятието БНA реaлно никогa не е отпaднaло зaщото именно БНA се преименувa на БA и офицерите продължихa службaтa си кaкто и преди и винаги сa били и ще бъдaт против Нато а много от тях освен соц военни училищa сa завършили и Съветски военни aкaдемии и колкото до Нато и обединеното комaндвaне товa е лист хартия който може всеки момент да бъде денонсирaн от Пaрлaментa който БA може да го направи изцяло Проруски реши ли да изгони нaтовските слуги с aвтомaти които сa Кaлaшников и др.
136
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До даа до 219Голям виц разказа, няма що...
135
6
 
32
 
! Отговори
даа до 219 преди 9 години
Не го мисля, приятелю, това е факт. Единственият "магистрален" път в Русия е околовръстното на Москва. Всеки може да се поразрови.
134
1
 
33
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен БНA която кaдрово се създaде след 9 септември 1944 която се преименувa нa БA 1991 винаги е служилa на бългaрските нaционaлни интереси които сa идентични с Руските а това че ти и тaкивa като тебе злобеете срещу туй що не гaсне знaчи явно не рaзбирaте от другa думa освен да ви погнaт танковете на БНA на някой площaд а и нaродa ви мрaзи и май много да отидете на нов Белене пак.
133
10
 
36
 
! Отговори
даа преди 9 години
Какво го топли руския човек (без болните мозъци) , че държавата му има пари за оръжия, а няма построена НИТО ЕДНА МАГИСТРАЛА...
132
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО постоянно се опитва да втълпи на всички че се защитава само дето никой не го заплашва, най-малко Русия.А Русия постоянно е принуждавана да отговаря на провокации като вечно е обявявана за агресор.
131
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечти на запад, поклон на изток. Инвестиции искаме от натовски държави, свободно придвижване, работа на запад, помощи разни, но пък някакви центрове ? Не, в никакъв случай, как може срещу батюшките. О, бедни ми Андрешко, хитърчо такъв един балкански, хем това в онова, хем душата в рая.
130
3
 
43
 
! Отговори
ha преди 9 години
Днес трие всички коментарии които не "одобрява". Сьжалявам ама при бай Тошо имахме по-голяма свобода отколкото при Демократите....хахахаххах Чао на всички...
129
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новият Ф-35 който струва половин трилион (почти 8 пъти повече от целия годишен военен бюджет на Русия) и който едвам-едвам покрива техническите данни на руския Миг-21 от 50те на миналия век (като се изключат спорните стелт технологии които никой не ги е виждал) беше приет на въоражение и опааа - системите за стрелба не работели - смях, смях, смях. Айде сега още няколко стотин милиарда за доработване.
128
7
 
36
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До Одисей 1Българската Народна армия е и ще си остaне вярна на независима България и приятелскa на Русия и бившия Ссср. Тя е с пaтриотично възпитание в което бе възпитaнa при Вършaвския договор и е негова чaст. Тaкa че българския офицер и войник никогa няма да бъдат част от aгресорите от Нато. Всички кадри на БНA сa социaлистически възпитaници и нaродни офицери и няма да подкрепят нaтовския пaсквил. Същото вaжи и за Укрaинскaтa армия която скоро ще свали Порошенко кaкто египетскaтa свaли Мурси.
127
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма грешка , не даваме пет пари за НАТО. От как влязохме там, реално нямаме армия. Унищожиха нашата с цел да сме послушни и безсилни. Сега ще ни охраняват. Прилича на феодализъм.
126
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АлексУкрайна ще се разпадне на историческите си парчета: част за Полша, Унгария, Русия и Румъния - тия центрове са да държат нас българите, ромънягити и т.н. изкъсо.Обаче никой дума не обелва за почти 1млн българи и гагаузи там и тяхната съдба.
125
5
 
37
 
! Отговори
stanIYI преди 9 години
Aman ot bolni ruski glavi.ne izkam rusiya v bg.tova e
124
0
 
34
 
! Отговори
пич преди 9 години
До до дон 137кабеларката е" мтел" а мястото 22 програма на канал "Т- 24. гледах го супер е
123
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А изграждането на руски бази в Крим не е предизвикателство, а?
122
2
 
43
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Тия центрове от военна гледна точка са лишени от смисъ. Само ще тежат на бюджета. Да не говорим, че напълно излишно ще влошават и без това "прекрасните" ни отношения във всички посоки. Надявам се, ако в Украйна настъпи мир, всички да забравим по-скоро за тях.
121
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снощи в Одеса мощен взрив срина до основи банката на олигарха от еврейски произход Игор Коломойски
120
2
 
33
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен 181Защо руските варвари сиги сложил в кавички... - остави ги свободни да си щъкат...
119
12
 
33
 
! Отговори
а преди 9 години
Грухтенето на Грушко е за негова сметка. Имаме нужда от НАТО, за да не стане нужда ботуша на мужика да идва пак у нас ...
118
4
 
36
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен 166 Българските офицери работят за слaвното бългaрско отечество което бе чaст от социалистическия лaгер и реaлно не е престaнaло да бъде итук Нато няма влaст. А кой ще бъде разстрелян не го определяш ти но виж май точно вие сте нaй големите предaтели aнтикомунистите и русофобите тaкa че абсолютно възможно е БНA дa ви излови и да ви пусне по един куршум за противонaроднa и предaтелскa в полза на Сащ дейност. Видя как aгентите нa Сащ в Египет на Мурси бяхa нaкaзaни от египетскaтa армия

Спонсорирани публикации