Новите центрове на НАТО - опит за силов натиск върху Русия

Руският отговор ще е адекватен, заяви постоянният представител на Москва в НАТО
Обновена: 6 фев 2015 14:05 | 6 фев 2015 11:02, Елка Василева
423
Новите центрове на НАТО -  опит за силов натиск върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Приетите в четвъртък от НАТО решения за укрепване на източните граници на пакта променят военно-политическата ситуация в Европа, представляват голям риск за Русия и ще бъдат взети предвид при военното планиране на Русия, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха в четвъртък да бъдат създадени шест центъра за командване и управление в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония. Бяха определени съставът и начинът на формиране на група в повишена готовност в състава на силите за реагиране на Алианса, като беше решено силите за реагиране да бъдат увеличени от 13 000 на 30 000 души.

Още по темата

„Ние също така сме обезпокоени, че НАТО последователно изпълнява решенията от срещата на върха в Уелс за защита на източния фланг на Алианс срещу мнима заплаха от изток. На днешното /в четвъртък/ заседание бяха приети някои нови решения, които засилват този негативен за европейската сигурност тренд под формата на военно планиране и и го превъплъщават в желязо“, заяви Грушко пред руски журналисти, цитиран от РИА Новости.

„Ако погледнем съвкупността от военна активност, която се осъществява днес от НАТО, виждаме, че се случват сериозни промени във военно-политическата ситуация, преди всичко на границите на Русия, и това естествено трябва да бъде взето предвид в нашето военно планиране, така че законните интереси на сигурността на Русия да бъдат надеждно обезпечени“, каза Грушко.

Според него става дума за много сериозни промени във военните формирования на НАТО и във военно-политическата обстановка в Европа. „Това представлява голям риск за Русия и става дума за най-безопасния от гледна точка на преки военни заплахи регион. Имам предвид преди всичко Прибалтика“, заяви Грушко.

Той посочи, че поради усилията на НАТО „днес, за съжаление, се създават материални предпоставки този регион да стане регион на военно противостоене“.

Руският дипломат изрази надежда, че „в НАТО няма такива горещи глави, които биха могли да хвърлят такова пряко предизвикателство спрямо Русия“. „Разгръщането на допълнителен военен потенциал по протежение на нашите граници не е нищо друго, освен опит за оказване на силов натиск върху Русия. Това е напълно безперспективно занятие, но във всеки случай нашият отговор ще бъде адекватен“, заяви още Грушко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност Кремъл изобщо не се безпокои от настъплението на НАТО. Голямата тревога на Путин идва от опасността, че до външните граници на неговата империя достигнаха демокрацията и правовата държава. Изведнъж се оказа, че братският украински народ може да даде пример как може да се живее в свобода, а не само в путиновата направлявана демокрация. Тъкмо по тази причина Кремъл полага всички усилия да превърне Украйна в разпаднала се държава. Тоест, войната на Путин в Източна Украйна преследва няколко цели: да дестабилизира останалата част от Украйна, да възпрепятства приобщаването на Украйна къ
156
4
 
34
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен Българските нaционaлни и брaтски интернaционaлни интетеси нaсочени към предодврaтявaне нaхлувaне нa зaпaдногермaнски войски в Чехословакия защити БНA кaто зaвзе редицa постове в Чехословакия зa дa се спрaви с контрa революционните елементи. Който нарушава грaничния контрол стреля се по него. Престъпници сте всички aнтикомунисти некaдърни стaвaте сaмо за лагери, там и ще ви прaтят криминaлни елементи
155
4
 
50
 
! Отговори
Иларион Пробългарски преди 9 години
България и Русия ЗАЕДНО! Това не е пожелание, а необходимост! Русофилска България винаги ще бъде близка, братска страна на Русия в духовно-културен план! Обща е Славяно-Православна ни цивилизация, а българите по-лоялен и по-надежден съюзник от Русия нямат! Така, че естествена и неотменна е българо-руската народна дружба! Двата народа са обязани да си помагат и сътрудничат не само политически, но и на по-дълбокото духовно, кармично ниво! Още Великата Светица Ванга каза какво е било, е, и ще бъде!
154
2
 
39
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ОДИСЕЙ: ,,251 как да няма нищо общо гласуването за Парламент тези партии имат ли програми кво пише в тези програми 2001 гладуваха 70% от имащите право на глас а...нали 2001 узбрахме Парламента който ратифицира договора с НАТО а ако тези които не са гласували са били против значи те са 30%. Край .Точка по въпроса!''ЗА ТЕБ МОЖЕ И ДА Е ТОЧКА МОЖЕ И ЗАПЕТАЙКА НО ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СЕ ЧУВСТВА ИЗЛЪГАНО И ПРЕДАДЕНО ЗАЩОТО НЕ ГО ПИТАХА ПО ТЕЗИ СЪДБОНОСНИ ЗА СТРАНАТА ВЪПРОСИ!
153
2
 
32
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Анонимен. 257Опитайте се да мислите- който се нуждае от това много глупава дезинформация. Освен това - опитайте се да мисля, просто мисля, свободно и независимо.
152
2
 
34
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен 245 БНA изпълнявa своя нaроден дълг и нямa кой дa осъществи пъкления ти плaн зaщото влaсттa е нa БНA тъй че мaй ти и тaкивa като тебе ще зaстaнaт за рaзстел пред кaлaшниците на БA че и Сащ нямa дa може да ви спaси.
151
5
 
35
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До морски: ,,Руския президент Владимир Путин има подкрепата на 85% от руснаците!Това е най-големия успех за един държавник.Справка -Alter information.Слава на Русия!''ОТЛИЧЕН ИЗТОЧНИК ЗА ИНФОРМАЦИЯ СИ ЦИТИРАЛ, ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ АНТИГЛОБАЛИСТКИ САЙТОВЕ.
150
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новият център на НАТО май оказва натиск само върху бюджета на България.
149
1
 
44
 
! Отговори
морски преди 9 години
Поискана е оставката на всички съветници на Б.Хюсеин Обама,заради неадекватната външна политика на краваря.Поискана от американския сенат.
148
3
 
32
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Вероятно, България вече не разполага с време да се мисли за "някакъв Язов". Днес България трябва да се мисли за съдбата му, и тази съдба вече са подготвили американците. Искате ли да го получа? Мислете, българи, моля ви!
147
3
 
36
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До Одисей 1точнaтa бройкa на офицерите които днес служaт в БA и сa били и в БНA е 95 процента повечето родени през 50 те и 60те години и днес по на 50-60г зaвърили соц военни училища и съветски военни aкaдемии през70те и 80те години тоест в НРБ някой от тях взели участие във Възродителния процес. БA тaчи др. Живков Тaкa че реши ли да действа БA нямa кой дa ви помогне а и военните съдии сa нaши тогава ще се сбъднaт нещата от 14 12 1989г нaли помниш. Петър Млaденов По добре танковете да дойдaт
146
4
 
43
 
! Отговори
морски преди 9 години
Големи рискове поемат фашагите САЩ да предизвикват Русия.Руската армия вече е превъоръжена,мотивирана и ядосана.Слава на Русия!
145
2
 
36
 
! Отговори
морски преди 9 години
Руския президент Владимир Путин има подкрепата на 85% от руснаците!Това е най-големия успех за един държавник.Справка -Alter information.Слава на Русия!
144
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойни другари от НАТО започнахте да ядосвате мечока. Внимавайте много, че зимата свършва и скоро ще събуди!
143
1
 
33
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен сега ситуaциятa е другa тогaвa при Бaтенберг е имало съпротива в чaст от aрмиятa и буржоaзния прозaпaден светоглед на част от армията ни е бил в угодa на Стaмболов а днес цялaтa aрмия е прорускa и още 1944 е прочистенa от буржоaзни и прозaпaдни елементи а днешните кaдри сa социaлистически възпитaници и ще ви рaзгромиме зaщото нямa кой в България да ви се притече на помощ. Тaкa че бегaйте при aмерикaнците в Брюксел че танковете идвaт
142
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да не забравят да ги оборудват тия командни центрове с памперси, да не стане както с миненосеца Кук, да ги облети някоя стара руска 50 годишна машина ида им блокира елетрониката а сичкото натовско командир да изпусне кафявото в гащите и да усмърди модерния натовски команден ценър.
141
0
 
33
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ,,ОДИ-СЕЙ'':,,225 Тодоре теб и да те питат отговора е ясен .А ИНАЧЕ ми омръзнало да повтарям че и на изборите 2001 а и на всички проведени избори през тези 25 години въпреки нюансите често пъти и яростно протовоположми позиции всички партии са били обединени в едно и то европейската к евроатлантическа ориентация на страната...''А НЕ БЪРКАШ ЛИ МАЛКО ПОНЕ ДО 2000 Г.БСП НА ПРЕВАРАНТА ГОЦЕ ПЪРВАНОВ НЕ БЕШЕ ЛИ ПРОТИВ НАТО?ИМАМ ПРЕДВИД ЕДНИ МИТИНГИ ПРОТИВ НАТО В ПОДКРЕПА НА МИЛОШЕВИЧ ПРЕЗ 1999г?
140
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bild: Владимир Путин удържа победа в украинския конфликт. *** *** са като нас*рани, а *** в белия дом май ще я уволняват началниците и, ще трябва да си търси работа в няко цирк
139
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май забрави 45 год социализъм под руски ботиуш кво беше ? Щеше да видиш тогава компютър и интернет през крив макарон...Тогава дори и на запад нямаше интернет, а ние произвеждахме собствени компютри които си бяха ставними с аналогичните западни. Сега след 25 години демокрация *** е заден двор на Европа без никакво производство - дори домати не може да си произведе и внася. Депо за аутсорсинг и евтина работна ръка на Запада а пенсионерите ровят в кофите за *** защото няма какво да ядат.
138
1
 
40
 
! Отговори
hahahah преди 9 години
Колко от атлантиците ще се запишат в Бг Армията да громят Русия??? Аз като милостив човек ще ви подсигуря памперсите...

Спонсорирани публикации