Новите центрове на НАТО - опит за силов натиск върху Русия

Руският отговор ще е адекватен, заяви постоянният представител на Москва в НАТО
Обновена: 6 фев 2015 14:05 | 6 фев 2015 11:02, Елка Василева
423
Новите центрове на НАТО -  опит за силов натиск върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Приетите в четвъртък от НАТО решения за укрепване на източните граници на пакта променят военно-политическата ситуация в Европа, представляват голям риск за Русия и ще бъдат взети предвид при военното планиране на Русия, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха в четвъртък да бъдат създадени шест центъра за командване и управление в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония. Бяха определени съставът и начинът на формиране на група в повишена готовност в състава на силите за реагиране на Алианса, като беше решено силите за реагиране да бъдат увеличени от 13 000 на 30 000 души.

Още по темата

„Ние също така сме обезпокоени, че НАТО последователно изпълнява решенията от срещата на върха в Уелс за защита на източния фланг на Алианс срещу мнима заплаха от изток. На днешното /в четвъртък/ заседание бяха приети някои нови решения, които засилват този негативен за европейската сигурност тренд под формата на военно планиране и и го превъплъщават в желязо“, заяви Грушко пред руски журналисти, цитиран от РИА Новости.

„Ако погледнем съвкупността от военна активност, която се осъществява днес от НАТО, виждаме, че се случват сериозни промени във военно-политическата ситуация, преди всичко на границите на Русия, и това естествено трябва да бъде взето предвид в нашето военно планиране, така че законните интереси на сигурността на Русия да бъдат надеждно обезпечени“, каза Грушко.

Според него става дума за много сериозни промени във военните формирования на НАТО и във военно-политическата обстановка в Европа. „Това представлява голям риск за Русия и става дума за най-безопасния от гледна точка на преки военни заплахи регион. Имам предвид преди всичко Прибалтика“, заяви Грушко.

Той посочи, че поради усилията на НАТО „днес, за съжаление, се създават материални предпоставки този регион да стане регион на военно противостоене“.

Руският дипломат изрази надежда, че „в НАТО няма такива горещи глави, които биха могли да хвърлят такова пряко предизвикателство спрямо Русия“. „Разгръщането на допълнителен военен потенциал по протежение на нашите граници не е нищо друго, освен опит за оказване на силов натиск върху Русия. Това е напълно безперспективно занятие, но във всеки случай нашият отговор ще бъде адекватен“, заяви още Грушко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
34
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Анонимен 296Най-вероятно, тези думи се отнася специално за САЩ и тяхната световна политика днес, нали?
176
2
 
36
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен не е фaлирaл социализма предaдохa го 1990г.
175
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой като мен не ненавижда болшевизма и революционното насилие, което го предхожда Но омразата ми към болшевизма и болшевиките не се дължи на глупавата им икономическа система или нелепата им доктрина за невъзможно равенство. Тя идва от кървавия и опустошителен тероризъм, който практикуват във всяка страна, която са опустошили, и единствено чрез който тяхното престъпно управление може да бъде поддържано Режимите, които са взели властта с насилие и узурпация, често прибягват до тероризъм в отчаяните си усилия да задържат онова, което са откраднали. /Реч в Камарата на общините, 08.07.1920
174
2
 
32
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Д Благоев. 277Браво! 25 години са изминали, обаче вие все още не осознали , къде са плаващи...Това е кофа за *** на Европата! Не усещваш ли какво мирише? Плува! Успех на вас!
173
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ленин беше изпратен в Русия от германците по същия начин, по който можеш да изпратиш стъкленица с култура от тиф или холера, за да бъде изсипана във водохранилището на голям град и това проработи с удивителна точност. /Из реч, произнесена в Камарата на общините, 5 ноември 1919 г./
172
1
 
36
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен а щом си толковa немърлив че не знaеш кой е мaрш Д. Язов министър на отбраната на Ссср 1987 1991г а ме наричаш язовец знaчи си ужaсно ***
171
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дмитрий Язов и защо фалира комунизма?...толкова работа поръчки ..пари и накрая ГДР с 50млд$ дълг...трудно се поддържа измислен имидж.
170
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГ кашик по-внимателно с прочита....на една страна сме...
169
1
 
40
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен обратно при социaлизмa хорaтa рaботехa производителносттa на трудa беше три пъти колкото сега. Във военната промишленост зaедно със Ссср беше България лидер, а също и в промишлеността селското стопанство беше рай зa тружениците.
168
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До срам..... там е работата момко,че всъщност над 30%от икономиката ни е в руски ръце..а колко % са в амрикански..
167
0
 
32
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Анонимен. 264 "не спорете! За Русия това е нормално". Срещу лъжите е трудно е да се спори! Но ако аз кажа на всички че ти си педофил и убиец, дали е точна информация? Ама опитайте се да възрази!
166
1
 
40
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнономен в Германия имa ностaлгия по ГДР, в Полшa хорaтa сa потресени от Лех Кaчински и до мечтaят пaк зa ген Ярузелски а що се отнася до Чехословакия уважението към временaтa нa Густaв Хусaк и Милош Якеш се зaвръщaт. Дaже в Унгария хорaтa искaт спокойствието от времето на социaлизмa казват прaвихме икaруси имaхме позиции в цял свят без зависимост от Сaщ и конските сaлaми бяхa продaвaни в количествa зaвишaвaщи днешните. В Румъния хорaтa кaзвaт прости ни Николaе че бяхме пияни. Побеждаваме пак
165
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дмитрий Язов Христофор Колумб е бил първият комунист той не е знаел къде отива, не е знаел къде е бил и е направил всичко това за сметка на данъкоплатците.
164
2
 
46
 
! Отговори
срам преди 9 години
Всички български политици на прехода ( и от ляво и от дясно ) се осетиха,че могат да крадат на воля народа ни, стига само да целуват г.за на американците и никой няма да ги закачи! За нас остана само мечтата,че ще имаме заплатите и пенсиите на фалиралата Гърция! Срамувам се от продажна България!
163
3
 
38
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
Мaй ще се присъединява укрaинскaтa aрмия към руските си колеги скоро и ще имa настъпление срещу Порошенко в Киев . Ситуациятa от Египет със свалянето на Мурси ще се повтори. Впрочем опълченците сa военни части на Укрaинскaтa aрмия няма дори и до сега указ на който и да е държaвен орган в Киев който да ги е освободил от военнa службa.
162
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До нечувано рус нахалстИнтересно ми е , като захвърчат искандерите , ти къде ще вървиш ? На Обонго в гащите ли?
161
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако успеят да превземат Дебалцево, проруските сепаратисти в Източна Украйна ще решат един проблем: занапред ще могат да получават снабдяване от Русия по железопътната линия. Защото иначе пътищата в бунтовните региони са толкова изровени от танковете, че стават на практика непроходими. Ако вземат Дебалцево, те ще си отворят коридор към Мариупол, но най-вече на запад. Тогава ще дойде ред на Днепропетровск, дори на Запорожие, казва един полковник от украинската армия. А там се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа.
160
0
 
33
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До aнонимен напротив истинa е но ще търкaте нaровете
159
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин не се бои от ескалацията. Напротив с нея той плаши Запада и така предотвратява военните доставки за Украйна. Опасенията и колебанията на Запада Путин тълкува като слабост, дори като безпомощност. Многогласният призив: Само оръжия не! в момента не върши работа. Путин не се стряска от половинчати работи. Защото дори когато Западът отправя някакви половинчати заплахи към Москва, те плашат по-скоро самия Запад, отколкото Кремъл. И така навярно допринасят тъкмо за ескалацията на конфликта.
158
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дмитрий Язовглупости!

Спонсорирани публикации