Пролетта дойде. Да подготвим колата си: Гуми, климатик, салон...

Смяната на гумите далеч не е достатъчна
11 апр 2017 14:52,
19
Пролетта дойде. Да подготвим колата си: Гуми, климатик, салон...
Снимка: архив, Reuters

Много шофьори са на мнение, че след края на зимния период е достатъчно да сменят гумите на автомобила си и всичко ще е наред. Факт е, че поставянето на летните гуми е много важно за доброто поведение на колата, но има и още редица полезни неща, които е добре да бъдат свършени. Ето няколко съвета на експерти в тази насока:

1. Смяна на гумите

Разбира се, зимните гуми могат да се използват ежегодно, но те затрудняват автомобила. Той е по-бавен, спира по-трудно и като цяло управлението му е по-неудобно. Като цяло те карат водача за де чувства некомфортно на пътя. Още повече че там вече са мотористите, заради които трябва да се кара по-внимателно и съответно по-често да се натиска спирачката. С други думи – зимната гума е свършила своята работа и трябва да си отиде.

2. Техническо обслужване

Това се отнася за тези автомобили, които навъртат повече километри. При тях е препоръчително да се обслужват в началото на пролетта и през есента, като основното е смяна на маслото със сезонно такова. А и като цяло не е лошо да се провери какви щети е нанесла зимата по автомобила. Най-често сериозно пострадали са елементи от окачването, изпускателната система (тръбите на ауспуха), както и повечето гумени съединения в автомобила, чийто брой е доста голям.

3. Измиване на каросерията

Задължително в началото на пролетта да се почисти не само ходовата част на автомобила, но и каросерията. Започва се с едно хубаво измиване, което най-вероятно ще свали доста мръсотия, натрупана през зимния период. Тогава се използва сол и други подобни вещества, които ако не бъдат отстранени, нанасят сериозни поражения най-вече на окачването и на каросерията.

4. Почистване на салона

Салонът на автомобила също обикновено не изгежда добре след зимните месеци. През тях прозорците се отварят по-рядко, което води до натрупването на прах. Стелките също са доста мръсни, защото събират сняг, кал и вода. Затова основното измиване на тази част от автомобила също е задължително. Както и полирането на тези елементи, при които това е възможно.

5. Проверете климатика

Препоръчително е да проверите какво е състоянието на криматичната система, тъй като идва лятото, когато тя ще бъде натоварена допълнителто заради по-високите температури.. Ако е необходимо, заредете климатика или свенете филтъра, за да да избегнете дискомфорта в летните горещини.

Разбира се, всичко изброено дотук е абсолютно пожелателно. Всеки преценява сам как да се грижи за своя автомобил, но е факт, че за да може той да служи вярно и дълго, са нужни усилия и от неговия собственик.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
Мишо шумахера преди 7 години
Аз смених зимните чистачки с летни и съм готов за морето.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже статията е в типично бойко борисов стил ще допълня,че навремето той заплаши тираджиите,че ще ги глобява ако не карат със зимни гуми.
11
0
 
16
 
! Отговори
Дедото преди 7 години
Статията е смешна. Сезонните масла са подходящи за ретро двигатели от 50те и 60те години на миналия век. Сега се ползват предимно полу и 100% синтетични двигателни масла независимо от сезона.
10
1
 
11
 
! Отговори
днес преди 7 години
Банкянският сайт днес е изключително компетентен, както по политически, така и по камионни въпроси.
9
3
 
4
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 7 години
До до 7Тези масла въобще не са ''измислени'',даже са по-добри от някой съвременни!
8
2
 
7
 
! Отговори
до № 7 преди 7 години
Имаше едни измислени масла М-8-Д и М-10-Д мислех, че са останали в миналото, но явно още ги произвеждат та може би иде реч за тях.
7
0
 
7
 
! Отговори
Какво е това животно преди 7 години
Не бях чувал за сезонно масло. Ако някой е в час моля да ни го разясни. Аз сменям на 10 000 км и ползвам масло за дизел 5W40 Индекс. Но за сезонно масло не бях чувал.
6
0
 
6
 
! Отговори
Иска си своето преди 7 години
Днес купих четири летни 205/55/R16. Разход си е....да ви кажа.
5
2
 
27
 
! Отговори
Смех преди 7 години
???смяна на маслото със сезонно такова???Какви ги пишете бе хора? Лятно и зимно масло!?
4
0
 
5
 
! Отговори
Мемет Али от Гостун преди 7 години
До ИзуменаКой можи дъ чите, то шъ я прочите..! Мчи тъй нали...?
3
0
 
26
 
! Отговори
Изумена преди 7 години
Вие прочитате ли си текстовете поне веднъж, преди да ги качите?
2
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цаката е БМВ - баварка, вътре чалгийката, газчица за 5 лева, засилка и право у стълба и при свети Петър!
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мерси за инфото

Спонсорирани публикации