Готви се среща Путин – Ким: КНДР търси подкрепата на Русия

Няма информация за датата на визитата на севернокорейския лидер
18 апр 2019 15:00, Елка Василева
120
Готви се среща Путин – Ким: КНДР търси подкрепата на Русия
Снимка: архив, Reuters

Подготвя се среща между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Не е изключено тя да се състои във Владивосток. В същото време за обсъждане на въпроса с ядрените оръжия на КНДР в Москва пристигна специалният представител на САЩ. Може да се направи изводът, че Русия, която бе изместена на втори план в уреждането на кризата, отново е станала един от водещите играчи. Но Пхенян се надява най-вече да получи съдействие за облекчаване на санкциите. Но тъй като те бяха наложени от ООН, Москва не може да направи много без съгласието на останалите постоянни страни членки на Съвета за сигурност, пише Владимир Скосирев, в. "Независимая газета".

За онези, които помнят времената на Сталин, това е лесно за разбиране. Срещите на вожда с чуждестранни лидери и посланици се подготвяха в пълна тайна и винаги се превръщаха в сензация.

Сегашният лидер на Северна Корея, както и неговите дядо и баща, се старае да следва тази традиция. Във всеки случай от съобщения в руски медии стана ясно, че един от корпусите на Далекоизточния федерален университет (ДИФУ) във Владивосток се затваря, вероятно за подготовка на среща на върха Русия - Северна Корея. Според агенция РИА Новости главната спортна зала е затворена от 17 до 30 април "по технически причини". Служител на университета каза, че това се прави най-вероятно, защото там ще протече срещата на Путин с Ким.

Пресслужбата на университета нито потвърждава, нито опровергава тази информация. Южнокорейска телевизия съобщи обаче, че от Пхенян във Владивосток на 23 април ще пристигне самолет, който вероятно ще докара охраната на Ким Чен Ун.

Севернокорейското посолство в Москва заяви пред руски журналисти, че няма информация за датата на визитата на Ким в Русия. За възможността за подобна визита се говори от есента на миналата година. Не помогна за разгадаване на мистерията и съветникът на президента Юрий Ушаков. Както се вижда от думите му, подготовката за срещата е в "активна фаза". Тя може да се състои в който и да било град. Но Ушаков не посочи никакви дати.

Известно е обаче, че на 26-27 април Путин ще гостува в Китай и ще участва във форума "Един пояс, един път". Естествено севернокорейската тема ще се обсъжда по време на преговорите на Путин с китайския президент Си Цзинпин. Китай в не по-малка степен, отколкото Русия, е въвлечен в процеса на преговорите за денуклеаризация. В контекста на икономическите връзки Китай отдавна стана основен партньор на Северна Корея.

Още един момент от заплитащата се интрига е това, че Вашингтон вероятно би искал да получи определена подкрепа по корейския въпрос от руското ръководство. Във всеки случай така може да се изтълкува визитата в Москва и беседите с руски дипломати на специалния представител на САЩ за Северна Кория Стивън Бигън. По данни на Ройтерс той трябваше на 17-18 април да бъде на посещение в руската столица.

В разговор с "Независимая газета" професорът от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Георгий Толорая отбеляза: Времето и мястото на срещата между Путин и Ким не са толкова важни. "Струва ми се, за предпочитане би било тя да стане след визитата на руския президент в Китай", каза експертът и добави: "Иначе излиза, че ще трябва едва ли не той да се отчита пред Си Цзинпин. Това обаче, че срещата толкова дълго се отлагаше, даже е добре. Сега е най-подходящото време за нея. След провала на срещата на високо равнище в Ханой и захлаждането в междукорейските отношения във връзките на Северна Корея с Китай също настъпи затишие. Ким, който пристигна във Виетнам през Китай, след срещата в Ханой вече не се отби там".

За него е важно да демонстрира подкрепата на Русия, а може би и да я привлече на своя страна, твърди аналитикът. Пхенян има нужда в диалога си с американците Русия да разясни неговата гледна точка пред американската страна.

"Но пък разговорите за Корейския полуостров с американците са една от малкото теми от международния дневен ред, по която успяваме да постигнем нещо", твърди Толорая, и допълва: "През цялото време диалогът ни върви в дух на взаимно уважение. Американците ни слушат. Един виден американски политика каза, че би искал това да стане пример за успех в руско-американските отношения".

Стивън Бигън очевидно ще се интересува с какво може Русия да допринесе за прокарване на американската позиция. Но Русия ще каже, че е против санкциите, и че призовава в диалога между Северна Корея и САЩ да се спазва принципът за реципрочност, смята експертът.

На Ким срещата с Путин би му помогнала да демонстрира независимост от Китай. В дневния му ред има и икономически теми. В Пхенян смятат, че тъй като самата Русия е подложена на санкции, тя трябва да прояви повече обективност към спазването на санкционния режим срещу Северна Корея.

"Това засяга и корейските работници в Русия: до 22 декември те трябва да напуснат Русия", каза Толорая, и добави: "Не е изключено да бъдат намерени някакви други варианти за работа на севернокорейците в други региони на Русия. Севернокорейците искат също да бъде построен автомобилен мост през река Туманган между нашите страни. Там има железопътен мост и Северна Корея иска по него да има също автомобилен трафик и възможност за преминаване на туристи".
 

/БТА/
 


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да бягам в северна корея ?
Аз живея в България, това ми е достатъчно мисля !
Искам си хората обратно в селото да няма празна къща !
Като пиша ХОРА имам предвид Българи !
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурна работа за 150лв.
Аз гладни и бездомни не познавам.
Сигурно има оръфляци чакащи на светлия комунизъм.
В нашето село училището е затворено 1956-та.
След това в селото са останали само бабите.
Що така?
Ти що не си отидеш на село?
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен68
Не ми се обяснявай. Ами бягай в северна корея.
68
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 години имаш кола жилище деца и работа сигурна !
Гладен нямаше, бездомници също !
Явно е било чудо, селата пълни с ХОРА !
67
5
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
До 64 Анонимен
Какво си се разгонил бе гиндир. тук да не е геиклуб ? Има си места където да си търсиш мъж
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64 Анонимен
Доста съм ощастливил та вече сме на път с теб да се сближиме скъпи ми нежен другарю
65
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен63
Ако чакаш на светлия социализъм - няма и да имаш пари.
Вас в Алкашия 8500 рубли заплата стига ли ви?
А в северна корея колко пари има?
А в подопечната ви Венецуела?

Та не се притеснявай за парите в ЕС.
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен59
Коя истина бе руска плюнко?
такива глупаци като теб по цял ден повтарят джендар-сорос-джендар-сорос.
Колко джендара си виждал в живота си?
Ама са ти промили мозъка и продължаваш да повтаряш джендар-сорос-джендар-сорос.
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние българските любители на Путин сме големи мъжкари, а не обратни като в Европа, странно защо сме все нае*ани като сме такива мъжкари.
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В магазина всичко има, пари няма гледайте !
Имаше една песен :)
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен61
Робство беше при социализма русначе, когато ни разстрелваха по границите.
И чакахме 10 години за москвич.
60
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е Българи, добре ли ви се отразява европейското робство ?
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, няма Г-6, няма Г-20, няма ООН, няма НАТО и Сульо и Пульо. Директно очи във очи със най-великият лидер и президент на най-могъщата държава на света. Пред Ким се отварят всички врати като със магическа пръчка.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56 Анонимен
Защо се обиждаш от истината ? Кажи си , ние ще те путкрепиме.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай Ким. Разбий ги женските мъже на сорос
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48

Не сме знаели, че внука на Ким е в америка добре че ни осведоми а такива като демократи терористчета знем как да ги лекуваме ишиаса им го лекуваме с един голям катетър през панкреаса.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен53
Само дженддари и сорроси имаш в празната кратуна.
не се виждаш, че ти си провален смоттаняк.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52 Анонимен
Себе си характеризираш с последната дума на срички . Ъъхх
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин
хахаха
То в казармата не се брои и от 3 пъти не се става.
Айде със здраве, гледай си достойнството.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 Анонимен
"***" ! Брей ! А ма как само звучи така едно нежно, женствено в съзвучие с истачбулската конвенция и джендаридеологията !

Спонсорирани публикации