Гърция и Турция играят опасна игра, която може да доведе до война

Всеки ден гръцките въздушни сили трябва да се справят с натрапници
14 сеп 2019 09:30, Нели Христова
128
Гърция и Турция играят опасна игра, която може да доведе до война
Снимка: Vice

Докато двама пилоти стоят в хладната си стая и гледат гръцка сапунена опера, алармата започва да звъни. Секунди по-късно те са сложили екипировката си и вече са на борда на своите военни самолети F-16. Целта им е да изгонят турските натрапници от въздушното пространство на Гърция.

“В продължение на 30 години сами трябва да се справяме със съседите си над Егейско море“, казва командирът на базата полковник Димитрис Джанопулос пред Vice. 

Всеки ден изтребителите на двете регионални сили участват в учебни битки над източните граници на Гърция. Те тренират „техническото убийство“ - когато пилотът е насочил ракетите си срещу противника. Само натискането на един бутон дели този опасен танц от избухването на война.

На плещите на гръцките въоръжени сили пада да отблъскват все по-агресивната и настъпваща Турция.

Напрежението между двете държави не е ново, но с откриването на богати находища на нефт в Източното Средиземноморие, се променя баланса на силите в региона. И то в момент, когато видимото откъсване на Турция от НАТО предизвиква тревога във Вашингтон и Атина.

"Имам чувството, че когато някой важен дипломат в Турция направи изявление, той винаги говори за война, казва новият министър на отбраната на Гърция пред Vice News. - Война в Сирия. Война в Близкия изток. Война в Егейско море. Ако това не е агресивна риторика, не знам какво е".

През последните няколко години Гърция, Кипър и Израел се обединяват – те провеждат серия от мащабни военни учения, насочени към засилване на сътрудничеството между техните въздушни и военноморски сили. А едновременно с това се стремят към изграждането на тръбопровод, който да пренася новооткритият нефт и газ, за да се намали зависимостта на Европа от Русия. Но тези действия имат и друг контекст – местните лидери са недоволни от образа на Ердоган като виновник за нестабилността в региона.

"Искаме мир. Не искаме никакъв конфликт. Но за да запазим това, което имаме, трябва да заявим уверена и решителна позиция срещу турското поведение, каза министърът на отбраната Панагиотопулос. - Страхувам се, че няма друг начин.“

Но Ердоган не прави нещата лесни. Той затопли отношенията си с Русия и възнамерява да купи руските комплекси  С-400, както и военните самолети СУ-57. Президентът на Турция също така продължи със заплахите да нахлуе в Североизточна Сирия, където американските войски са разположени редом с бойци от Сирийските демократични сили.

В този контекст нарастващите отбранителни отношения между Съединените щати и Гърция, изразяващи се в даряването на оборудване, засиленото обучение и нарастващото използване на стратегически атрактивни съоръжения като комбинираната въздушна и военноморска база в залива Соуда в Крит, могат да се тълкуват като потенциална резервна опция в случай, че връзката на Америка с Турция бъде разрушена без възможност за поправяне.

"Източното Средиземноморие в продължение на много години беше прието за даденост“, заяви Джефри Пайт, американският посланик в Гърция. По думите му обаче, днес в региона има силно присъствие – руско, американско,китайско и иранско. Но отношенията между Гърция и САЩ не трябва да се приемат като провокация от Ердоган.  Според Пайт, именно Турция ще върне региона в по-спокойните дни.

"САЩ се надява, че Турция отново ще се превърне в стабилизиращ фактор и ще изостави ролята на дестабилизираща сила“, казва той. Но гръцките власти не са толкова оптимистично настроени: "Трябва да сме подготвим за развитието на всеки един сценарий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
8
 
6
 
! Отговори
:) преди 4 години
Нищо де - ние сега като си купихме 8 Ф16, ще стамен основната стабилизираща сила в района :) :) :)
74
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Агресивна риторика и неволни подмятания от страна на Турция имаше и към България през последните години. Радващото е, че Ердоган започва да губи пплитически позиции.
73
5
 
11
 
! Отговори
13 преди 4 години
Няма причина да се бият на религиозна основа, само икономическа. Християнството и исляма са две страни на една монета, има толкова доказателства, които ако бъдат принтирани ще са 5 тона, не може да ги изчетете цял живот. Не е добре когато съседна държава се дестабилизира и е в криза. В Турция когато имаше криза, ако и България беше в криза, българите нямаше да ходят да пазаруват там и да пълнят багажниците. Двете държави трябва да се разберат без война, макар че на ромейска *** вяра да нямаш...
72
2
 
7
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
А ние от коя страна ще се наредим ако единият от "братята по оръжие" поиска задействане на чл. 5 от договора за НАТО??? Някой вземал ли е конкретно решение???
71
3
 
10
 
! Отговори
До анализатор преди 4 години
И теб някой да те маччка заради ресурсите ти и да те остави гол и бос и ти ще озлобееш към всички и всичко п;) Историята винаги има две страни...
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удуши го пешо...
69
12
 
27
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Това е избуявящия проблем с мюсюлманите.Прости,невежи,но злобни,мразещи и животинско агресивни.Нормалното човечества трябва да се справи с тях,иначе много лоши.Проблемът се корени в ислямската религия/философия/ и невежеството.
68
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това показва, че всяка членка на НАТО е заплашена от война от друга членка на НАТО и НАТО няма да се намеси при война между членки на НАТО. Т.е. ние сме обградени от опасности, за които НАТО няма да се намеси.
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали и двете страни са в НАТО и взаимно се пазят от Русия? Помагат си като евроатлантически партньори. Кого лъжат евроатлантиците, че НАТО е гарант за мир? Хората не са глупави, напразно им плащат за манипулации и лъжи. Стават за смях и подигравка шпионите, лобистите и грантаджиите.
66
17
 
14
 
! Отговори
До 69 преди 4 години
Видяхме каква сила са фессовете през първата балканска война, да заповядат пак ако искат... това ни трябва за да имаме предтекст да ги натикаме окончателно обратно в Азия
65
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Имат право турците! - Да , но и кюрдите имат право .Сещаш се за какво намеквам .
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Русофил - Ние с тебе ще пишем от дивана ,а някой друг трябва да се сражава заради нас . Никого не искаме , аман от освободители , до последния българин ще отстояваме това което трябва .
63
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До съм за гъмза - Eй , удари си главата в стената и помисли над въпроса " кой , кого предаде" . До 1989 г бяхме ли най -верният сателит на Кремъл , БЯХМЕ , кой кого натири ,ние тях или те нас ?Оставиха ни на произвола и сега с цялата си наглост казват " били сме ги предали " .
62
5
 
15
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Всичко е въпрос на експлоатация - на кой се кланяш е дилемата. На ***? На янките? Сега на западна Европа? Майната им на всички, време е за Балканска Федерация или Източно-Европейска федерация, независима, силна.......наша!
61
14
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
Нещо не разбрах за какъв *** ни е русия.За да ни поробват и крадат както правиха доскоро?Или да ни играят игрички заедно с първото си приятелче ердоган?Днешния интерес на България е САЩ и НАТО от което турция вече е с единия крак вън, разбира се и с държави със сходни интереси и добри отношения,като Израел.В крайна сметка и България като всяка друга държава си има своите интереси,а към настоящия момент приятелство с русия не е в наш интерес.То и кой ли е прокопсал от руско приятелство?
60
2
 
15
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Война ще има само ако решат "великите сили", всичко друго е поррно за бедни...
59
3
 
19
 
! Отговори
саде САЩ и ЕС преди 4 години
Важното е,че холандските гей-батальони гарантират нашата цялост!И ще ни опазят колкото опазиха ония 5,000 мюсулмани в Сребреница!Там те ги пазиха!
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И русуфилството е докато има пари или келепир. И Живков се целуваше с Брежнев. Но следващите в Москва не даваха пари. Особено мистър Нет. И тогава спреха целувките.
57
2
 
27
 
! Отговори
съм за гъмза преди 4 години
Никой пет пари не дава за България!И никой не уважава и не иска надупени продажни *** за приятели!А за Русия просто забравете!Считат ни за предатели!
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ви кажа , че гръцките русофили хич не се разбират с турските русофили.

Спонсорирани публикации