Готова ли е Америка за евентуално ядрено нападение?

Според експертите големите градове няма да успеят да реагират
Обновена: 19 дек 2019 21:28 | 19 дек 2019 20:56, Нели Христова
62
Готова ли е Америка за евентуално ядрено нападение?
Снимка: Pixabay

Коледа наближава, а с това и обещаният коледен подарък от Ким Чен Ун. Разбира се, вероятността той да изпрати ядрена бомба срещу САЩ е нищожна.

Според експертите шансовете Америка някога да бъде ударена от подобно оръжие въобще са миниатюрни, но подобно събитие не е изключено. За това този е един от задължителните сценарии, за които Федералната агенция за кризисен мениджмънт трябва да има стратегия за реагиране.

Това означава към мястото веднага да тръгнат служби за сигурност, да бъде помогнато на пострадалите, а на оцелелите да бъде осигурен подслон. Съветът на FEMA към гражданите е да "стоят на закрито, да не излизат навън и да чакат информация“.

Ала според Ъруин Редлърн, експерт по обществено здраве в Колумбийския университет, насоките на федералната агенция не са достатъчни, за да се подготвят градовете за евентуална ядрена атака.

Според него има 6 места, които са под най-голяма заплаха – Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анджелис и Хюстън. Те не са просто големи градове, а в тях са събрани важни  инфраструктури – енергийни централи, финансови центрове, правителствени сгради и системи за безжично предаване. Всички те са основни за безопасността на САЩ.

Почти всеки град има съвети на сайта си как хората да се справят по време на криза. Но всички, без Лос Анджелис и Ню Йорк, не включват ядрена атака сред тях.

"Това няма да е краят на живота такъв, какъвто го познаваме, но ще бъде ужасно, катастрофално бедствие, което ще има много последствия“, обяснява той.

Градовете може би няма да успеят да осигурят първа помощ

След взрив ядрените бомби предизвикват облаци от прах и подобни на пясък радиоактивни частици в атмосферата. Ако хората бъдат изложени на облака, може да се стигне до радиоактивно отравяне, което поврежда клетките в тялото и може да се окаже фатално.

15 минути – толкова отнема на частиците да паднат обратно на земята след експлозия. Да се реагира навреме е въпрос на живот и смърт. Хората могат веднага да потърсят убежище в стоманена или бетонна сграда.

"Най-важният сценарий, за който всички трябва да са подготвени, не е ядрена война, а от една единствена ядрена експлозия като удар от Северна Корея“, казва Редлърн пред Business Insider. По думите му техните оръжия са способни да стигнат Хаваи и Аляска, но съвсем скоро обсегът им може да се увеличи.

Друг вид ядрена заплаха може да е оръжие, откраднато от терористи. Всички сгради в тези 6 града са от "Ниво 1“, което означава, че вероятността от терористична атака там е най-голяма и ще причини най-много щети.

"Няма безопасен град. Ако в Ню Йорк падне бомба с размерите на тази в Хирошима или дори по-малка, ще има между 50 хил. и 100 хил. смъртни случаи. Зависи и в коя част на деня – хиляди хора ще са ранени“, казва Редлърн.

Според други броят на загиналите и ранените ще е по-голям - данните на Алекс Велерстейн, историк на ядрените оръжия от Технологичния институт в Стивънс, сочат, че при удар на бомба от 15 килотона жертвите ще са 225 хил., а ранените 610 хил.

"В щата Ню Йорк има едва 40 хил. болнични легла и всички те са заети константно“, припомня Редлърн. Той е притеснен и за съдбата на хората, които ще реагират веднага след нападението: "Какво ще направим, ще наредим на американската армия да отиде в радиоактивна зона ли? Ами шофьорите на автобусите, които трябва да изведат пострадалите?“

Големите градове нямат подслони

През 1961 година по времето на Студената война, САЩ започва програма за строеж на подслони за защита от ядрена атака. Повечето от тях са на последния етаж от високи сгради и са предвидени да защитят хората само от радиацията, но не и от експлозията.

Общините на градовете, в които имало такива бункери, били задължени да осигуряват храна, медицински и санитарни пособия с пари, дадени им от държавата. През 70-те парите свършват, а в Ню Йорк има едва 18 хил. подслона, които могат да приютят 11 милиона души.

Но през 2017 година общината започна да премахва жълтите знаци, които обозначаваха къде има бункер, за да не се създава впечатлението, че те все още са активни.

Според  Редлърн има причина те вече да не съществуват – големите градове като Ню Йорк и Сан Франциско имат нужда от повече и по-евтини домове, а вече става трудно за правителствата да оправдават резервирането на място за съхраняване на храна и медицински принадлежности.

"Можете ли да си представите държавата да държи сградите в случай на ядрен удар, когато пазарът на имоти е в такъв пик?“, пита Редлърн.

Това е реалността на 21-ви век

Според експерта някои общини вярват, че дори публикуването на план за действие при ядрена атака ще предизвика паника у хората.

“Много хора ще си помислят, че кметът знае нещо, което не е стигнало до тях, обяснява Редлърн. - Образоването на публиката не трябва да е страшно, а кметовете на градовете трябва да признаят, че дори да е далечна, заплахата от ядрено нападение я има.

"Това е част от реалността на 21-ви век. Бих се извинил на децата си и внуците си, че оставям света в такава ужасна каша, но това е, което е“, категоричен е Редлърн.
 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Пак до "Я па ти преди 1 година
Страшното е, че имаш 9 палчета нагоре! И те не знаели, миличките дечица! А вдигат ръчици! Какво можете да кажете, та вдигате палчета? Прав е професорът за 80-те %!Тъъъъпотата тържествува!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я па ти..Значи за пръв път чуваш? Прочети за "Dropshot Operation". 300 ядрени бомби и 29000 мощни обикновени срещу СССР и ...нас, и други страни под съветско влияние, вкл. Финландия! Началото е поставено на 19.12.1949 г. - вчера юбилей! Чети, за да знаеш!
52
2
 
2
 
! Отговори
Баба ти преди 1 година
Вярно е, че никой не е стока, но спрете с тези войни!!! Трябва да има мир, да се уважаваме и да бъдем добри! Толкова ли сте тъпи, за да го осъзнаете?!
51
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
откактое създаден сащ тормози света краино време е да получи коледен подаръкда си махат базите ние искаме мир
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да умреш, когато Земята се отърсва от ядрената плесен - това е песен!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубав подарък ....
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
личи си, че си Пияница мистик. Ядреното оръжие няма локално действие. Така че ако изпърдяните янки го използват отново в Азия, поне половината свят ще се озъби. Включително Мечока и Дракона. И от мал0умните евряги ще остане само стъкло... Тежко на всички ни
47
9
 
9
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 41 За първи път чувам ,че САЩ са планирали ядрено нападение над СССР. Напротив. Оказали са им помощ да се съвземат след ВСВ.
46
7
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
СССР и Варшавският договор ще победят капитализма.
45
11
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Русофил 38 Ядрения удар по Хирошима и Нагасаки е отмъщение за Пърл Харбърт и сложи окончателен край на ВСВ. Сега японците знаят с кого си имат работа и са приятели на САЩ.
44
0
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Анонимен 45 На първото изречение ти слагам плюс. На останалите минус.При ядрена война и от Русия и САЩ няма да остане нищо. Дори не си го помисляй. Ще го отнесем и ние.
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано няма война между Русия и САЩ.От САЩ нищо няма да остане,само пепел.Защо НАТО има военни бази навсякъде?Ако Русия удари САЩ,ще настъпи мир по целия свят.Турция няма да се намеси.Ердоган е умен политик.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kим трябва да се фокусира върху Япония и Южна Корея. Няма потенциала да удари щатите и да постигне нещо съществено. Това едва ли ще се случи. Света стана еднополюсен технологичен колониализъм. Скоро тази система ще се срине, заради собствента си дивотия. Тия еко стандарти само ще заробят хората още повече.
41
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ония пр0стия от Северна Корея ще започне войната ама със себе си, 100% ще се самовзриви с някоя ракета комуниста загубен.
40
0
 
15
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Никой не е готов за евентуално ядрено нападение.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключвам ядрено нападение на която и да било страна. Единствените, които могат да сбъркат, са тези, които веднаж са го правили и веднага след това са планирали ядрено нападение над бившия си съюзник - СССР.Въпреки всичко, и на американците им се живее, а враговете им станаха много силни и опасни. Големите им градове са по крайбрежията и са незащитени. Страшничко!
38
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги тресне накрая големия ядрен чвор, хамериканците и никакво ПРО и ПВО няма да ги спаси. Ще мрът с десетки милиони, в адска агония, докато кожата им се свлича и плътта им се овъглява. А Исус Христос, ще гледа безмълвно отгоре и няма да му пука...
37
1
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Вчера Президентът Путин се учуди на въпроса на един японец са блика ядрена война!
36
7
 
20
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Единствените, които са използвали ядрено оръжие и продължават умопомрачаващо да мислят как да го използуват "изпреварващо" отново, са САЩ. Фантастичните теории за локален ядрен удар са също рожба на Атланитците. Ако някога, някой олигофренясал висшестоящ Атлантик реши, че са готови да посрещнат ответен ядрен удар, вероятността за подобна война значително нараства.
35
10
 
17
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 1 година
Повръща ми се от лаймерика!Световен тумор!