В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога

"Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник"
28 мар 2020 22:00, Елка Василева
218
В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога
Снимка: архив, БГНЕС

Шотландия бележи срамен рекорд: в страната има все повече бездомници. И все повече от тях умират от свръхдоза наркотици. Страната не успява да се справи с проблема.

Глазгоу, най-големият град в Шотландия, е скован от студ. Кевин Бари Дъфин е нахлупил шапката си до очите,  докато се опитва с чаша горещо кафе да стопли пръстите на ръцете си. На уговорената среща се появява с широка усмивка, но погледът му издава тъга, разказва Дойче веле.

"Започнах с кодеин, а когато станах на 26, минах на хероин. От 4 години съм на кокаин. Имах трудно детство. Започнах да вземам наркотици, за да облекча болката", обяснява бездомникът.

Кевин е един от стотиците шотландци без покрив над главата. На фона на строгите икономии и резки съкращения на бюджетите на местните власти броят на бездомниците в страната през последните години нарасна значително.

Тъжният рекорд на Шотландия

Шотландското правителство се ангажира да реши проблема с бездомните хора, но актуалните статистически данни рисуват тревожна картина: през 2018 са регистрирани почти 200 смъртни случая на бездомници. А това представлява увеличение с 19% за една година. Смъртността в Шотландия сега е двойно по-висока от тази в Англия - най-многолюдната нация в Обединеното кралство. От Националната статистическа служба на Шотландия признават, че тези числа дори не отразяват реалния брой на случаите. Вероятно те са много повече.

Самият Кевин казва: "Откакто живея в Глазгоу, съм бил поне 15 пъти на крачка от смъртта - заради предозиране. Но всеки път ме връщаха към живота." И той не е изолиран случай: от 195 смъртни случая през 2018 година повече от половината са били свързани с наркотици.

В Шотландия сред бездомните е много популярно инжектирането на смес от хероин и кокаин - т.нар. "снежна топка". Случаите на ХИВ са се увеличили десетократно, което е свързано именно с тази практика, твърдят властите. А Кевин е един от потърпевшите. Той, подобно на много други, е хванат в капана на две национални трагедии: бездомните и използването на наркотици. В Европа Шотландия е с най-високата смъртност, причинена от наркотици: 218 души на 1 милион население.

Решаването на този проблем е от ключово значение и за намаляване на смъртността сред бездомните, казват експертите. Сред предложените мерки са: декриминализиране на притежанието на малки количества наркотици за лична употреба; въвеждане на "помещения за безопасна консумация", където зависимите да са под надзора на професионалисти; предписването на заместващи лекарства като метадон.

Но основните причини са други. Зад злоупотребата с наркотици и живота на улицата почти винаги се крие някаква лична травма. "Много от тези хора имат психични проблеми и се нуждаят от лечение", казва Пол Макмилан, доброволец от гражданската инициатива от Глазгоу "See The Invisibles".

Всяка седмица активисти на организацията обикалят улиците, предлагайки на бездомниците дрехи, храна, спални чували. По този начин те им помагат да се преборят и с още едно, не по-малко зло: изолацията и самотата.

И доброволците не са вълшебници

Настаняването на бездомните в приюти е важна стъпка за намаляване на смъртните случаи. Но практиката показва, че и тези временни убежища не са особено сигурни места: зачестяват съобщенията за насилие, за масово дрогиране на обитателите им и за възникването на спорове и скандали помежду им. "Всяка вечер някой може да разбие вратата на приюта и много от бездомните се чувстват по-сигурни на улицата", добавя Макмилън.

По неговите думи на тези хора трябва да бъде осигурена и професионална помощ от психолози. Той се позовава на статистиката, според която 12% от смъртните случаи през 2018 година се дължат на самоубийства.

За съжаление много хора като Кевин имат лош опит с властите. "Отне ми година и половина, за да се боря с тях - да получа тези документи... Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник", разказва той за Дойче веле.

За "Shelter Scotland", водеща благотворителна организация за бездомни, това е неприемливо. "Проблем е, че няма механизъм, с който правителството да принуди местните власти да следват закона. Трябва да има някаква форма на санкция срещу местните власти", казва за Дойче веле директорът на организацията Греъм Браун.

От Общинския съвет на Глазгоу признават, че трябва да подобрят условията, като същевременно посочват, че са поставили началото на проекта "Алианс за решаване на проблема с живота на улицата" - с участието на доброволчески и частни организации. Междинна цел е до следващата година бездомните, спящи направо на улицата, да намалеят със 75 процента, а до 2030 година тази гледка съвсем да изчезне от улиците на шотландските градове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИма нещо противоречиво в новината - хем бездомници, хем дрога.Последното как си го позволяват е неясно за мен..........Има такива,аз гледах в един документален филм за такива бездомници-наркомани в щатите,страшно е,наистина страшно,а и стар филм от Германия за млада двойка(момче и момиче) бездомни наркомани,накрая момчето почна,един негов приятел също почина,страшна работа,двойката имаха нужда от помощ,но никой не им подаде ръка,само момичето успя да се измъкне от наркотика
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо противоречиво в новината - хем бездомници, хем дрога.Последното как си го позволяват е неясно за мен.
112
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Дядо, разкажи ми пак как фалирахте държавата преди 30 години!- За един месец умряха трима тежкоболни пенсионери, от инсулти и тежки усложнения. Оказа се че са имали и коронавирус, дядовото. Бяхме длъжни да блокираме цялата държава и да оставим на улицата стотици хиляди хора. - Но възрастните пенсионери със или без коронавирус, така или иначе умират, нали дядо?- Така е, но от ЕС ни обещаха едни 2 милиарда, от които ние гербарите захлебихме стабилно. За това сега сме толкова богати, дядовото.
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake news.
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има един бате Иво в тубата, тираджия, прави клипчета. И той много пари прави, постоянно казва, че неговото не е работа и мрази това, което работи, но няма друг избор. Яде в тая кабина, спи вътре, схванат целия, кучешки живот. Мани тоя западен рай. Предпочитам чиновник в общината за 800 лв.
109
3
 
5
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Когато храните от складовете на фирмите свърши,започва купонната система и раздаване на брашно и консерви от държавния резерв,когато и там свърши,започва гладомора и анархията,това до 6 месеца и ще се случи
108
6
 
4
 
! Отговори
Misirki pictures преди 4 години
Умират от дрога щот са лакоми! На ден повече от едно венозно, или две пътеки или 4 джоинта, става вредно! Всеки наркоман е длъжен да си пази здравето!!!
107
3
 
4
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Задава се гладомор а хората си мислят ,че вируса е заплахата
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм казал, че е лесно. Аз казах и долу, ела за ЕДИН ЧАС с мен в кабината, да видим дали ще ти е лесно. Устройва ме, това е. Ако искат - нека ме махнат. Парите са навреме, почивките почивки. Даже време ми остава и да готвя у дома, да играя тенис и футбол и т. н.
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
To от това да си тираджия по-голямо проклятие няма. Ако щеш и 10,000 вземай!
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5200 ? на месец взимам + medio paga за Великден и Коледа. И дават на тия празници по един кашон с лакомства, храна и вино. Карам Испания вътрешно, Италия, Франция, Германия и Андора.
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ще им пукат, а я си представи, ако тука правят 0... Познавам хора в Германия, той кара камион, тя си седи вкъщи с детето. Малък град, фул пенсионери и адска скука, ама я се върни в Родината... Ще е малък град, фул пенсии, адска скука и никаква работа, освен примерно държавна по партийна линия.
102
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми ти в Германия какви мислиш, че са бачкаторските заплати?! Ако правят 2000 евро им пукат ушите от кеф!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той ти пише за 3500 общо... Окей, това става, ама в колко райони на БГ двама души взимат тия пари?
100
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е тръгнало, в един момент нашата страна ще се окаже за предпочитане пред всички западни държави.
99
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 4 години
Сега след пандемията ще търсите къде с,ер,а,т гладните.И отново вълна от емигранти.Бездомниците ще станат толкова че лятос ще се бият за пейките по парковете.Бездомниците истинските градски сървайвалисти в този жесток и несправедлив свят.
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мащехата не може да е майка! Ето затова няма защо да се връщам. Сега узурпаторската отвъдокеанска печатница ще изкара 20 кораба хартия, ще увеличи външния си дълг още повече и ще тръсне на колониите си още воденични камъни под формата на допълнителни дългове. Важното е да се плюe.
97
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 148С 3500 лв. в България си много, много по-добре от ония с 5000 евро в Германия! А 5000 евро в Германия вземат не повече от 10% от българите там.И понеже като отидат в западния концлагер почват да обезумяват за пари и виждат, че са пълни мизерници, осъзнават колко са се набутали там - нито пари могат да печелят, нито имат качество на живот. Ама как да се върнат в БГ като ще ги помислят за лузъри.И затуй полудяват и почват да плюят по България, държавата, хората и т.н. Избиват комплекси.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
143,Щото съм го виждал бе, човек. Кви родители, кви обичаи, кви пет лева, като в родния край нема кво да се прави. И тия родители, както и целия роден край, висят на парите, дето той и такива като него ги пращат. Малко ли истории съм слушал на пичовете от цеха.
95
4
 
18
 
! Отговори
хичо преди 4 години
ДОКЪДЕ СЕ ДОКАРАХМЕ?ИСКАХМЕ ДА СМЕ КАТО ЗАПАДНЯЦИТЕ-С ТЕХНИТЕ ЛЪСКАВИ КОЛИ И СТОКИ.ПАК СИ ОСТАНАХМЕ БЕДНИ-ХОДИМ В ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ИМ РОБУВАМЕ.ВЗЕХМЕ САМО ЛОШОТО ОТ ТЯХ-ТЕХНИТЕ ПОРОЦИ-НАРКОТИЦИТЕ-БЯСНАТА НАДПРЕВАРА ДА ИМАШ,ДА ТРУПАШ,ДА ЛАМТИШ-ВСЕ НЕЩА ,КОИТО НЕ ПРАВЯТ НИКОГО ЩАСТЛИВ...А НА ЧОВЕК МУ ТРЯБВА ТОЛКОВА МАЛКО...ДОЙДЕ ТАЗИ ЧУМА И СЕГА ВИДЯХМЕ КОЙ-КОЛКО СТРУВА...КОЙ ПОМАГА И КОЙ МИСЛИ ЕДИНСТВЕНО ЗА СЕБЕ СИ...

Спонсорирани публикации