Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник

Причината – носят персонално наказателна отговорност
177
Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се отказа от протестно отваряне на 1 февруари.

След проведени юридически консултации стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията.

Още по темата

Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност, посочват в позиция те.

"Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс. Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него", заявяват от БАЗ и СЗБ.

Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни, гласи информацията: "С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред".

От БАЗ и СЗБ напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, са избрали 1 февруари 2021 г.  "Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България", заявяват от бранша.

Според тях 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. "Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите", пише в позицията.

"Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма", подчертават от двете браншови структури.


177
Още по темата: заведенияресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
капитан ШайзКопф преди 4 седмици
Маршировката тази неделя се отменя!

п.п. никога не е имало маршировка в неделя
138
0
 
3
 
! Отговори
Българ преди 4 седмици
Хаха, поредното доказателство, че българина не може да се бори за нищо. Много силни и вилни бяха хаха
137
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма да отворят, защото разбраха, че отворят ли, клиенти няма да имат никога повече. Поучиха се от успелите ресторанти на топ готвачите, които се пръскат по шевовете от поръчки.
136
3
 
6
 
! Отговори
Кънчо преди 4 седмици
Защо не се контролират хотелите навсякъде е препълнени и пускат странично посетители как може за едни за други не ама и *** яко ги влече чалгата и кюфтета та пък после реват че не пускали децата присъствено в училище
135
2
 
5
 
! Отговори
... преди 1 месец
Нямате ,, топки'' за да го направите! Добре не се очаква от вас да направите възтание, че си е*ало мамата тогава. Предлагам официално на герба вместо лъв да сложат една мишчица, която символизира Българския Народ...
134
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. Преместих си го в другия карачол, че ще си ям домашни маджички и ще си пия кафето вкъщи, вместо да излизам на студа. Хем по-евтино, хем по-хигиенично, хем по-качествено.
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама не отваряйте не само в понеделник, а изобщо бе!
132
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами не отваряйте. То си е за вас. Ние можем да оцелеем без вас, вие не можете без нас.
131
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отваряйте бе, страхливци!
130
1
 
2
 
! Отговори
КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ преди 1 месец
ДО 149


НЕЩО НЕ СХВАЩАШ ТОВА КОЕТО ПИША !
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ

Когато човек започне сам да се репликира, ще е нужна медицинска помощ.
128
2
 
4
 
! Отговори
КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ преди 1 месец
ДО 141

ПИТАЙ ТОЗ ДЕТО ПОВЕЖДА НАРОДА , СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА......КОЙ ДАВАШЕ ЗАПЛАТА НА ЛЮБОВНИЦАТА СИ ГОДИНИ НАРЕД ВЪВ РАЗРЕЗ СЪС ЗАКОНА !
127
4
 
2
 
! Отговори
КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ преди 1 месец
ДО 144

НЕ ВЛАСТТА ......ФИГУРАНТА - НИЩОПРАВЕЦ ИСКА ХОРАТА ДА СА РАЗЕДИНЕНИ....И ПОСТОЯННО РАБОТИ ПО ВЪПРОСА !
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Властта явно много държи хората да са разединени.
Тролове се грижат за това нонстоп. Дано хората не се вързват.
125
3
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 1 месец
Що няма да отворите?Умрял някой да ви ходи на мръсните ресторанти със стари стоки.Разбрахте го,нали?Освен някоя джука с дебелия си приятел,друг няма да ви дойде.Арее
124
0
 
3
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 месец
Бойко дори да си заминава,
ДС крадлива си остава.
123
2
 
2
 
! Отговори
КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ преди 1 месец
ДО 140


ТОВА ГО КАЖИ НА ДРУГАРЯ РАДЕФ !
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко, че се оказаха баби. А бях почнала да им симпатизирам!
121
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнесмените да се врьщат на село да пасьт козите и овцете работа има.
120
3
 
4
 
! Отговори
КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ преди 1 месец
ДРУГАРЕ КОМУНИСТИ , НЕ СЕ НАПИНЯИТЕ МНОГО....НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТОВА !