Колко пари изкарват не толкова известните потребители на TikTok?

Някои от тях се надяват да покриват сметките си със сумата, но реалността е друга
Обновена: 8 фев 2021 20:01 | 8 фев 2021 20:01, Нели Христова
32
Колко пари изкарват не толкова известните потребители на TikTok?
Снимка: БГНЕС

Аника е 20-годишна студентка във втори курс, чийто най-популярен TikTok е... за TikTok. И по-конкретно - тя заснема яростното си "изчисляване" на броя гледания, които получава и които ще са й необходими, за да изплати дълга си по студентски заем - тя очаква да натрупа 80 000 долара от TikTok, докато завърши колеж. Когато стига до цифрата, използвайки химикалка, хартия, уравнение, което е съставила, и графичен калкулатор, Аника се обръща към камерата, с широко отворени сини очи: "24 милиона!"

Могат ли зрителите у дома да постигнат това?

Хипотетично казано, да: Тъй като Аника е член на TikTok’s Creator Fund, програма, стартирана от приложението през юли 2020 г. Фондът от 200 милиона долара трябва да бъде разделен между одобрени кандидати, които отговарят на определени изисквания, включително минимум 10 000 последователи. Аника заяви пред VICE, че докато самият TikTok е заснет като шега, когато за първи пъття  кандидатства за Creator Fund, момичето смята, че има шанс програмата да й помогне да покрие дълга си.

Но в действителност не e толкова лесно. С над шест милиона гледания и повече от милион харесвания, тя казва, че видеото и е донесло около $70 и че като цяло е натрупала малко повече от $200 в рамките на пет месеца. "Тази година купих коледни подаръци с парите", казва Аника пред VICE. "Не е много. Мисля, че изкарвам средно ... два цента на ден."

"Формулата" на Аника за превръщане на гледанията в TikTok в пари е просто шега, но очакванията й не бяха. TikTok никога не е давал конкретни обещания относно парите, които е възможно да спечелите чрез Creator Fund, а начинът, по който изчислява изплащанията, изглежда е достатъчно непрозрачен, за да предизвика слухове за големи пари по линията. Тези слухове са достатъчни, за да изкушат потребителите бързо да се захласнат в търсене на средства. Това несъответствие между очакванията и реалността, коато фондът предлага за да промени финансовото състояние на своите потребители, доведе до поредица от видеоклипове, в които потребителите се питат един за друг за харесвания, коментари и взаимодействия - и нищо друго!

Чрез тези пари потребителите искат да покрият належащи необходимости, като ветеринарни сметки, медицински дълг, предстоящи плащания за наем, нестабилност на жилищата - и изискват зрителите да "помогнат" чрез гледане и взаимодействие.

Никой от потребителите на TikTok, обаче не е съобщил, че е спечелил сума близка до тази, която е нужна за изплащане на тези основни разходи. "Хората винаги публикуват за Creator Fund на TikTok, като заявяват "Ако харесвате това видео, бла-бла-бла, мога да си позволя да направя операция на домашния си любимец. Освен това хората, коментиращи видеоклипове на други хора, с "Взаимодействаме, взаимодействаме!" - това ме накара да се замисля: "О, може би това наистина работи." Но тогава разбрах, че има много обръчи, които да прескочите, така че това не е наистина полезно или реалистично", обяснява Савана.

Даниел (непълнолетна потребителка на платформата, чието име е променено, за да защити анонимността си) първо се обръща към TikTok за емоционална подкрепа, след като получава неодобрение от приятели и семейство, когато забременя на 16-годишна възраст. Сега 17-годишната майка на новородено казва, че, Creator Fund й е осигурил постоянен поток от помощ със сметките. Тя е изчислила, че е спечелила около $1200 през последните пет месеца, като редовно е получавала десетки и от време на време стотици хиляди гледания на публикация. Парите са особено важни, докато тя е в неплатен отпуск по майчинство от работата си във верига за сандвичи. "Много е, но едновременно с това и не е достатъчно", каза Даниел. "Но очевидно ми е помогнало толкова много."

Към края на декември обаче Даниел заяви, че е успяла да си осигури приходи от своя TikTok, следвайки по по-косвен, но по-доходоносен начин. "Около Коледа направих публикация, защото бях много притисната да плащам наем и да плащам сметките си навреме, защото бях в неплатен отпуск по майчинство", каза Даниел. "Моите последователи се застъпиха към това и общо ми изпратиха около 1400 долара [чрез PayPal и Venmo]."

21-годишната Савана, която искаше да помогне на сестра си от медицински фалит, установи, че това е истина - краудфандингът от общността на TikTok, вместо да получава пари от приложението, е това, което й помага. По-малката сестра на Савана, Пайпър, претърпява автомобилна катастрофа, която коренно променя нейната мобилност и я обременява със сериозни медицински сметки, които я изложиха на риск да обяви фалит само на 19 години. Когато GoFundMe за Piper не успяват да помогнат, Савана реши да се обърне към TikTok, за да натрупа средства. След няколко неуспешни, тя успява да измисли магическата формула.

"Сериозно просто мислех и мислех, и мислех, като как мога да накарам тази работа да даде резултат?" казва тя пред VICE. "Най-накрая реших да направя видео със сестра ми. Мисля, че ако тя е във видеото, хората ще осъзнаят, че това е нещо, което наистина се случва и могат да видят ефектите от случилото се с нея."

Савана каза, че е благодарна, че видеото е станало толкова популярно, но че не очаквала последствията. "Мислех си, че ще спечеля повече пари само като "Създател на TikTok", каза Савана. "Бях като, о, би било страхотно, ако хората също отидат на този GoFundMe и дарят, или дори просто го споделят, защото, пари настрана, не мисля, че има нещо по-силно от положителните мисли и молитви и просто хора, които мислят за нея и й изпращат своята добра енергия, за да я излекуват. "

Савана е спечелила около 200 долара, най-вече от първия си видеоклип с участието на Пайпър, който е събрал повече от седем милиона гледания и около 1,7 милиона харесвания от 6 януари. Благодарение на подкрепата на GoFundMe и директните дарения, обаче, тя каза, че видеото й е помогнал да събере около 6000 долара.

Никой от създателите, с които VICE не е разговарял, не е имал твърдо разбиране за това как възгледите, харесванията и взаимодействията се превръщат в парите, които получават за своето съдържание. Когато беше помолен за коментар, говорител на TikTok посочи, че изплащанията се изчисляват въз основа на "показвания на видеоклипа, ангажираност към видеоклипа, автентичност на изглед, регион, в който се гледа вашето видео, общ брой участници в програмата, както и спазването на Насоките на Общността и Условията за ползване на услугата", макар че няма подробности за това колко тежат тези фактори.

TikTok отказа да коментира конкретните печалби, които Аника, Даниел и Савана споделят с VICE.

Създателите не са и не са съобщавали за проблеми с достъпа до приходите си, които могат да бъдат изтеглени само ежемесечно или в свързана сметка в PayPal, или в банкова сметка. Единственият реален проблем, казаха те пред VICE, е пропастта между техните изплащания и очакванията, които са си създали въз основа на това, че други хора са готови за ангажимента на TikTok с надеждата да ги направи богати; самото съществуване на Creator Fund създаде ехо камера около неговата жизнеспособност, която е напълно отделена от евентуалните, доста мизерни резултати.

Участието във Creator Fund по начин, който наистина носи приходи, означава да прекарате сериозно време в приложението само поради тази причина - Даниел споделя, че прекарва поне час на ден в TikTok, заснема и планира съдържание, отговаря на коментари на своите публикации, създава връзки с други потребители в сферата и търсене на вдъхновение. "Беше много по-лесно, когато бях бременна, защото по това време нямах бебе, за което да се грижа", каза тя (дъщеря й се роди преди седем седмици). "Сега, с по-натоварен график и новородено, е малко по-трудно, но се опитвам да се мотивирам да продължа с TikTok, защото знам, че резултатът ще бъде добър.“

Аника, която разчита по-малко на приложението като постоянен поток от приходи, каза, че не съжалява, че е създател, защото в нейните очи се чувства щастлива, че получава заплащане за нещо, което би направила безплатно. "Когато направих 70 долара за два дни с най-големия си TikTok, казах на родителите си, като: "О, боже, буквално направих 70 долара за създаване на видео, което ми отне три минути", споделя тя. "Иска ми се да може и повече, но няма да се оплаквам. Направих видеоклип и получавам пари за него - така че няма да бъда придирчива колко наистина печеля. "

Като се има предвид факта, че Snapchat наскоро представи подобна програма, Snapchat Spotlight, през ноември, създателите на съдържание в TikTok може да не поддържат такова отношение на благодарност за дълго. Ню Йорк Таймс съобщи в средата на януари, че създателите, които са качили видеоклипове в Spotlight, вече са спечелили десетки хиляди, дори милиони долари за съдържанието - суми, които потребителите в Creator Fund казват, че сега вярват, че ще бъдат постижими само за най-популярните фигури, като Чарли Д'Амелио или Адисън Рей.

Някои потребители на TikTok вече споделят финансови опасения и публично "напускат" Creator Fund поради непрозрачността на неговото функциониране, както Wired съобщава през септември 2020 г.  Но за всеки влиятелен човек, който се откаже от платформата, изглежда има друг млад човек, който ще бъде нетърпелив да заеме неговото място. Тази готовност да публикувате срещу буквални стотинки е поглед към това колко скъпо е бъдещето за членовете на Gen Z - осеяни с дългове, затрупващи всички възможни странични шумотевици, за да излязат изпод него.

Това не е вина на TikTok, но и очевидно не е неговият проблем. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
7
 
! Отговори
Jas преди 3 години
Затова светът се превърна вув виртуално тресавище. Вместо да се работи реално, бачка се виртуално. Все по-затъпяващи юзери гледат тъпотии и плащат на изхитряли луузери. Всичко е само в мрежата и нищо в ръцете ни реално. Последствията ги виждаме вече няколко години. Младите записват видеа в мрежата и мечтаят за пари...тъжно.
16
1
 
7
 
! Отговори
Ди преди 3 години
Много лош превод на статията. Google translator не е панацея! Дори не сте си направили труда да посочите източника.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много просяци се навъдиха в онлайн пространството , вижте Twitch ,особенно секция just chating , безброй кифли пуснали камерата с дъболбоко деколте и некъв опърдян клин и шикижийте се избиват да донейтват.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 2-те годни, в които средния потребител прекарва по 3+ часа на ден в тикток, включително събота и неделя, вече можеше, ако сумираш това време, да са наполовина през мед. университет, да са станали дизайнери и подобни ...
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПешоВече? Че то преди умираха от кеф, за мотика и лопата, нали?
12
0
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Никой вече не иска да забогатява с мотика и лопата!!!
11
4
 
7
 
! Отговори
МЕНКО преди 3 години
Близо 70% от Българите всеки МЕСЕЦ ТОКА ГИ УДРЯ ПО ЗДРАВО И ОТ TikTok.Глад,мизерия и сметово бунище,това е България с управлението на гробарите!
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Аз съм довлен, като тех. лийд. Дааа, да, не правя по 600к на година + още толкова бонуси и служебен чисто нове мерцедс всяка година, но не мога да се оплача.
9
1
 
30
 
! Отговори
пецата преди 3 години
тикток-а тотално ще унищожи ценностите на малките деца, в момента поне 70% от потребителите са лапета които гледат по цял ден maHralite които се псуват и карат, гледах сводници, някакви дето само глупави скечове или разказват стари вицове и се говори за ев.не и т.н. , деградацията в тикток е тотална но събира лайкове и последователи и тези които го правят за пари не ги интересуват морални ценности и т.н.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е илюзия.... Изглежда че тъкмо ще.... но няма да стане Богатите ще стават все по-богати, а бедо по-бедни
7
10
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 3 години
То така е и в офиса. Топ мениджмънта получава здравите заплати, инсентиви и бонуси. Тийм лидерите и останалите хамстерчета на средно ниво въртят колелата, подхранвани от надеждата, че с бачкане може да се забогатее и ще са щастливи
6
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги - топ 0.001% влачи кинтата, останалите въздишат и бутат системата... пирамидално, хаххаха.Единствения сигурен начин да спечелиш от ТикТок е да си собственика на ТикТок. Щото те и във StarCraft разни лапета под 25 влачат стотици хиляди годишно, ама се броят на пръстите на двете ми ръце... останалите наливат.
5
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ вместо $200 - $400.
4
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващата стъпка за момичетата - onlyfans.
3
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна загуба на време ако бачкаш другаде и не се фантазираш по това чудо ше изкараш в пъти повече
2
14
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Youtube е по-доходоносен. Иначе в TikTok-а има невероятни красавици.
1
16
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Tik-Tok са китайци но поне дават пари .А Фейсбук и ИОнстаграм какво дават?Едно голямо нищо.Във фейса даже ако искаш над 5000 приятеля,трябва да си плащаш.Ако искаш бизнес,пак плащане.Те дават уж долари да стартираш,ама някакви виртуални фейс долаи били.А да иначе всички коментирани от мен приложения са ***.Наблюдавам от години,какво причинява на и без това неграмотните деца.

Спонсорирани публикации