Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове

София и Бургас обмислят ограничения заради еконормите
15 мар 2021 14:29, Анисия Иванова
263
Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове
Снимка: БГНЕС

София много сериозно обмисля ограничаването на движението на някои автомобили, но Бургас също върви по този път. Това заяви д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер „Зелен транспорт”, в предаването „Бизнес старт“  с водещ Христо Николов.

"Общините ще въвеждат ограничения за движението на стари автомобили, но еконормите, които се въвеждат с годишните технически прегледи, са съвсем различно нещо“, каза гостът.

"Това, което е интересно, е, че вместо 6-те категории от еконорми, които са възприети в Европа, при нас са създадени пет нови, като първата е за автомобили, които са на повече от 20 години, а в най-екологичната пета категория са електрическите автомобили“, каза още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него много от пунктовете за технически прегледи не отговарят на изискванията - няма строг контрол за сериозността на направените прегледи, а и не е ясно кой ще осъществява контрола, когато се направят новите стикери с чипове. Не е ясно и кой ще осъществява контрола, за да се следи дали има манипулиране на прегледа, или не, заяви Грозданов.

По думите на госта обаче, ако се стигне до ограничаване на движението на някои автомобили, първите такива ще бъдат Лада и Москвич.

"Каквито и хипотези да предприемем за намаляване на врените емисии на старите автомобили, като поставяне на уредби за метан, те ще бъдат изключени“, убеден е Грозданов.

„В по-малките населени места нямаме компании за обновяване, а в София проблемът са неремонтираните тротоари и това ограничава хората да ползват градския транспорт“, каза Грозданов.

 По думите му трябва да се обърне внимание на периферните квартали на София.

„Има една година гратисен период, за да преминат всички автомобили през преглед с измерване на емисиите“, обясни гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 3 години
...мисля първо ще отпаднат Трабанти и подобни двутактови, след това дизели Euro4 и Euro5, изхвърлени от по-чистите европейски държави, вече пристигнали в България и вече с демонтирани филтри за твърди частици и каталитични неутрализатори, и оставящи дълга черна диря...
232
0
 
1
 
! Отговори
Дарин Щерев преди 3 години
Аз предлагам всички масово да си бракуваме колите така ще ги лишим от данък МПС данък ГТП данък ГО данък ВИНЕТКА пък нека си останат екологични но с празни джобове.
231
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Само бай Иван каза истината.
230
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Ми ко ша правят русофилите ша са върнат по селата да карат лади и Москвич ха ха ха
229
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ка шъ ми спрат Москвето? Ми те повечето БМВта и мечовци пушат повече от него.
228
2
 
19
 
! Отговори
НА ГАЗ преди 3 години
Само да кажа, че една лада на газ може да бъде е по-екологична от дизелов автомобил на 5 години. И изобщо, това колко замърсява един автомобил зависи освен от горивото, което ползва и от техническото състояние на автомобила.
227
1
 
11
 
! Отговори
. преди 3 години
Започнете от голфовете и мръсните раздрънкани фучащи селски бе ем ве с тъмни прозорци и лепенки и рошави селчовци вътре дето бръмчат на светофара с евтините си 20 годишни гробове без причина , попнете от тези !
226
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
То всичко е добре,но първо трябва да си оправят горивата , че чак тогава да мислим за екология.
225
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От една страна се радвам че ще продължат да ви тровят с газове, така сте се нагласили. Лада която не е на газ не съм виждал, а дизел на 10 години който не замърсява пак не съм виждал. Прекрасни решения, честито!!
224
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво?А бие бееедните мииличките изтраадалите клето хорица, какво ще правим? Как ще ходим на работа?
223
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С каруци може а с Лади и Москвич не може.
222
1
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Как хубаво сеЕбе във ВАЗ, яко порене на отворен прозорец, дивеча бяга през три баира.
221
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Lada 1500S и Mercedes 124 са ми любимите автомобили.
220
0
 
5
 
! Отговори
Хахо преди 3 години
Аз продавам бус марка BMW .на 5г.
219
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък продадохме вартбург и е като чисто нов.
218
1
 
26
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Комшията има Лада 1300, като нова е.Има и едно комби - 2104 - супер състояние.Перфектни са и двата автомобила.Кефи им се много!
217
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко Тиквата да купи по една нова кола на тия със старите коли.
216
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм за спирането на някои тройки.Преди дни ме задмина голф 3 по пътя, и в момента в който ме задмина пред мен димна завеса, едва ли не спрях.За мен такива коли са за брак.
215
13
 
5
 
! Отговори
Хаахх преди 3 години
Хората на запад слагат катализатори още от края на 70 години.Руската мисъл никога не е мислила за екология.То трябва да има и с нещо да се мисли.Само с водка не става,требва и акъл.
214
3
 
35
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Хора не се хващайте на тази въдица. Тези предложения се правят от такива които си копуват коли от 100 хиляди лева на горе. Просто си разчиства пътя от обикновените граждани. Тези са богоизбрани и искат само те да пътуват комфортно за сметка на народа. А народа с градски транспорт. Не екологията а задръствания та ги притесняват и бавят.Коментарите им по телевизиите са меко казано не искрени. Пожелавам им да са бедни и пак да лобират по същия начин. Едва ли много бързо ще си сменят мнението.

Спонсорирани публикации