Заради негативните нагласи може да има нисък обхват на ваксиниране

Експерт: Смъртните случаи след ваксинация се комуникират неправилно
116
Заради негативните нагласи може да има нисък обхват на ваксиниране
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докато в началото на ваксинационната кампания обществото е разделено буквално наполовина за ваксинацията, то сега сигурно тези полюси са малко по-различни, в превес на негативно настроените.

Това каза д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията, магистър по обществено здраве и съосновател нa Фейсбук общността Science In The Crisis (Наука в кризата).

Още по темата
Моето голямо опасение е, че няма да успеем да постигнем толкова висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото към ваксините, посочи още Баев.

Според него неправилно се комуникират смъртните случаи след ваксинация с "АстраЗенека".

"По всяка вероятност там говорим за хора, които са заболели непосредствено преди или след ваксинацията си и тяхната смърт е настъпила от други причини, а не от ваксината като такава", каза още той.

Реакциите на противопоставяне на отделни групи в обществото спрямо едни или други ограничителни мерки Момчил Баев обяснява "най-вече с умората у населението от мерките".

Очаква ли ни нов цикъл от ограничения или вирусът ще се укроти с настъпването на по-топлия сезон?

Пред нас има два сценария, смята Момчил Баев. Първият - животът да продължи така за неопределено време, със затваряния, отваряния и мерки. Другият сценарий е да постигнем достатъчен имунизационен обхват, за да се върнем към "старото нормално".

В анализа си на епидемичните данни и стойности Баев посочи, че възходът е започнал три седмици след отварянето на училищата, на детските градини. Три седмици след това събитие числата започнаха да вървят нагоре. Имаме много устойчив и постоянен възход в заболяемост, хоспитализации, съответно смъртност. Ние се движихме много дълго нагоре по кривата, но тя започна изведнъж да се катери рязко нагоре. Аз не виждам никаква изненада в това, което се случва в момента, посочи той.

Според него учениците и образователната система не са единственият фактор, но те са големият фактор, отбеляза Баев. „Отварянето на обекти от типа молове и ресторанти също даде своя ефект“, допълни той.

Момчил Баев цитира проучване на американски учени върху мишки, което показва, че ако белите дробове се изчистват бързо от коронавируса, той може да се задържи в мозъка за неопределен период от време.

Постковидните състояния и симптоми ще налагат повече внимание в бъдеще, изтъкна Баев. "Имаме вече широк кръг от населението, които може да изпитват такива състояния. Много хора споделят такива симптоми след боледуване".

Относно отражението на Covid кризата върху психичното здраве Момчил Баев посочи, че последиците са налице – и върху децата, и върху възрастното население, но това е неизбежно, а първата задача при една здравна криза е да се опази животът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
20
 
! Отговори
в Израел преди 3 години
В Израел защо умират като мухи от западната ваксина?
17
2
 
2
 
! Отговори
Боц-кай преди 3 години
Барба Ганиос-ците, те имат закалка с Чернобил!
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е регистриран нито един смъртен случай сред ваксинираните със "Спутник-V"
15
8
 
4
 
! Отговори
Нови данни преди 3 години
Току що обявиха нови данни.Чехия се превърна в страната с най-високи показатели по смъртност от COVID в света.Второ място - СловенияТрето място УнгарияТе нали заложиха на Астра Зенека и руската Спутник?Какво по дяв**те става!!??
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глупости аз знам 500 човека желаещи ваксина на Модерна или Пфайзер и няма ваксини.Желаещи има но не и за А З
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казва бат Петьо от СвиленградКунчо ти въри, я подирда видя ко ке стане
12
7
 
30
 
! Отговори
...Израел? преди 3 години
Гледах как армията влачи хора, нежелаещи да се "ваксинират" в Израел, гледах как с камион изблъскват протестиращите на огромен площад, а млади мъже лягат под гумите за да го спрат, гледах как евреи са потресени и плачат за това, в което се превръща държавата им. Гледах как Нетаняху има сделки с файзър и модерна, за да "ваксинира" максимално количество хора, независимо от желанието им. Плоскоглав ваксър обаче нищо не знае, не се интересува, само Вярва Вярва Вярва.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ама Израел заложи на иРНК ваксината на Пфайзер. Само на нея.
10
6
 
35
 
! Отговори
УТОПИЧНО преди 3 години
Вирус, толкова опасен, че трябва да се тестваш за да откреш дали го имаш, със тест толкова точен, че създателят му казва, че не е тест, и може да се спасиш единствено с ваксини така хубави, че трябва да те принудят да си ги сложиш.
9
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах клипче как празнуват по баровете в Израел че всички са ваксинирани. *** умния обаче ръси интелект по форумите и Бойко му е виновен че е мишка.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ке се умира.
7
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си ***..от за да се ваксинираш с тази компрометирана ваксина.Какво ли ще ги прави Бойко тези 100к броя ваксини от Астра Зенека. Ако в началото имаше интерес и желание за ваксинация, то сега настроенията към точно тази ваксина са еднопосочни и няма начин някой здравомислещ човек да се ваксинира с потенциална смъртоносна инжекция.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сорос не харесва това.
5
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храта не бягат от нещо добро.
4
5
 
39
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Вируса не можа да ни умори но ваксините в дългосрочен план ще ни довършат със сигурност.
3
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
sofke pei s lorenzo nesto
2
5
 
33
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Умират хора от съсиреци след ваксиниране, нямат бели дробове, сърдечни удари, какви нагласи?!? Негативната действителност си е.
1
9
 
27
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Ваксиниране или ЖИВОТ !!! Изберете сами! ТЕ ни убиват !!!

Спонсорирани публикации