Кучетата на Чернобил: Как четириногите доставят радост на пазачите

Някои от тях са потомци на изоставените животни от времето на инцидента
25 апр 2021 21:20, Нели Христова
23
Кучетата на Чернобил: Как четириногите доставят радост на пазачите
Снимка: Getty

Малко след като пристигна в Чернобилската зона, Богдан осъзна, че новата му работа идва с неочаквани спътници. От първите си дни в охранителния пункт в Чернобил, той споделя мястото с глутница кучета.

Богдан вече втора година работи в зоната и е опознал добре кучетата. Някои имат имена, други нямат. Някои остават наблизо, други остават дистанцирани - идват и си отиват, когато им харесва. Богдан и останалите пазачи ги хранят, предлагат им подслон и от време на време им оказват медицинска помощ. Погребват ги, когато умрат.

Всички кучета в известен смисъл са бежанци от катастрофата през 1986 г., при която експлодира реактор № 4 в атомната електроцентрала в Чернобил. След инцидента десетки хиляди хора бяха евакуирани от украинския град Припят. Властите им казват да оставят домашните си любимци.

Съветските войници застрелват много от изоставените животни в опит да предотвратят разпространението на замърсяването. Но, несъмнено, някои от животните са се скрили и оцелели. Тридесет и пет години по-късно стотици бездомни кучета сега се разхождат из зоната за отчуждение на 2600 км, създадена за ограничаване на трафика на хора в и извън района. Никой не знае кои от кучетата са пряко произлезли от изоставените домашни любимци и кои може да са се появили в зоната от другаде.

Но сега те всички са кучетата на Чернобил.

Животът им е опасен. Те са изложени на риск от радиоактивно замърсяване, атаки на вълци, горски пожари и глад, наред с други заплахи. Средният живот на кучетата е само пет години, според Фонда за чисто бъдеще, неправителствена организация, която наблюдава и осигурява грижи за кучета, живеещи в зоната.

Това, че кучетата обитават това разрушено място е добре известно - някои от тях дори са станали незначителни знаменитости в социалните мрежи. Съоснователят на  Фонда за чисто бъдеще, Лукас Хиксън, който се отказа от изследователска кариера, за да се грижи за животните, предлага виртуални обиколки на зоната с участието на кучетата.

Но по-малко се знае за местните работници, които ежедневно взаимодействат с тези кучешки зъби.

Джонатан Търнбул, докторант по география в университета в Кеймбридж, осъзнава, че може би си струва да събира историите на тези хора. "Ако исках да опозная кучетата - казва той, - трябваше да отида при хората, които ги познават най-добре - и това бяха пазачите".

Това, което той открива, са стоплящи сърцето истории за връзката на пазачите с животните, които срещат в тази изоставена среда - приказка, която дава представа за дълбоката връзка между хората и кучетата.

Пазачите понякога помагат на кучетата, като вадят кърлежи, вкопчили се в кожата им, или като им направят инжекции срещу бяс. На някои четириноги са дали и прякори. Едното животинче се казва Алфа, чието име се отнася до вид радиация, и Тарзан, куче, добре познато на туристите в Чернобил, което може да прави трикове по команда и живее близо до известната радарна инсталация "Дуга", построена от СССР.

Там живее и Наденичка - ниско, дебело куче, което обича да се топли през зимата, като лежи на отоплителни тръби. Тези тръби обслужват една от сградите, използвани от работници в зоната, които са част от текущите усилия за извеждане от експлоатация и обеззаразяване на разрушената електроцентрала.

Достъпът до Чернобилската зона изисква разрешение, така че охраната има задачата да контролира контролно-пропускателните пунктове по пътищата в и извън района. Хората, които избягват тези контролно-пропускателни пунктове, за да извършат нарушение в зоната, са известни като "сталкери". Охраната ги докладва на полицията.

Когато Търнбул, който живее в столицата на Украйна Киев, започва да прави редовни посещения в зоната, той се среща с Богдан и други пазачи на контролно-пропускателните пунктове. Първоначално те са с неплокатими лица и не искат да говорят, затова той им носи водка и шоколади. Тогава той им предложи шанс да участват в неговото изследване, което според него е "повратна точка". Идеята му беше да даде на охранителите еднократни камери и да ги помоли да снимат кучетата - не нагласени портрети, а сцени от ежедневието.

Охраната има само една молба към Търнбул - "Моля, моля - донесете храна за кучетата".

Снимките, направени от пазачите, разкриват колко силни са приятелствата им със скитащите кучета от зоната. Търнбул публикува някои от получените изображения и материали от интервюта с охраната през декември. Съвсем наскоро той интервюира един от участниците в изследването отново от името на BBC Future. Въпросният пазач е поискал да не бъде идентифициран, за да се избегне дисциплинарно наказание по време на работа, затова го наричат с псевдонима "Богдан".

Когато Богдан обикаля изоставените улици на зоната, за да провери за сталкери, кучетата с радост го придружават, казва той. Те винаги изглеждат нетърпеливи да видят дали той или преминаващ турист носят храна. Ако кучето-компаньон се разсейва или избяга да преследва животно, то винаги се връща при Богдан, добавя той. Лоялността върви и в двете посоки.

Наблюдението кой идва и излиза от Чернобилската зона понякога прави скучна професия. Но наблизо винаги има кучета. На някои контролно-пропускателни пунктове пазачите са осиновили малко или много някои от животните. Хранят ги и им дават подслон. Но не всички са толкова кротки. По време на изследванията си един пазач казал на Търнбул: "Не можем да имунизираме Арка, защото тя хапе".

Друг участник говори за едно куче, което има още по-труден характер. То отказва изобщо да бъде пипано. "Трябва просто да й дадете тиган с храна и да си тръгнете. Тя чака, докато си тръгнете и след това яде", обяснява пазачът.

Кучетата понякога лаят към непознати, които виждат за пръв път, това е тяхната природа, казва Богдан. Но ако не се чувстват застрашени, понякога се успокояват и размахват опашки. Понякога дори изглежда, че се усмихват, добавя той.

Обикновено посетителите на Чернобил са съветвани да не докосват кучетата, защото животните могат да носят радиоактивен прах. Невъзможно е да се знае къде се разхождат кучетата, а някои части на зоната са по-замърсени от други.

В зоната на Чернобил живеят диви животни, освен кучета. През 2016 г. Сара Уебстър, биолог на американското правителство за дивата природа, която по това време работи в Университета на Джорджия, и нейни колеги публикуваха статия, в която разкриха как бозайници, от вълци до глигани и червени лисици, са колонизирали зоната около избухналата централа. Данните от камерите показват, че броят на животните не е значително по-малък в тези райони, където радиоактивното замърсяване е по-високо.

Животните, живеещи в зоната, не са непременно затворени там. По-късно проучване на Уебстър и колеги, публикувано през 2018 г., подробно описва движенията на вълк, маркиран с GPS устройство. Той е изминал 369 км от дома си в зоната, като е взел дълга дъга на югоизток, след това отново на североизток, в крайна сметка влизайки в Русия. Вълците, кучетата и другиге животни на теория биха могли да пренесат радиоактивно замърсяване или генетични мутации, потенциално предадени чрез размножаване, на места извън зоната на изключване.

"Знаем, че се случва, но не разбираме степента", казва Уебстър.

Търнбул казва, че пазачите обикновено не се притесняват от радиация, въпреки че понякога могат да използват дозиметри, за да проверят куче.

Всъщност изглежда, че кучетата чрез приятелството, което предлагат, в крайна сметка успокояват онези, които взаимодействат редовно с тях, казва Грегър Ларсън, археолог, който изучава опитомяването на животни в Оксфордския университет и който не е участвал в изследванията на Търнбул.

"Те някак се поставят на мястото на кучетата", предполага той, позовавайки се на пазачите. "Ако кучето е добре, това означава, че и вие сте добре." Но всъщност това може да е само фалшиво чувство за сигурност.

"Това е странна обстановка", отбелязва Търнбул. "Не виждате опасността. Постоянно сте наясно, че може да е там, но всичко изглежда нормално."

Въпреки факта, че кучетата могат да представляват риск от гледна точка на радиоактивността, пазачи като Богдан вместо това подчертават предимствата от тяхното присъствие. Той твърди, че познава кучета, които лаят по забележимо различни начини в зависимост от това, което са забелязали в далечината - непознат човек, превозно средство, диво животно. Поради тези полезни предупредителни сигнали Богдан мисли за кучетата като за "помощници".

Това, което се случва в зоната на изключване, е отзвук от взаимодействията с кучета, за които се знае, че са се случвали в човешките цивилизации от хиляди години, казва Ларсън. "Откриваме това през последните 15 000 години или повече, това правят хората, те създават много тесни асоциации не само с кучета, но и с много домашни животни, за да кажат, "това е нашата привързаност към пейзажа", обяснява той.

Навсякъде по света има кучета, които обитават подобен, междинен свят - не съвсем опитомени, но и не съвсем диви. Това са дивите кучета, които обикалят градове и индустриални райони, търсейки храна, онези, които може да станат до известна степен осиновени от хората, но все пак не биха били считани за домашни любимци.

Кучетата на Чернобил също живеят в този вид пространство, на ръба на опитомяване, но има разлика, твърди Уебстър. "Зоната е много различна по това, че е изоставена от хората", казва тя. "Единствените хора в този пейзаж са охранителите. Така възможностите на кучетата за приятелство с хората са много ограничени."

Докато външният свят остава очарован от кучетата и тяхната история, за много пазачи връзката е много по-дълбока. Богдан казва, че често го питат защо на кучетата трябва да бъде позволено да останат в зоната. "Те ни доставят радост", отговаря той. "Лично за мен това е един вид символ на продължаването на живота в този радиоактивен, пост-апокалиптичен свят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.RU17.CLUB
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам на Богдан да дойде и излови кучетата на България, щото самата държава не ще, предполагам няма пари в това. И ние всекидневно се срещаме с зъбите им.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само това ни е проблемът - бездомните кучета в чернобил. Поредната НПО-лапачка
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Фокушима вече 10г бълва радиация. Яжте рибка и ревете за Чернобил.
10
1
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Дали в Чернобил или не, е добре,че има кученца, че поне някой да ме обича в тоя мръсен и гнусен човешки живот. Кучето е най-добрият човек на предателя...приятеля.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧернобилПретендираш за видео продукция, заснета в Чернобил, а показваш само някакви снимки от там и говориш от комфорта на стаята си.Не можах да го изгледам. Успех с канала иначе. Другия път дано да е по-добре.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анти-ваксър преди 3 години
Взех джаджа от блог, купих си четириног.
7
2
 
3
 
! Отговори
Чернобил преди 3 години
Ако ви е интересна темата Чернобил може да изгледате моето видео заснето лично оттам на този линк:https://youtu.be/H0d75vA0WXs
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите нали сложиха за председател на Козлодуй, някаква 30 г. юристка, така че и тук вече ще е страшно, все пак ядрената енергия не се от вълнува право. Не случайно им спряха безумните назначения.
5
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу ядрената мафия и не на ядрената енергетика. Нека осигурим сигурно бъдеще на идните поколения като се насочим към зелена енергия. Никога повече Чернобил, Фукушима или Маяк
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много стара манджа, не им омръзна да я претоплят да сгряват душите на русофобите. От Козяк не ви ли дават нови опорни точки, или дядя Ваня няма пари, нали 710 милиарда искаше да отделя за сдържане на Русия, какво стана с тия милиарди!
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не видях снимките на кучетата направени от пазачите само четох за тях ,глупав сайт!
2
4
 
12
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Чернобилските кучета носят радост! Чак светят от радост ... шегата на страна ... хубаво е в една такава държава, с недалновидни политици и тежка история да се покаже и човешкото лице ... Дано се оправят там. Кучетата не са им най-големия проблем, по-скоро курабийките!
1
22
 
0
 
! Отговори
Зъбльо преди 3 години
Хората няма какво да ядат, тия само дразнят хората със статии за месо!

Спонсорирани публикации