Колко ще продължи Украйна да се бие предвид загубите на жива сила?

Всеки ден загиват повече украинци отколкото американци във Виетнам
7 юни 2022 15:37, Елка Василева
284
Колко ще продължи Украйна да се бие предвид загубите на жива сила?
Снимка: архив, БГНЕС

Веднага щом приключиха с погребението на полковник ветеран, убит от руски обстрел, гробарите започнаха да копаят следващата дупка. Предвид бързината, с която смъртта поваля украински военни по фронтовите линии, новоизкопаният гроб със сигурност няма да остане задълго празен, пише Асошиейтед прес.

Полковник Олександър Махачек оставя след себе си вдовица - Елена и две дъщери - Олена и Мирослава-Олександра. Неговият гроб беше четиридесетият, който гробарите изкопаха през първите 100 дни на войната във военното гробище в град Житомир, намиращ се на 140 километра западно от Киев.

Още по темата
Махачек бе убит на 30 май в Луганска област, в Източна Украйна, където боевете са в разгара си. Наблизо, върху некролог на друг пресен гроб, в който е погребан Вячеслав Дворницки, пише, че той е умрял на 27 май. Има и други гробове на войници, загинали в рамките на няколко дни - на 10, 9, 7 и на 5 май. И това е само едно гробище в един от многобройните украински градове и села, където са погребани убитите войници.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна е започнала всеки ден да губи между 60 и 100 военни. За сравнение по около 50 американски военни умираха средно на ден през 1968 г.  - най-смъртоносната за американските сили година от Виетнамската война.

Сред братята по оръжие, които в петък дойдоха да отдадат почит на погребението на Махачек, беше генерал Виктор Муженко, който до 2019 г. е заемал поста началник на  генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Той предупреди, че загубите могат да станат по-тежки.

„Това е един от критичните моменти във войната, но пикът все още не е достигнат“, каза той. „Става въпрос за най-значимия конфликт в Европа след Втората световна война, което обяснява защо загубите са толкова големи. За да се намалят те, Украйна сега се нуждае от мощни оръжия, които да са равносилни или дори превъзхождат руските. Това ще позволи на Украйна да даде подобаващ отговор“, обясни той.

Концентрирането на руска артилерия води до много от жертвите в източните райони на Украйна, върху които Москва се фокусира, след като в началото на инвазия, подета на 24 февруари, тя не успя да превземе Киев.

Бившият командващ американските войски в Европа генерал Бен Ходжис описа руската стратегия като „средновековен подход на изтощение“ и заяви, че докато Украйна не получи обещаните доставки на американско, британско и друго оръжие, с което да унищожи и наруши дейността на руските батареи, „този тип жертви ще продължат“.

„Това бойно поле е много по-смъртоносно, отколкото онова, което сме свикнали да виждаме през последните 20 години в Ирак и Афганистан, където жертвите ни никога не са достигали до такива бройки“, каза той в телефонно интервю за АП.

„Това ниво на изтощение ще обхване и лидерите, и сержантите“, допълни американският  генерал. „Те съставляват голяма част от жертвите, защото са изложени на риска, защото са непрекъснато в движение и се опитват да правят различни неща“, посочи Ходжис.

Четиридесет и девет годишният Махачек бе убит в село в източната Луганска област. Военен инженер, той ръководеше поделение, което е поставяло мини и други отбранителни средства, разказва на погребението му полковник Руслан Шутов, негов приятел от повече от 30 години.

„След като обстрелът започна, той се скри заедно с още военни. Имаше четирима души в групата му и Махачек им каза да се скрият в окопа, а той залегна на друго място. За съжаление артилерийският огън порази точно него“, спомня си полковник Шутов.

Преди войната военнослужещите в Украйна бяха около 250 000 и страната беше в процес на увеличаване на числеността им с още 100 000 души. Правителството не съобщава какъв е бил броят на убитите военни през първите 100 дни на сраженията. Никой не знае колко военни или цивилни са загинали от двете страни, а твърденията на властите за жертвите, които понякога може да бъдат преувеличени или занижени по пи ар причини,  не могат да бъдат проверени.                   

Въпреки това загубите на Украйна се увеличават, а мрачната математика на войната изисква да се намери кой да ги компенсира. С население от 43 милиона души Украйна има хора, които да се бият.

„Проблемът е в набирането, обучението и извеждането им на предни позиции“, каза пенсионираният полковник от морската пехота на САЩ Марк Кансиан, който е старши съветник на базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.

„Ако военните действия сега преминават в продължителна война на изтощение, ще трябва да се изградят и системи за заместване“, посочва експертът и допълва, че това е труден момент за всяка армия на бойното поле.

Според украинския генерал Муженко признанието на Зеленски за големия брой жертви ще разпали още повече бойния дух на украинците и това наред с увеличаването на западните оръжейни доставки ще помогне ситуацията да се обърне.

„Колкото повече украинци узнаят какво става на фронта, толкова повече ще се засили волята им за съпротива“, казва той. „Да, загубите са значителни. Но с помощта на нашите съюзници ние може да ги сведем до минимум и да преминем към успешни офанзиви. Това ще изисква мощни оръжия“, заключава украинският военен.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
39
 
11
 
! Отговори
ШЕ ПРОДЪЛЖИ преди 1 година
ДА СЕ БИЕ С ГОДИНИ АКО ТРЯБВА!!! ДЕСЕТИЛЕТИЯ!!! СЛАВА УКРАИНI! ГЕРОЕМ СЛАВА! ДО ПЕРЕМОГИ!!!
201
28
 
12
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Руските тролейбусчета цъкат пост след пост,но тук под новините,но най-много ги боли,че вече никой не иска с русия и путин:):):)Сън не ги хваща:):):)
200
13
 
28
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
Да живее България-да го д__ат Украинци,САЩ,Франсета,Германци,и цялата измислена Натовска Пумия.Покрай сухото,гори и мокрото.И за таях ще дойде Виденов ден,няма не наказани добро.
199
15
 
32
 
! Отговори
ДИСКРИМИНАЦИЯ В ЕС преди 1 година
Искам да живея на хотел и храната да ми е безплатна.Да,ама в България това е невъзможно само щото съм българин.Ако си украинец-може. Дори и здравните осигуровкитосигуровки ги плаща България.Паркират безплатно.На зъболекар-пак България плаща.5-ков вече е по-мразен и от Бойко.
198
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асоциален ПримитивАми като са толкова богати защо не си плащат оръжията които Запада им праща ами простят като ц ни? Както видяхме и у нас,, бежанците '' от Украйна отказват да плащат по бензиностанции, автосервизи..
197
30
 
17
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Глупости пишете. И у Украйна и у Русия има големи загуби. Но украинците си защитават държавата и е пълно с готови да се бият. А руснаците рано или късно ще почнат да протестират и да не ходят на война защото войната не е в тяхната държава, а е глупава инвазия в чужда държава за да влезе Путин в учебниците по история като най-великия *** след Хитлер. Да не мислите, че е лесно да пратите детето си на смърт в името на Путин?
196
38
 
16
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До 224 Украинските голтаци? Ти нормален ли си? Украйна изнася по голямата част от олиото, пшеницата и стоманата в света. Е, изнасяше, преди Путин да реши да ги краде. Руснаците не могат да понасят някой да е добре, защото те са некреативни и бездушни алкохолици. Искат целия свят да е к-о-ч-и-н-а като Мордор-Русия.
195
31
 
16
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Нашите русофили маструбират на такива новини. Русофила се захранва от нещастието на нормалните хора, защото русофила е бездушен органичен портал.
194
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За колко дни трябваше да превземат Киев?3 или 5?
193
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите герои не се отказват от позиции в Северодонецк. В града продължават ожесточените улични боеве, каза Зеленски в вечерното си видео обръщение в понеделник.
192
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те парите се печатат, ес и сащ могат да им дават с тонове стига да има достатъчно хартия и мастило
191
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета русофобските коментари .... Каква злоба какво нещо.... Значи да затрием 140 милиона души 22 републики и стотици народности само заради един зелен наркоман, който не си спазва мирните споразумения! Е къде е логиката????
190
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне имат кой да се бие ... Ако това стане в България ще има само високо вирнати голи русофилски заднициии
189
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските голтаци начело с комика сега си мислят че като Запада им праща оръжия са голямата работа. НО, когато накрая Запада и по специално чичо Сам им представят сметката ще мигат като гърмяни зайци. Или зеления с м ник си мисли че САЩ му дават 40 млрд. ей така щото е готин?
188
9
 
25
 
! Отговори
Това ли следва? преди 1 година
До запасен офицер: Забравил си да напишеш кога украинската армия ще настъпи към Москва. Да не би да си служил в Трудови войски? Там бяха най-добрите армейски специалисти по тактика и стратегия.
187
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До запасен офицерТи си за лечение, и то сериозно.
186
32
 
10
 
! Отговори
запасен офицер преди 1 година
Стратегията на Украйна е да атакува първо Юг- а затова сега изтласкват руснаците от Херсонска област а целта им в близките две седмици ще е Новая Коховка, която е " водоноската" за Крим, след Н. Коховка- ХЕРСОН, Бердянск- Мелитопол- кримският мост и разбира се Крим. Донбас ще е дефанзивна битка поне до пролетта на 2023 г! Тогава ВСУ ще настъпи и там!
185
8
 
21
 
! Отговори
Напред, на нож преди 1 година
До Гост: Ще ходиш да воюваш в Украйна? Тръгвай още сега, защото наемниците взеха да намаляват. Оплакват се, че украинците, когато могат, ги пращат на първа линия за да намалят своите загуби. А руската армия предалите се наемници не ги счита за военнопленници а за криминални престъпници.
184
16
 
24
 
! Отговори
Браво преди 1 година
8 000на руска армия премаза 200 000 украинска + 20 000 наемна западна, НАТОвска *** и над 60 000 наемна фашиска *** от десен сектор, Азов и т.н., всички нацистки групировки. Избийте всички до крак и ги оставяйте по полетата
183
6
 
27
 
! Отговори
рас преди 1 година
Войната е скъпа работа ,а Украйна свърши парите и сега всичко е кредит.Ама той трябва да се връща,а като нямаш икономика от къде.Така че ,Запада ще дава до един момент ,щото банките мразят да губят пари.

Спонсорирани публикации