В кадър: "Моето тяло, мой избор" - протести в САЩ след шока за абортите

Демонстрации в страната след забраната за аборти в някои щати
26 юни 2022 08:33, Александър Попов
321

Снимка: БГНЕС

Втори ден в САЩ продължават демонстрации срещу решението на Върховния съд за право на аборт на американските жени.

Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита.

„Това, което се случи вчера, е неописуемо и отвратително“, възкликна Миа Стагнер, 19-годишна студентка по политически науки. "Никоя жена не трябва да бъде принуждавана да стане майка."

Около нея защитниците на правото на аборт скандираха „разделяне на църквата от държавата“, „моето тяло, мой избор“.

Няколкостотин активисти за правото на аборт също се събраха в Лос Анджелис, бяха планирани протести в други градове, особено в щатите, които се възползваха от решението на Съда, за да забранят незабавно абортите на своята територия.

Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

Президентът Джо Байдън каза в събота, преди да отлети за Европа, че разбира „колко болезнено и опустошително е това решение за много американци“.

В петък той призова американците да защитят правото на аборт по време на междинните избори през ноември.

Защитниците на правото на аборт също се опасяват, че Върховният съд с ясно консервативно мнозинство ще отмени други права като брак за всички или контрацепцията.

Още по темата
"Те преследваха жените. Ще преследват ЛГБТ общността и контрацепцията", каза пред АФП Каролайн Келър, която протестира пред Върховния съд.

В петък две демонстрации бяха белязани от насилие. В Сидър Рапидс, Айова, микробус се вряза в група протестиращи, наранявайки жена в стъпалото, според местни медии.

А в Аризона полицията призна, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които „многократно блъскаха прозорците на щатския сенат“.

В Лос Анджелис демонстрация бе разпръсната от полицаи, оборудвани с палки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: абортиСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
БАЙДЪН И ЖЕНА МУ, КАКТО И ОБАМА И ЖЕНА МУ, СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ ТОВА РЕШЕНИЕ НА СЪДА, ВЗЕТО ПРЕДИМНО ОТ НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ ТРЪМП СЪДИИ.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50 А ти от името на кой определяш кой какво трябва да прави. Господ ли си или кой. Има кой да съди и това НЕ СИ ТИ!
37
6
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Само да спомена, че 60 000 българки абортират годишно, а раждаемостта е 50 000 от които половината са от сините.. това се нарича АВТОГЕНОЦИД!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Администрацията на Баъдън е плетила на протестъри да правят протест.
35
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25То да оставите жените да ви раждат само деца и да ви перат мръсните *** еша си нямате.Така е било но вече едва ли би трябвало да бъде. Но вие се страхувате от силните и интелигентни жени, знам от от собствен опит. В отношенията мъж- жена вече не трябва да има подчинено положение. Трябва да има равенство трябва и вие да опитате какво е да гледаш деца и какво е да си домашна прислужница и готвачка. Жената също има право на кариерна реализация.
34
1
 
14
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Не се прави " аборт на здрави деца", а аборт на Зародиш до 3 лунарен месец!!! ПРОСТОТИЯТА ХОДИ ПО ХОРАТА.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената първо требва да осъзнае, че иска деца, то иначе ако роди нежелано дете, самото дете ще страда много :)) Тя създава живот, естествено с помоща на този който е оплодил, тя решава дали с цел е забременяла и е готова за майка или се е случило при други обстоятелства :) Това са пълни глупости от Байдън :)
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или трябва значително да се увеличи сексуалното възпитание на подрастващите и да им се набие,че секс се прави с презервативи или абортите остават. Иначе за 5 минути радост ще има сумата и ученички бременни. Момчетата в повечето случай и те ученици ще избягат,а момичетата и техните родители ще трябва да се оправят някак.Ако жената е на 25-6 все ще се оправи,но ако е на 17-18 г още мисли като дете,а ще има дете. Няма как да станат нещата. Тъй че в образованието е ключа. Обаче при нас такова липсва
31
2
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 1 година
Да оставим муриканците настрана и да погледнем какво става във великата балканска коттчина на трите язовира - буллгейристан! Близо 70% от новородените бебета през 2021 г. са без официален баща. Предполага се, че една трета от тези, дето са с официален баща, са също ... изпейдахени коппеленца. Та накратко казано, съгласно българския тълковен речник, деца, родени извънбрачно се наричат коппелетта. Някой да знае как се нарича племе, което в болшинството си е изградено от коппеллетта?! Българи???
30
12
 
7
 
! Отговори
До Пешо преди 1 година
Никой не е против абортите на деца с увреждания или когато има опасност за здравето на жената. А против доброволните аборти на здрави деца.Преди време и жена ми прави аборт по медицински причини. В същия ден в клиниката бяха направени още 10 аборт,всички на здрави деца, без изобщо да се налага.Е какво е това, нормално ли е?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26В България няма да спрат абортите в следващите години. То ромките и без това не правят аборти.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мумията на чичо Джо ще принесе бебетата ви в жертва на великия финикийски Бог Ваал Хамон Човекоядеца! Затова ви забрани абортите, за да прави жертвоприношения и да живее вечно!
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да оставим муриканците настрана и да погледнем какво става във великата балканска коттчина на трите язовира - буллгейристан! Близо 70% от новородените бебета през 2021 г. са без официален баща. Предполага се, че една трета от тези, дето са с официален баща, са също ... изпейдахени коппеленца. Та накракто казано, съгласно българския тълковен речник, деца, родени извънбрачно се нариячат коппелетта. Някой да знае как се нарича племе, което в болшинството си е изградено от коппеллетта?! Българи???
26
7
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Как пък все жени сте слушали отвратителни неща от мъжете за раждалите жени,пък аз като семеен мъж, общуващ също със семейни мъже не съм слушал негативни коментари.
25
2
 
16
 
! Отговори
Във ФАЩ преди 1 година
ако пиете бира на открито на пейката в парка. Арест и глоба. За сметка на това пък може демократично да ви застрелят навсякъде. Толкова за това колко свободна и човеколюбива страна са ФАЩ.
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако дадена жена не иска деца ко праим, или задължително требва да роди и детето да се озове в некакви изправителни домове или да го осинови некой дето го прави само за парите от държавата :))
23
4
 
5
 
! Отговори
Пян Гъ преди 1 година
САЩ си заминават. Пълен упадък. Байдън оспорва решение на Върховния съд и оттук разделението на властите, с което "демокрациите" се хвалят. Никаква реакция. Нито импийчмънт, нито дори глоба. Открито в ефир медиите излъчват изказвания да не се спазва закона. Е, няма как. Чао, Америка!
22
14
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Ами като няма мъжко превъзходство резултатът е ниска раждаемост и изчезване на нацията. Не случайно България е държавата с най-бързо намаляващото население в света.Вчера на една детска площадка видях една помакиня с 6 деца. И беше много щастлива. Моята жена роди две деца и по цял ден реве колко тежко й било.А има примадони и по едно дете не са родили.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук ако спрат абортите всяка втора 17 годишна ще бута бебешка количка.
20
2
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Тъкмо напротив, и аз съм слушала противни неща за родилите, особено повече деца. Не се правете на ударен. А по темата - дори и след втория месец не трябва да се прави аборт, има време да преценява дали да остави детето. Преди това - да, като крайна мярка, но абсолютните забрани са винаги нещо лошо.