Папа Франциск: Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца

Той заклейми като грях криминализирането на хомосексуалността
6 фев 2023 22:03, Йоана Цонева
309
Папа Франциск: Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск обяви, че законите, криминализиращи хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) лица са грях и несправедливост, защото Бог обича и придружава хората с влечение към същия пол, съобщава "Ройтерс".

Думите на главата на Римокатолическата църква бяха в отговор на въпрос на репортер на борда на папския самолет, който се връщаше от пътуване в две държави в Африка.

Криминализирането на хомосексуализма е проблем, който не може да бъде пренебрегнат, подчерта папа Франциск.

Той се позова на статистики, съгласно които 50 държави криминализират ЛГБТ хората "по един или друг начин", а около 10 други имат закони, включително смъртно наказание за тях.

Шестдесет и шест държави членки на ООН продължават да криминализират еднополовите сексуални отношения по взаимно съгласие, според данни от ILGA World - Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните.

В няколко държави, където еднополовите връзки са незаконни, сред предвидените наказания фигурира и смъртна присъда.

Папа Франциск обаче бе категоричен: "Това не е правилно. Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца. Бог ги обича. Бог ги придружава. Да осъждаш такъв човек, е грях".

Криминализирането на хора с хомосексуални наклонности е несправедливост, посочи още той.

Папата отбеляза, че катехизисът - книгата с ученията на католическата църква, гласи, че влечението към същия пол не е грях, но хомосексуалните действия са. В него също така се посочва, че ЛГБТ хората не трябва да бъдат маргинализирани.

Папа Франциск отново заяви, че не може да съди хората с наклонности към своя пол, които търсят Бог.

Той допълни, че по време на посещението си в Ирландия през 2018 г. е заявил, че родителите не могат да се отрекат от своите ЛГБТ деца, а трябва да ги запазят в любящо семейство.

На борда на самолета бяха още архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и модераторът на Общото събрание на Шотландската църква Иън Грийншийлдс.

Още по темата
И двамата християнски лидери подкрепиха думите на папата.

Архиепископ Уелби посочи, че самата англиканска общност е разделена относно правата на гейовете и резолюциите срещу криминализирането на ЛГБТ хората "вне са променили мнението на мнозина".

Архиепископът добави: "Със сигурност ще цитирам Светия отец. Той го каза толкова красиво и точно".

От своя страна преподобният д-р Грийншийлдс се позова на Библията, заявявайки: "Никъде в четирите евангелия не съм видял Исус да отблъсква някого. Никъде в четирите евангелия не виждам нищо друго освен Исус да изразява любов към всеки, когото срещне, и като християни това е единственият израз, който можем да дадем на всяко човешко същество при всякакви обстоятелства".

Папа Франциск повтори, че Католическата църква не може да разреши свещенодействие на еднополови двойки.

Той обаче подчерта, че подкрепя така нареченото законодателство за граждански съюзи, което дава на еднополовите двойки правна защита по въпроси като пенсии, наследство и здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
25
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Извинявайте, но смисълът на живота е да се размножава и помъдрява. Според живота, ЛГБТ е грешка, защото не може да се размножава, следователно е и ненужно за живота. Това, че е ненужно не означава, че трябва да се отхвърля, но означава, че не трябва да се подстрекават нормални живи същества, да стават ненужни за живота! Кой как иска да се мипка, но не отнемайте нормалното от децата! Това е цялата работа.
153
20
 
4
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Респект и Поклон Папа! Разбира се, че сме божий чада с теб Святи ми Приятелю. Ако Бог не ни обичаше щяхме ли да сме на върха с теб? Не! Любовта между Велики Мъже е Свята!
152
5
 
10
 
! Отговори
Християнин преди 1 година
Всички хора са божии чеда, но чедата със "собствено мнение" отиват в ада, просто е. Ако не вярвате в душата и ада няма проблем, праскайте се на воля
151
3
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 година
Дъртия Сатанист започва да се разкрива.
150
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Църквата, не може да бъде посредник на Бог, това е манипулация на масите, измама, особенно Ватиканци, открай време! Това са най- големите хрантутници на обществото и развратници! Да "поповете", точно те... Ето и сега отново се издават сами! Долни, дърти П Е Д Е Р ****. Вярвайте в Бог, но не и на църквата! Пази ни Господи от такива изчад дия! Амин!
149
1
 
2
 
! Отговори
А дали пипат преди 1 година
Деца като някои подопечни на папата, казал ши е нещо
148
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питам аз св отче,ако родителите на розовите,бяха на другият бряг,как щяха да се пръкнат на тази планета?Силно лоби имате трето половите,особено в църквата и политиката.
147
1
 
9
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Папата чукал ли е , чукан ли е някой има ли информация по въпроса?
146
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За колко ли се е продал папата да ги говори тези неща...
145
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хетеро престъпленията са много повече изнасилвания, побоища, секс тормоз. Хомо е по-скоро психично отклонение но може и да се получи в затворите където хетеро мъже изнасилват други хетеро мъже.
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е криминално но ако се регистрира и другите може да проверят че е хомо, защото има би, транс, с 2 пола.За лечение може в психоболниците, а за брак само хетеро но не и би или транс..
143
2
 
16
 
! Отговори
До 209 преди 1 година
И в САЩ е тъй, и в Канада, и във Франция, и къде ли не. Мъжката част е винаги в кереча, но въпросът иде до "Божията църква", която е притон за разврата. Папата се издаде - поддръжник на педерасссттията и лесбианството. Забравете за църквата и стойте далеч от нея.
142
1
 
17
 
! Отговори
Money преди 1 година
Да, всичко опира до парите. Имаш пари - имаш всичко. Нямаш денги, Господ да ти е на помощ.
141
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Do 204 В Холандия излиза много скъпо да се разведе. Виновният губи всички имоти и пари.
140
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Do 204 Проблем е на църквата а и на законите за разврата. Проститките най-малко пренасят болести и струват скъпо лечение на държавите после. Развпдите са по икономически причини главно заради безработицата не вземат помощи и ако са от различни класи ще се карат за пари
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако почнат и с хетеро със хареми или разврат също трябва затвор. Половината в бг живеят без брак или извънбрачно с повече мъже или жени.
138
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо трябва да се ограничавам само с жени ? Всичко наред що има дупка !
137
2
 
13
 
! Отговори
God speeking преди 1 година
4 И ако по какъв да е начин людете на земята затворят очите си, за да не видят тоя човек, когато дава от семето си на Молоха, и не го убият, 5 тогава Аз ще насоча лицето Си против тоя човек и против семейството му, и ще изтребя изсред людете им него и всички, които го последват в блудството, за да блудствуват след Молоха.
136
2
 
15
 
! Отговори
God speeking преди 1 година
7 И тъй, осветете се и бъдете свети, защото Аз съм Господ вашият Бог; и да пазите повеленията Ми и да ги вършите. Аз съм Господ, Който ви освещавам.
135
4
 
20
 
! Отговори
Ястреб Ходжа преди 1 година
Братя българи, вие все пак се вслушайте в ходжа и опитайте секс и с жени. Пък може и да ви хареса, кой знае.

Спонсорирани публикации