Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят

Минималната заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота
851
Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят
Снимка: БГНЕС

"Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалистично завишени. Четирите мерки, които предлагаме от КНСБ, целят да върнат конкуренцията, където е нарушена. Има бариери за влизане в отрасъла предвид наличието на дългосрочни договори между търговските обекти и производители. Не знаем колко е надценката по пътя от производителя до щанда заради логистика и реклама". Това каза пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Още по темата

Той подчерта, че няма логика надценките да са толкова големи и ако нелоялните практики се изсветлят, то целият отрасъл ще стане по-конкурентен.

"Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 млрд. лева за една година, а цената на труда нарасна с около 15%. Хлябът, сиренето, краставиците поскъпнаха с между 20-30-50%. Кое толкова като разход е поскъпнало, за да вдигаш крайната цената? Разходите за труд ли са поскъпнали с 40%? Или разходите за ел. енергия, при положение че цяла година са субсидирани? Трябва реципрочност в поведението както на потребителите, така и на производителите, и на търговците", каза Костов.

По думите му покупателната способност на масовия българин намалява. Според него няма нищо лошо да има търговски оборот между държавите, но заради климата, в който живеем, ние имаме конкурентни предимства в производството на домати, краставици, картофи, а от 60 до 80% от тези продукти са внос от други страни.
"Не си ползваме конкурентното предимство. Има генерално сбъркани неща в цялата ни стратегия за развитие на земеделието, а от там и в ценообразуването по цялата верига на доставка. Като купуваш картофите от Полша и доматите от Германия, естествено че транспортните разходи ще са шест пъти по-големи", допълни Костов в предаването "Неделя 150".

По данни на Института на един работещ човек са необходими 1352 лева (нетно), за да живее нормално. Минималната работна заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


851
Още по темата: магазинКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
565
1
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
При лидерът им на тези от Герб беше като при приятеля му от БКП, когото охраняваше през 90-те г. на миналия век. Нека политиците и техните лидери, политолози и социолози да си живеят с миналото си. Аз пък си живея в настоящата 2023 г. Честита да им новата г. При това си имам и фирми с актуализиран бюджет за настоящата.
564
2
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Не разбирам защо в коментарите изкарват тези от промната виновни за по-големите цени. Те отдавна не управляват. Просто защото депутатите от Герб, ДПС и ИТН им гласуваха вот на недоверие. А пък, инфлацията си е съвсем нормално икономическо явление. Дори и тези от ФЕД и ЕЦБ се борят срещу нея.
563
0
 
5
 
! Отговори
хахаххааааа..... преди 1 година
Най-важното е, че сме в ЕС и НАТО
562
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само бизнес и нищо друго.
561
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
магаре и срам добре де засрамиха се и от срам ще вдигнат на промоция с още 10% цените
560
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търговците скоро няма да могат да си намерят служители, както и клиенти, нарича се лавинообразен ефект и ще ги отнесе. Моят черен списък си е готов поне от 1 година и сега вече дори и да намалят няма да се върна при тях и стотинка няма да видят.
559
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търговец срам няма. Българска народна поговорка.
558
1
 
8
 
! Отговори
2 преди 1 година
това си дране на хората
557
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната опашата и рогата лъжа. Храните поскъпванаха от миналия февруари не с проценти, а в пъти!
556
1
 
1
 
! Отговори
Махмут преди 1 година
КНСБ са големи профисионалисти.
555
1
 
10
 
! Отговори
урко преди 1 година
Стана тя каквато стана - преди търсех банкомати да ми пускат по 20 лв. , че другите ми идват големи. Сега стотарките хвърчат като стой та гледай....Даже и не стигат...Няма държава - т.е. - власт , която да овладее ситуацията
554
1
 
8
 
! Отговори
умират преди 1 година
от срам просто.
553
1
 
18
 
! Отговори
фаэа преди 1 година
За Бога, братя, не купувайте - това е актуално и то много! СЛЕД 30 ГОДИНИ. Честита ни демокраси и евроатлантик ***. Аз лично бойкотирам скъпия кашкавал и сирене.
552
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те това е промяната,гласувайте пак за Простото и Кокорчо-тоя път цените ще станат тройни
551
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да се засрамят търговците,трябва държавата да ги регулира и трябва ние клиентите,да не купуваме скъпите им стоки
550
1
 
11
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ако стане като в Гърция ще има много стока за *** ,но ние сме ***,колкото повече ни тъпчеш като невидели яден за последно!!!няма никаква полза от тези мушеници по разни министерства на храните ,всеки с 100лв може да му запушиш устата .
549
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен.
548
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 309 "А трябва ли на някой да му пука, че ти си беден? На теб да не би да ти е пукало, като не съм спал по цели нощи да уча и да развивам бизнеса си?"__ СЛЕД КОЛКО БУТИЛКИ ?!! - АЗ НА ДВЕ БУТИЛКИ ВОДКА ОСЪМВАМ И В ОСЕМ СУТРИНТА СИ ЛЯГАМ!!...
547
0
 
13
 
! Отговори
Таксометров преди 1 година
Съсипаха е тая държава..
546
1
 
4
 
! Отговори
честно търговче преди 1 година
засрамих се, ама толкова много, че чак ме е срам, колко ме е срам та чак ще се разплача.А сега да избърша сълзите, защото ме чака люта битка за оцеляване. Дали да поискам пак помощ от държавата, дайте ми съвет!?

Спонсорирани публикации