Гасим лампите за един час, за да спасим планетата, отново е "Часът на Земята"

В България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса
171
Гасим лампите за един час, за да спасим планетата, отново е "Часът на Земята"
Снимка: Pixabay

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи, наречена "Общ дом. Общо бъдеще".

Един от най-големите проблеми пред едрите хищници в България е нуждата им от големи територии и необходимостта от свързаност между техните местообитания, които не винаги са в границите само на една държава. За да се справят с този проблем природозащитниците предприемат инициативи за обявяване на нови територии с различна степен на защита, тъй като в момента природните паркове и резервати заемат едва 5% от територията на страната ни. По този начин те ще свържат фрагментираните местообитания и ще създадат условия за завръщането на отдавна изчезнали у нас видове.

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за живот в хармония с природата. Природозащитната организация WWF използва повода, за да насочи общественото внимание към нуждата от обявяването на нови защитени територии в България като ключова стъпка в този процес. Това е и една от водещите цели на кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни у нас.

На 3-и януари WWF внесе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) изчерпателни предложения за обявяване на десет нови защитени територии с обща площ от 13 624 дка. Според експертите определените зони трябва да бъдат поставени в категория „Защитена местност“, тъй като пазят ценни екосистеми от стари и крайречни гори, които са местообитания на редица животински и растителни видове. В предложенията попадат горски и водни територии, част от които са държавна, а други – общинска собственост. Сега решението е в ръцете на МОСВ и експертите на WWF чакат обратна връзка, за да могат да продължат работата си на терен.

„Обявяването на защитени територии е висш пилотаж в природозащитата. Две от десетте територии, които искаме да получат статут на защитени, са потенциални местообитания на риса в България. Това са „Тодорини кукли“ и „Забанова падина“ в района на Берковица. Целта е да осигурим връзка между местата, в които той ловува и се размножава. Най-пагубното за едрите хищници е изолирането на териториите им“, коментира Нада Тошева, ръководител на програма „Опазване на видове“ във WWF.

Териториите, предложени от WWF, включват местности по поречието на река Марица, както и в Стара планина, Златишко-Пирдопската котловина и Родопите. Това са: „Изворът на Белоногата“ и „Марица - Стамболийски“ в Горнотракийската низина, „Тодорини кукли“ и „Забанова падина“ в Западна Стара планина, „Златишка букова гора“ и „Маринов дол“ в Златишко-Пирдопската котловина, „Смилян“ в Родопите, „Райковци“ в община Велико Търново, „Средец“ и „Снягово“ в района на Бургас.

„Най-малката е „Маринов дол“, която обхваща площ от 414 дка, а най-голямата -„Смилян“,  покриваща 5410 дка. Общото между всичките десет предложени от нас  защитени местности е, че в тях са съхранени ценни горски съобщества - стари букови и смърчови гори, крайречни гори от бяла топола и полски бряст, равнинни дъбови, габърови и липови гори. Те са местообитания на застрашени, редки и уязвими видове и видове с висока консервационна значимост. Голяма част от типовете горски местообитания в предложените защитени местности са вписани  като застрашени в Червената книга на България и опазването им зависи от всички нас“, споделя Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: земялампи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С режима на тока преди спасявахме много повече. Въведете го отново, но този път по цялата планета и за абсолютно всичко. Купонът ще е пълен и всичко ще бъде спасено. Ура, другари, световният комунизъм победи.
37
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да спасим Земята, Путин трябва да влезе под земята
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не в понеделник, в 8.00 или 12.00 и да прекъснем производства и да скапем деня? Много по-смислено е да се построят заводи за рециклиране и да се правят обществено полезни неща, а не да събираме капачки за генератори в Украйна. Просто всяка община да изгради центрове и за събиране на хранителни отпадъци, които да бъдат използвани, ако не за храна на животни, за производството на биогаз, или най-малкото за компост.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ППДБQ+ харесват това.
34
1
 
5
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Викате едрите хищници? Ами идете в Родопите и се любувайте, във всяко село има по два едри хищника. Да ви промитите мозъци. Като искате едри хищници идете в Германия да ги Защитавате тука са с достатъчна популация и нямаме нужда от тях.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които ви призовават да гасите лампите, ще си запалят ароматни свещи. От Икеа разбира се, последна пратка от Китай. Същите тези казват, че на Китай не му пука много за природата. Същите, рекламират бамбукови аксесоари, без да мислят какво се случва с пандите, например.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Америка гасят ли?Или пак са изпуснали води от АЕЦ?За втори път ,но те са еко.
31
1
 
15
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 1 година
Ефекта от тези диотщини е точно колкото е ефекта-Един час напред..Един час назад!Ама закостенелите мозъци на бройлерите командващи света това не могат да го асимилират!Аман от гаси лампата,световен ден на целувката,световен ден на прегръдката,световен ден на съня,световен ден на смеха,световен ден на подскачащите на един крак и други такива!
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте прави,защо Гретето не е в Лондон да протестира срещу английските бомби уранови?
29
1
 
9
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Да,да.Как пък да не изгася.И точно във време когато си пия ракията
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За боеприпасите с обеднен уран, които Англия прати на Украйна нищо, нали? Евала двойни стандарти.
27
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Моите лампи така или иначе никога не ги пускам :))) Само в банята и тоалетната де. Стига ми светлината на монитора :))) Значи аз съм супер ЕКО пич :)))
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . в момента природните паркове и резервати заемат едва 5% от територията на страната ни. . . Не се тревожете! Територията се обезлюдава и българите скоро ще са обявени за защита от WWF или ЮНЕСКО, ако не измрат до обявяването, затова Възраждане, а не ГЕРП или ПП ДБ!
25
0
 
16
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Да. И се чудя, защо чистосърдечната и неопетнена Грета Тунберг все още не е излезнала да протестира против това? Или за това конкретно няма проблеми. Ама иначе да гасим лампите. Що за лицемерие.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tова требе да е световният вариант на българския цирк с капачките.
23
0
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
тъй тъй, като нямате пари за ПАВЕЦ ще стоите с големите резистори в ръце и ще дебните за пикове в генераторите, когато производството скочи - скачате и вие и закачате резисторите на жиците. Тъй се прави в третия свят, биомасата компенсира липсата на средства. Налягането на Парата в паротурбините не можете ли да регулирате, или и това не знаеш че АЕЦ-овете са всъщност ТЕЦ-ове и работят също с парни турбини аааААА?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живеят психопатичните екоактивисти! Само ППДБ ще оправят нещата. Тези зелени наркомани лол
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам приятели, които гласуват за ДБ обикновено. Искам да ви кажа, че всичките до един са изкрейзали. Ходили на бригада в щатите, върнали се с по 1000$ чисто и си мислят, че света е САЩ хахаххахахаххахааах! Колко ТЪЖНО майна
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
екоталибаните едно дърво не засадиха, предпочитат да казват на останалите как да живеят щото е по-лесно и някой лобиращ нечий интереси политик печели от това
19
1
 
5
 
! Отговори
Слънцето преди 1 година
За едно общество се съди колко е развито по енергията която КОНСУМИРА. Убеден съм, че в хотелите си и голф клубовете, днес Тръмп ще спре лампите за гостите си, в часът на земята. Няма начин това да не се случи.

Спонсорирани публикации