Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер, а страдат ли животните, а екологичният ефект?

Учените очакват то да е екологична здравословна алтернатива на истинското месо
12 авг 2023 13:46, Елка Василева
126
Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер, а страдат ли животните, а екологичният ефект?
Снимка: архив, БГНЕС

Скоро ще ядем месо от 3D принтер? Учените се надяват, че то ще се окаже екологична здравословна алтернатива на истинското месо. Но и заради лабораторното месо страдат животни. А и ефектът за климата е спорен, пише Дойче веле.

В Сингапур отдавна се продава клетъчно пилешко месо, отгледано в контролирани лабораторни условия. Американците последваха този пример и вече предлагат на пазара лабораторно месо. Но дали то наистина предотвратява страданията на животните и е по-здравословно и по-екологично?

Без да страдат животните?

Лабораторното месо бива наричано "чисто". Но неговото производство определено не се постига, без да страдат животни - за целта трябва да се извлекат тъкани от живи животни. Това е подобно на биопсията при хората, посочва пред АРД експертката по химическия състав на храните Туба Езатбейоглу от университета "Лайбниц" в Хановер.

Още по темата
След това от животинските тъкани се изолират стволови клетки и с биореактор се свързват с хранителна среда, в която клетките се размножават и растат. Хранителната среда се състои от захар, аминокиселини и витамини - но и от ембрионален телешки серум, който се добива от кръвта на кравите. Той също няма как да се получи, без животните да страдат, тъй като трябва да бъде извлечен от още неродено живо теле, изтъква АРД.

Екологичният ефект е неясен

Екологичният ефект от лабораторното месо също е спорен. Факт е, че за неговото производство са необходими по-малко площи и вода. Но междувременно нови изследвания стигат до извода, че при производството на лабораторно месо биха могли да се отделят много повече вредни емисии, отколкото в класическото животновъдство.

Всичко зависи от конкретния начин на производство, казва пред германската обществено-правна медия Алесандра Леглер, която е сътрудничка в лабораторията на Туба Езатбейоглу и се занимава с разработката на растителни продукти, заместващи месото. Тя отбелязва, че е важно да се има предвид дали биореакторите се зареждат с възобновяема енергия. "Докато няма стандартизирана процедура и няма масово производство, няма и данни", заявява Леглер. Също така важно за климатичния баланс е дали може да се намери заместител на ембрионалния телешки серум, тъй като именно неговото производство изисква много енергия.

Как може да се подобри лабораторното месо

В момента се провеждат изследвания, които търсят отговора на въпроса дали животинският серум, използван в лабораториите за производството на изкуствено свинско месо, може да бъде заменен. Визията на проекта, който се осъществява в Германия под името "CELLZERO Meat": хранителна среда, която няма нужда от животински продукти. А и така ще се избегне болезнената биопсия. За целта учените използват пъпна кръв, която може да се осигури безболезнено от новородените прасенца непосредствено след раждането им. "Това вече няма да причинява никакви мъки на животните", посочва Волфрам Шнекел от университета Анхалт, който работи по проекта.

Той би искал и да направи лабораторното месо по-здравословно за хората. Тъй като до момента често се използват антибиотици, за да се поддържа клетъчното месо стерилно. В бъдеще това би могло да се постига чрез чисто физически методи. Но това не означава непременно, че лабораторното месо ще бъде по-здравословно от конвенционалното.

3D принтер за консистенцията

Шнекел и колегите му работят и върху консистенцията и вкуса на изкуственото свинско месо. От биореактора най-напред се получават клетъчни комбинации от култивирани мускулни или мастни клетки, след което се сглобяват в подобна на плът тъкан в 3D принтер. Оттам нататък масата може да се използва например за производството на наденици.

Месото, което се получава от 3D принтера, обаче не е особено вкусно - жилаво е, обяснява пред АРД Шнекел. Преди наистина да добие добър вкус, месото трябва да узрее чрез биохимически процеси. Но засега учените все още проучват как точно би могло да се извърши това.

Докато стигне до пазара, ще минат години

Докато месото от 3D принтера стигне до пазара, вероятно ще мине доста време. Шнекел предполага, че става дума за период между пет и десет години - ако се намери фирма, готова да произвежда месото и да получи и съответното разрешение, понеже в Германия засега никой няма право да продава месо от клетки.

Понеже разпоредбите по отношение на хранителните продукти в ЕС са по-строги, отколкото в други страни като САЩ, и това може да се окаже пречка. Директивата, по линия на която би могъл да се осигури достъп на новото месо до пазара, може да изисква продължителни изпитания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако няма месо няма да има и мляко и яйца. Това са основните източници на протеини, мазнини и някой други елементи който е много трудно да се набавят само от растения. Веганите имат един много глупав аргумент да дават за пример тревопасните животни колко били големи и силни като се хранят само със растителна храна. Явно са неграмотни и не знаят че тия тревопасни животни имат съвсем различни стомаси от нашите. Тия животни изяждат огромни количества трева всеки ден за да си набавят нужното.
82
22
 
2
 
! Отговори
Извънземното преди 8 месеца
Добра новина.Истинското месо е виновно за агресията сред хората -животни.Изкуственото ще ви направи по малко агресивни.Време е хората да станат човеци най накрая а не диви бродещи животни каквито сте в момента.
81
1
 
1
 
! Отговори
Автогенен тренинг преди 8 месеца
Повтаряйте: яммммм........
80
2
 
13
 
! Отговори
Шеф Мръвчев преди 8 месеца
Хановер, АРД, от далече мирише на воплите на немските зелени фанатици. Те не могат с пришълците от Африка да се оправят, тръгнали да създават лабораторно месо. Айде у лeвo!
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо тия фалшификати и имитации на месо, няма ли да е по лесно да се наблегне на рибата? На някой места по света хората се изхранват почти изцяло със риба, ориз и зеленчуци.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За това сме си виновни само ние щото всичко разпродадохме, разградихме и ограбихме държавата а сега се чудим що няма производство. Питайте Костов защо продаде 3,500 предприятия за 4 годишен мандат? Ако си член на ЕС от периферията значи да нямаш земеделие и промишленост а Член на НАТО е да нямаш армия и само чертежи на Ф16. Сорос влезна в училищата след падането на Бай Тошо и младите вече за нищо не стават освен да си сменят пола и да веят шарени знамена. Къде е родолюбието от стиховете на Ботев
77
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 месеца
отврат.
76
2
 
3
 
! Отговори
DW=WC преди 8 месеца
Гнойче Жмеле да ми ядат скоро л****та,барабар с въглеродния отпечатък!!!
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Агент Василев много се надценяваш но те признавам за ценнен близач на цру.Разкажи ни сега докога принтираната тоалетна хартия ще има стойност с тази инфлация и докога близачите ще са защитен вид?
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро ще го ядем и то голям ще го ядем.
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер, а страдат ли животните, а екологичният ефект?"..................Стандартните въпроси терзаещи всеки джендераст.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не бре това е конспиративна теория.
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според мен, след като се готвят да пуснат на запад такова "месо", означава само едно - вече е тествано на Изток. Хи-хи - Къде, ако не тук. Подозрителният вкус на колбасите не знам какво може да е. Освен това, трябва солидно образование по химия, за да се ориентираме в етикетите. Необходими са и медицински познания, за да се престрашим да ядем.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лаботаторното месо не е икономически изгодно. За производството на всичкото месо на една крава трябват повече вода и площ. Хранителните разтвори са изключително скъпи и нездравословни. Намерете видеото на What I've leaened по темата в тубата. Всичко е представено с факти.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пияница агностик....защо не пробваш да се продадеш в робство по капиталистически та ти си завършен консуматор , ако утре ти искат бъбрека за ботилка джак какво ще правиш?
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Агент Василев за споделянето на биографията ти нали няма да те скопят от цру ?
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според Клаус 7 миарда на земята са ненужни ядачи.
66
6
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 8 месеца
Много обичам 80% Deбили да ми обясняват по американския интернет, с тайвански чип в компютрите да ми обясняват как е по-яко да живееш в пещера, да ловуваш с лък чисто, екологично чисто еленско месо в гората, вместо да си купиш готова *** пържола от гадните капиталисти на БИЛА, Кауфлаунд или ЛИДЛ :)))))....От дивана пред телевизора, докато гледат американски екшън по HBO
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много здраве от Блекрок, Вангард, Стейтсрийт и СИФ.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
3aвogитe зa rъceници щaмnoвaт вeчe мeзeтo...