Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер, а страдат ли животните, а екологичният ефект?

Учените очакват то да е екологична здравословна алтернатива на истинското месо
12 авг 2023 13:46, Елка Василева
126
Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер, а страдат ли животните, а екологичният ефект?
Снимка: архив, БГНЕС

Скоро ще ядем месо от 3D принтер? Учените се надяват, че то ще се окаже екологична здравословна алтернатива на истинското месо. Но и заради лабораторното месо страдат животни. А и ефектът за климата е спорен, пише Дойче веле.

В Сингапур отдавна се продава клетъчно пилешко месо, отгледано в контролирани лабораторни условия. Американците последваха този пример и вече предлагат на пазара лабораторно месо. Но дали то наистина предотвратява страданията на животните и е по-здравословно и по-екологично?

Без да страдат животните?

Лабораторното месо бива наричано "чисто". Но неговото производство определено не се постига, без да страдат животни - за целта трябва да се извлекат тъкани от живи животни. Това е подобно на биопсията при хората, посочва пред АРД експертката по химическия състав на храните Туба Езатбейоглу от университета "Лайбниц" в Хановер.

Още по темата
След това от животинските тъкани се изолират стволови клетки и с биореактор се свързват с хранителна среда, в която клетките се размножават и растат. Хранителната среда се състои от захар, аминокиселини и витамини - но и от ембрионален телешки серум, който се добива от кръвта на кравите. Той също няма как да се получи, без животните да страдат, тъй като трябва да бъде извлечен от още неродено живо теле, изтъква АРД.

Екологичният ефект е неясен

Екологичният ефект от лабораторното месо също е спорен. Факт е, че за неговото производство са необходими по-малко площи и вода. Но междувременно нови изследвания стигат до извода, че при производството на лабораторно месо биха могли да се отделят много повече вредни емисии, отколкото в класическото животновъдство.

Всичко зависи от конкретния начин на производство, казва пред германската обществено-правна медия Алесандра Леглер, която е сътрудничка в лабораторията на Туба Езатбейоглу и се занимава с разработката на растителни продукти, заместващи месото. Тя отбелязва, че е важно да се има предвид дали биореакторите се зареждат с възобновяема енергия. "Докато няма стандартизирана процедура и няма масово производство, няма и данни", заявява Леглер. Също така важно за климатичния баланс е дали може да се намери заместител на ембрионалния телешки серум, тъй като именно неговото производство изисква много енергия.

Как може да се подобри лабораторното месо

В момента се провеждат изследвания, които търсят отговора на въпроса дали животинският серум, използван в лабораториите за производството на изкуствено свинско месо, може да бъде заменен. Визията на проекта, който се осъществява в Германия под името "CELLZERO Meat": хранителна среда, която няма нужда от животински продукти. А и така ще се избегне болезнената биопсия. За целта учените използват пъпна кръв, която може да се осигури безболезнено от новородените прасенца непосредствено след раждането им. "Това вече няма да причинява никакви мъки на животните", посочва Волфрам Шнекел от университета Анхалт, който работи по проекта.

Той би искал и да направи лабораторното месо по-здравословно за хората. Тъй като до момента често се използват антибиотици, за да се поддържа клетъчното месо стерилно. В бъдеще това би могло да се постига чрез чисто физически методи. Но това не означава непременно, че лабораторното месо ще бъде по-здравословно от конвенционалното.

3D принтер за консистенцията

Шнекел и колегите му работят и върху консистенцията и вкуса на изкуственото свинско месо. От биореактора най-напред се получават клетъчни комбинации от култивирани мускулни или мастни клетки, след което се сглобяват в подобна на плът тъкан в 3D принтер. Оттам нататък масата може да се използва например за производството на наденици.

Месото, което се получава от 3D принтера, обаче не е особено вкусно - жилаво е, обяснява пред АРД Шнекел. Преди наистина да добие добър вкус, месото трябва да узрее чрез биохимически процеси. Но засега учените все още проучват как точно би могло да се извърши това.

Докато стигне до пазара, ще минат години

Докато месото от 3D принтера стигне до пазара, вероятно ще мине доста време. Шнекел предполага, че става дума за период между пет и десет години - ако се намери фирма, готова да произвежда месото и да получи и съответното разрешение, понеже в Германия засега никой няма право да продава месо от клетки.

Понеже разпоредбите по отношение на хранителните продукти в ЕС са по-строги, отколкото в други страни като САЩ, и това може да се окаже пречка. Директивата, по линия на която би могъл да се осигури достъп на новото месо до пазара, може да изисква продължителни изпитания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
12
 
! Отговори
шваб преди 8 месеца
Клаус каза че сме ненужни ***
62
4
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 8 месеца
Ще ядем и ушите ще ни плющят. Щото глада е по-силен от тока, както казваше един римлянин :))) И скакалци и *** ще ядете, щете-не щете. Блажени ще са дрогарете пyтинoпитeци, защото вече са пенсионери на преклонна възраст и ще са измрели :))))))
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шe яgeтe ГMO-внa, cъrлacyвaнo e c nocoлcтвoтo...
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спирам да ям месо.. ще имат много поздрави Вангард, Блек Рок, Биг Фарма, Банкстерите и кукловодите на света!
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Агент Василев научи ни как да ближем за трохи
58
0
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 8 месеца
Скоро беднио народ че яде манджи с ***,червеи,паяци и мухи. Само тия че са добре които че имат *** на масата за едене... Ега ти времената ,ега ти ЕСто
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стомашни клетки отгледани с химия=чисто месо?! Вместо месо от пасящо животно, не благодаря.
56
2
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 8 месеца
С нетърпение очаквам !
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Продължавайте да ядете колбаси. Те са най-полезни, защото не съдържат месо. Само мляна тоалетна хартия, соя, трици, костно брашно, оцветители, глутамат, Е15, Е120, Е47, Е81, Е122, Е173... Плюскате и още не сте умряли. Не ви трябва никакво месо от принтер.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бегету е чужда собственост, жалко за бившите собственици неспряха да бълнуват.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От на *** й ка ти гаража , там пише мейд ин Столипиново
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само не мога да разбера, защо всички "експерти" по всички медии, в един глас твърдят, че месото е вредно. От тук започва всичко. Мода да сте слаби, добре изглеждащи, следователно, трябвало да спрете да ядете месо ... Същото стана със захарта, кравето масло /за да наложат маргарина/, после пак казаха, че по-полезно си е маслото. Вече сте на въдицата на огромната шайка измамници. Ако не сте забелязали, търсят се всякакви начини да въздействат на ежедневието ви- следващото е да определят храната ви
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Грабвайте мотиките и лопатите и обратно в селата.Зеленчуковите градини и оборите ви чакат.Ако искате да живеете дълго.Преди 50 години страната ни е била с най-много дълголетници в Европа.Днес,с най-голяма смъртност.Направете си изводите сами.
50
3
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 8 месеца
Ама москвича какъв да e? Oт тея, дето са копия на опел кадет, и излязли от плячкосаните от Германция производствени линии или от китайските, дето даже надписа Москвич е Made in PRC?
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз пък си мечтая за лъскав нов москвич и щастлив живот в Чукотка
48
8
 
2
 
! Отговори
do 50 преди 8 месеца
Ще те улесня с търсенето - всеки може да иде да бачка в раша. Даже вожда им бункерното ченге кани лично американци (хехеее) ама нещо желаещи няма. Може да се завъртиш из нотариусите във Варна и Бургас да видиш колко рашани бягат от матушката им като си купуват жилища. Що не си купят някъде из Коми или Смоленск или Новоросийск? М?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Василев на теб как ти дават хранителни помощи да не го гълташ до колене за някоя троха кейк
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Копейка тук. Напротив. Тази година нямам време, но следващата му отпуска съм в Русия да видя с очите си за какво става въпрос. А за комунизма, търси го в ЕС, не в Русия. Показва колко сте осведомен, с други думи в какво кържаво невежество живеете.
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Не знам дали съм "копейка", но вече проверявам какви са условията за издаване на разрешение за работа в Русия. Защо? Защото нямам желание след време да се редя на опашка пред посолство за виза, както правеха навремето пред американското." - БРАВО, дано да успееш и да повлечеш повече последователи. Успех! Това е правилният път. Отдавна го предлагам ама до сега явно копейките не слушат.
44
1
 
15
 
! Отговори
Един преди 8 месеца
Евроатлантиците и без туй са свикнали да го лапат мръсен и немит без да плюят...първо да им дадат на тях да пробват!