МВР в потрес: Жената на Нотариуса е недосегаема за уволнение

Неуспешни са всички опити Гергана Божинова да бъде отстранена
2 мар 2024 13:10, Петър Бойчев
109
МВР в потрес: Жената на Нотариуса е недосегаема за уволнение
Снимка Фейсбук

МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса. Това нареждат две съдебни инстанции по делото, което Гергана Божанова води срещу уволнението си от ГДБОП през юли 2021 г.
Както е известно, Божанова е в отпуск по майчинство, а шефовете в МВР са доста уклончиви по въпроса могат ли да я уволнят след това, припомня „Сега“.
 

На 19 май 2021 г. тя е назначена в ГДБОП като като стажант-кандидат, спечелил конкурс за държавна служба в МВР на длъжност "младши разследващ полицай – старши полицай". На следващия ден тя встъпва в длъжност, а ден по-късно е и изпратена на курс за първоначално професионално обучение.
 

В началото на юни 2021 г. Антикорупционният фонд публикува филма си "Списък за бърз контрол", в който е разказана историята на сблъсъка на Веселин Денков със спецправосъдието, а Божанов е осветен като съдебен брокер.
На 26 юли 2021 г. е предложено служебното правоотношение с Божанова да бъде прекратено, тъй като ѝ е отказан достъп до класифицирана информация.
 

Божанова обаче обжалва уволнението си и печели делото срещу МВР на две инстанции. Първо съдия Калинка Илиева от Административния съд в София, а след това, през март 2022 г., и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска и Тинка Косева приемат, че МВР не са спазили процедурата.
 

Божанова е можело да бъде уволнена само след като първо ѝ е предложена подходяща длъжност, която не изисква достъп до класифицирана информация в ГДБОП или където и да е в МВР. Ако алтернативата не я устройва, тогава и се пристъпва към прекратяване на договора, обясняват съдиите на МВР закона и наредбите. Пред Върховния административен съд се явява и прокурор - Чавдар Симеонов, който също пледира в полза на Божанова.
 

Свидетели по делото за кръга на влияние на Божанов в съдебната власт разказват, че Гергана Божанова е работила и на бара в прословутия клуб SS (съдебни съмишленици).
 

Преди дни директорът на ГДБОП Явор Серафимов каза в интервю за Нова тв, че причината на Божанова да не бъде даден достъп е, че е имало несъответствие между реалността и данните, посочени от нея в документите за имуществото ѝ. "Не е споделила притежавани имоти, автомобили и т.н.", посочи Серафимов. Според него има някакви варианти за уволнението ѝ. "Но нека мине този период, и самата Конституция пази майката", заключи Серафимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
5
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
"Топ новина",оди се плакни на Марица с пясък!
73
0
 
1
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 месец
ВИНОВНА Е!САМО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЕ СМЯТАТ ТАКА!КОЛКОТО И ПЪТИ СЪДЪТ ДА Я ВЪЗСТАНОВЯВА ТРЯБВА ДА Я УВОЛНЯЯВАТ КАТО НЕГОВА ЖЕНА.НЕ БИЛ ОСЪЖДАН!НАЛИ СА ЩЕЛИ ДА ГО ОСЪДЯТ,ЗНАЧИ Е ОСЪЖДАН.НЕГО ГО НЯМА ВЕЧЕ И ДА ОТГОВАРЯ ТЯ.ТАКА Е СПРАВЕДЛИВО,НАЛИ МУ Е ЖЕНА!ДОЛУ МАФИЯТА!ДА ЖИВЕЙ ДЕМОКРАЦИЯТА!И ОНЯ СЕМЕРДЖИЕВ,ЗА КОЙТО ПИШЕ ТЪМНИЯТ И ФЕН И НА НЕГО ДОЖИВОТ ДА ДАДАТ.ВСИЧКИ СА УБЕДЕНИ,ЧЕ Е ТОЙ.СТЮАРДЕСАТА МОЖЕ И ДА Е ОЦЕЛЯЛА,НО ИМА ЕКОПЕРТ ТВЪРДИ ЦЕ ТАЗИ НЕ МОЖЕ.КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА БИЛА ЛИ Е В КОЛАТА,ИМА ЕКСПЕ
72
2
 
3
 
! Отговори
Червеният Пират преди 1 месец
И в Мафията е така.Един път влезеш ли,няма излизане.Но до сега не знаех че и в МВР е така.Жената на най-големият доказан измамник,със стотици доказани криминални престъпления,а и може би във връзка и с мокри поръчки,не може да бъде отстранена от длъжност.Неее ,тя може да бъде отстранена,но но е нужна на висши кадри от МВР за съществуването на досегашната схема.Тя просто е мноооого навътре в нещата и мафиотските далавери на полковници и генерали работещи изключително във полза на мафията.
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Декларирането на неверни данни пред държавен орган е престъпление по 313.Уволнение, разследване, ПРИСЪДА. Какво има тук да се чуди някой и да пишем по медии и т.н. Имам усещането че всички бугаре са с изтръпнали мозъци. То бива глупав народ ама бугарския е ТУРБО !!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Конфузна ситуация за хората, които са я приели
69
0
 
12
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Цялото МВР трябва да се закрие поради корупция. Тези хора не вършат работа за 5 стотинки. Същото за прокуратурата, ДАНС, МАНС и другите калинки.
68
1
 
9
 
! Отговори
Марин М. преди 1 месец
Разследването се движи по посока на задънена улица,там в това дъно ще бъдем всички българи, нямащи нищо общо с този процес.Иначе сме кротък народ,но в подобни ситуации сме и доста улави.
67
0
 
21
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Това ли е полицията? Барманки и &@&@&@&@, пазачи пред вратите и &@&@&@?
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми от ДС е женката. Кой ще я уволни, ако "държавата" не иска?
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като няма Закони, има килъри.... Хем по бързо, хем по чисто и безвъзвратно.
64
7
 
2
 
! Отговори
и къде е тук преди 1 месец
новината,никой българин не може да бъде уволнен,не само тази
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не могат да пипат жена в майчинство, нужно е да намерят нещо друго с което да я обвинят и да я отстранят по време на разследването. Сега защо нямат какво да направят сами си отговорете, защото МВР рапортува на мафията в БГ.
62
2
 
17
 
! Отговори
За съжаление е така! преди 1 месец
В МВР,който не е удобен,не се вписва в една или друга схема и система,рано или късно,ще му намерят цаката за да бъде уволнен!Явно,вдовицата е твърде удобна и изгодна,и "ценна за ГДБОП" за да не може да бъде уволнена!За съжаление и съдът ни е такъва!Това е клиентелата на "Осемте джуджета" и "SS" клубът,където се уточнява процедурата,всичко точно,пито-платено!А вие драги сънародници гласувайте за някакви случайници,т.н.народни избранници,и продължавайте да очаквате или търсите справедливост!!!
61
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
...... Български съд!
60
2
 
14
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
И. Така. Още един. Престъпник ще се влее в. Мвр. До. Другите. Престъпници полицаи...И прокуратура и съд в полза на престъпниците...Браво!!!
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма палавница, както и онази ромка на осмото джудже джуджанката и тази има подобни записи с кой ли не ха ха ха
58
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като чета коментарите и си обеснявам защо сме на това дередже! Народа е деградирал, няма ценности, които да му дават насоки в живота, от повечето коментари ВОНИ на нихилизъм и комунизъм- резултатите от изборите не са изненада. Да гласуваш за Мутрата, копейкин,Чалгара, радеФ!?!?!?преди 2 год. Чалгара спечели изборите!?!?!?
57
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И това са същите хора, които пиеха кафенца пред Парламента и искаха по-високи заплати... Един единствен път тия кPeTени с фуражките ми трябваха. Когато ми откраднаха колата. Ченгесарското мозъче успя да измисли, че.... съм си я откраднал сам?!? Като свински черва са навързани в МВР. Едно голямо корумпирано престъпно семейство. Че и Tъпo на всичкото отгоре.
56
4
 
23
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 месец
това може да се случва само в държава ктдето народа не си е на мястото както е в БГ ! А ТУК НАРОД изобщо НЯМА !
55
2
 
40
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Искам си парите от данъците, чиято част е за издръжката на службите, институциите, агенциите... (МВР, ДАНС, НС, ВКС, ВАС, ВКП, ВАП, КС...). Полза от тях никаква. Напротив - вредят. Призовавам и други да си ги поискат. Да излезем на митинг с това искане.

Спонсорирани публикации