Страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища

Дори да имат желание да купят имот, сега мнозина се въздържат
Обновена: 11 сеп 2012 16:48 | 16 ное 2010 10:15,
96
Страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища
Снимка: БГНЕС

Много хора мечтаят за собствено жилище, но по една или друга причина не се престрашават да направят първата крачка към покупката. При това в доста случаи причината за това не е липсата на финансови средства, тъй като при покупката на кредит е необходимо по-скоро да имаме постоянен паричен поток за посрещане на вноските, а не голяма сума накуп.

В ситуация като настоящата, когато гаранцията за поддържане на стабилен и постоянен паричен поток е почти никаква, мнозина предпочитат живота в жилище под наем, а не покупката на собствено. Самата дискусия за това кой от двата варианта е по-изгоден е изключително актуална от доста време.

През последните седмици агенции за недвижими имоти и различни анализатори твърдят, че пазарът намира своето дъно и търсенето на жилища се повишава. Дори се появяват и данни за повишаване на цените на имотите, които предизвикват разпалени дискусии относно обективността на пазарните проучвания.

Интересното в ситуацията обаче е раздвижването на банките и вълнàта от промоционални продукти за отпускане на ипотечен кредит. Вече няколко банки отпускат кредити с лихва от около 6-7%, но само за първите две или три години от кредита. Това крие опасност от прекалено нарастване на вноските след изтичане на промоционалния период и едва ли ще привлече купувачи на пазара.

Като цяло данните показват, че в момента изгодни отстъпки могат да се получат при плащане в брой, сравнително добри оферти има и от пуснатите за публична продан имоти. И в двата случая обаче има доста условности, а основната характеристика на този тип покупки е, че парите трябва да са налични наведнъж.

Тъй като това не е масовият случай на покупка, повечето потенциални купувачи се оглеждат дълго, докато открият подходящата оферта както за имот, така и за получаване на кредит. Това обаче може да продължи доста дълго време поради няколкото основни страхове, характерни за пазара на недвижими имоти.

От какво се страхуват купувачите може да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги съм се чудил как може да има толкова недалновидни хора. Може ли да се загробиш за 30 г. в банката и да си купиш душегубка (панелка) на 45 г. След това като си пресметнеш лихвите и излиза, че си платил 3 пъти стойността на панелката. Може ли да си купиш ново строителство и да ти отрежат главата с 35 % общи части и некачествено строителство. Пътувайте бе хора и вижте как е в чужбина и си ценете парите!
46
4
 
10
 
! Отговори
Слави преди 13 години
браво бе дядка на хубаво учиш младите да бягат ,едно време ЛЕВСКИ избягал ли е защото сме били под робство и сме били безпреспективни !?!?!?!?!?! Дан Колов 40 години се е борил за БЪЛГАРИЯ и Българин е останал а са му предлагали американско канадско и какво ли не гражданство !!! Големите хора не мрънкат а действат !!! Аз съм решил да обикалям по света и да прославям България като спортист нищо че нямаме бази и пари за спорт аз ще успея с воля и със сърце!!!
45
2
 
10
 
! Отговори
киро преди 13 години
просто няма смисъл да се взима нещо дето ще се изплаща през по голямата част от живота си в една страна наречена ***..........с мойта тва си го говориме -ни БАНКИТЕ са банки ни милицията е милиция ни дребният бизнес ще успява..и да си купиш АПАРТАМЕНТ ти не купуваш ЗЕМЯТА под него примерно -общините си правят далаверата и много хора изгоряха дето са си дали земите ))..Другари от ДС и БКП поне се самоубийете взаимно и оставете тези който обичат БЪЛГАРИЯ да останат тука
44
1
 
14
 
! Отговори
ББ преди 13 години
Купуваите ,купуваите ...ако се окажат незаконни ще ги бутам
43
3
 
10
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 13 години
ПРАВИЛНО Дядо, ПРАВИЛНО.КЪДЕ ПО-ЛЕСНО Е ДА ОБСЛУЖВАЩ КРЕДИТА СИ В ЧУЖБИНА ( КЪДЕТО ДОХОДИТЕ СА ТИ ПО-ГОЛЕМИ, А ЛИХВИТЕ СА ПО-МАЛКИ )А НЕ ТУК ПРИ ТЕЗИ КРЪВОПИЙЦИ И ИЗМАМНИЦИ
42
2
 
33
 
! Отговори
смях преди 13 години
80% от хората се молят да изкарат зимата и да имат пари за парно , молят се да са на работа (Боже до къде стигнаме) Храната доста поскъпна , телефоните са наи-скъпи от цяла Европа , за бензин, цигари и разни други екстри изобщо не говорим Процъфтява търговията с дрехи втора употреба *** се по-голямата част от страната и кокретно столицата а тук ми пускат статии за пазар на имоти - няма такъв смях
41
6
 
15
 
! Отговори
Оркестър Златен Уй преди 13 години
Най-добрата инвестиция е да си купите еднопосочен билет за Канада например.С тоя демографски срив не виждам за какво вдигане на цени на имоти(панелки) говорите. То тая година софийския университет не можа да си запълни местата, камо ли да се запълнят хилядите коптори дето "построиха" псоледните години.А да не говорим че всеки ден от тоя свят си отиват хиляди пенсионери, които продължавта да освобождават жилища!
40
8
 
40
 
! Отговори
Дядо преди 13 години
Младежи, не се лъжете! За какво ви е жилище в държава, която 20 години е в "преход" от лошо към по-лошо. Обучавайте се и бягайте по белите страни, както направиха моите деца. Нека останем само пенционери и улични кучета тук (поне за вторите се грижат). Заробете се със заем, но поне в нормална държава, а не в такава от третия свят - безпереспективна, застаряваща, мизерстваща и смърдяща на простотия. Тук за вас бъдеще няма (както и за нас, но нашата е ясна).
39
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голям разбирач си, щом слагаш Люлин и Младост на едно равнище! Теб ще слушам, да :)))
38
5
 
3
 
! Отговори
tereza преди 13 години
do 32Na chovek, koito e " bil"" bil""bil" viara niamaite. Znachi nesto neredno pravi
37
2
 
23
 
! Отговори
одитор преди 13 години
Печалба, печалба, ама няма нормален бизнес, в който печалбите да са 300-400%. Не е естествено това и противоречи на основни теории в икономиката. За кратко може и да се създаде такава ситуация, но не може да се задържи дълго. Да си слезнат на една нормална печалба от 60-70-80% и ще им върви бизнеса. А те гледат само да ударят кьоравото и после що имало криза....
36
2
 
17
 
! Отговори
жена преди 13 години
за някои хора кризата е шанс да купят на по-ниска цена, ужасът е ,че зад много лоши кредити стоят драми на цели семейства. дано всички се справят благополучно.
35
2
 
19
 
! Отговори
познат преди 13 години
Няколко брокери които познавам се преорентираха защото по думите им през последната година почти нямали сделки
34
2
 
14
 
! Отговори
в сферата преди 13 години
Ами и аз имам пресечни точки с фирми от тази сфера. Искам да ви кажа, че има 2 типа строители, първите разсъждават тип ще построя 2 -3 кооперации и си оправям живота - по 500 евро печалба на квадрат, вторите строя с парите на залено и после си прибирам печалбата и си карам джипа. Изключвам 4-5 големи строително холдинга, повечето са така. А ст/ст на жилищно строителство е не повече от 200 - 250 евро и то зависи от ст/ст на земята за строеж. Всеки да си прави сметката докога ще им пълнимим гушите
33
6
 
5
 
! Отговори
киро преди 13 години
копйто си го е строил ще гони печалба,няма да ти го даде за сините ти очи,сигурно работиш без пари
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да разбера защо коментирате панелните жилища ! Това строителство е морално остаряло и ще е цял късмет ако някои даде цена над 200 евро Повечето панелки са на по 40 години (че и отгоре) при реално живот около 50 така че всеки е свободен да си прави сметката ...както и банката прави сметката си и си купува роби за по 20-30години
31
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ипотечен кредит от българска банка?!Никога!!!Защо никога-ще ме изхвърлят от новото ми четирийсет годишно жилище,ще остане семейсъвото ми без дом,а аз и децата ми ще изплащат оставащата сума на банката.НИКОГА!!!
30
2
 
14
 
! Отговори
одитор преди 13 години
Ми тя производствената цена на квадратен метър до ключ е м/у 200-300 евро. Останалото си е чиста печалба.
29
2
 
17
 
! Отговори
себестойност преди 13 години
Цената за изграждането на 1 кв.м. в груб строеж(акт 14) излиза между 100-140 евро, в зависимост от качеството на материалите и работната ръка.Оттам нагоре е много относително, може и на 300 евро да ти се върже цялостното изпълнение на проекта, може и на 600. Всичко зависи от материала!Бил съм технически във Филто, там само за едни фасадни колони бяха дали 100 000 евро.Бил съм технически и в друга стр. фирма, там цялостното изпълнение излезе 320 евро кв.м.
28
2
 
13
 
! Отговори
жена преди 13 години
мисле, че цените ще паднат още сериозно и то именно заради банките, защото вече имат доста лоши кредити, които при продажба от ЧСИ няма да могат да покрият кредита.. а законът НЕ им е забранил да отварят фондове, чрез които да изкупуват преоценени апартаменти.. и според мен на това ще залагат, да изкупят от себе апартаментите на безценица, за да си върнат и то с по-голяма печалба финансирането. обяснявам го като индианец, но не съм финансист.