Европа няма да мине без нова икономическа криза

Цикличността на икономическото развитие я преполага
Обновена: 15 окт 2018 19:59 | 15 окт 2018 17:26, Екип на Bloomberg
8
Европа няма да мине без нова икономическа криза

 Нова икономическа криза в Европа ще има. Това е стандартно за всички икономики по целия свят, защото икономическото развитие е циклично. След икономическа криза следват години на растеж и обратното. Икономическият спад е неизбежен рано или късно, въпросът е кога ще се случи и колко подготвени ще са страните, за да посрещнат бъдещите трусове. Това каза Калоян Стайков, ИПИ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Стайков определи като трудно прогнозирането на предкризисните сигнали, като посочи, че те зависят от каналите, по които бъдеща криза ще се появи.

„Ако говорим за финансова криза ще видим първо по-малко инвестиции и кредитиране, т.нар. „пресъхване“ на финансовите пазари. Ако кризата се случи през сектора на недвижимите имоти – сделките ще са по-малко и ще има корекция на цените. Всичко зависи от това откъде ще дойде кризата“.

Гостът коментира и ситуацията в Италия като посочи, че увеличаването на публичните разходи и дълговете, което правителството предвижда, няма как да свърши добре.

„Популистки настроеното правителство вече има промени в диалога с европейските си партньори, а предложенията за нови разходи са малко по-обрани. Все пак те изглеждат доста притеснителни, тъй като не предвиждат корекция. Ако корекции не се правят по време на добрите години, тогава при идването на кризата, когато и да се случи то, и по каквито и канали да се движи, икономиката ще се окаже доста по-чувствителна към забавянето и кризата ще премине доста по-трудно. Това видяхме в някои страни и по време на предишните спадове“.

Според Стайков повечето инвестиции, които цели италианското правителство, биха могли да се постигнат чрез структурни реформи - промяна в целия начин на работа в икономиката, в администрацията, както и на стимулите, отпускани за местни и чужди инвеститори.

Гръцкият проблем тепърва предстои, смята гостът. Той добави, че стабилизирането на страната след финансовата криза е довело до приемлива позиция на публичните финанси. Именно фактът, че тя трябва да бъде поддържана така за дълъг период от време, Стайков смята, че ще затрудни гърците.

„Гръцкият пример е много показателен към случващото се в Италия. Ако европейските партньори подходят полвинчато, то случаят може да се проточи доста дълго време. Така решаването му ще стане доста по-трудно, а последствията за икономиката доста по-тежки. Към Италия трябва да се подходи бързо и решително, за да се разрешат проблемите и да не се стигне до сходна ситуация като тази в Гърция“.

Видео материалаот разговора - на Bloomberg TV Bulgaria.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Спиро Киров преди 4 месеца
Хаха
ако изкарате парите от офшорките на всички политици и мошеници ще се преодолее не само всяка криза ами и всяка бедност
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми да бъде по- тежка първо на България не и пука тя никога не е излизала от кризата че да влезе там а по- тежка криза в Европа причинена от неолиберали нацисти и комунисти е нужна защото само това ще отвори очите на заспалите европейски нации че не може да решаваш проблемите на 21 век с изтупани от нафталина версии на тоталитарни режими от 19 век
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ние сме си нонстоп в криза
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До това води меркелтизма! Спомняте ли си 2008 га меркелица раздаваше по 5000 евра да си купиш нов дизеляк. А сега какво ще даде за реанимация?
3
2
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 5 месеца
Не икономическото развитие е циклично смешнико, а капитализмът... чети и тогава пиши!
2
4
 
17
 
! Отговори
Armagedon преди 5 месеца
Кризата в ЕС е перманентна. От мигрантска в политическа.От политическа в икономическа От икономическа в демографска.И изобщо Европа е в социална криза.от десетилетия. Богатите стават все по-богати а бедните все по-бедни.Докато Републики и Монархии са в един и същи съюз и"строй"все ще е така.Британците първи напускат потъващия кораб.Кои ще са следващите?Най вероятно ние и Румънците последни ще се удавим.То където сме стъпили и ние нищо не е цъфнало и вързало.То не е било Османска,то СССР,та ЕС ли
1
12
 
8
 
! Отговори
Германия преди 5 месеца
Вие си гледайте обора смешки такива , тази икономика трудно ще поддаде